Αρνάκι Πορτοκάλι και Αρωματικό Πλιγούρι με Κρόκο Κοζάνης και Αμύγδαλα

 

Δείτε τη συνταγή στο Merry Christmas

Το αρνάκι από τα Τρίκαλα,τα πορτοκάλια από το Άργος,ο συναρπαστικός κρόκος Κοζάνης,τα αμύγδαλα Θεσσαλίας!
Μαγειρεύουμε ελληνικά κατόπιν «παραγελίας» για το blog τα Λιλά της Λίλας,αγαπάμε την Ελληνική Κουζίνα και υποστηρίζουμε τα Ελληνικά προϊόντα!!!
Ένα ελληνικό πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύσεις για το γιορτινό τραπέζι!

Τα υλικά μας
για το αρνάκι
6 μερίδες μπούτι από αρνάκι γάλακτος
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
80 gr. βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κρασί ξηρό λευκό (Σαββατιανό)
Χυμό 2 πορτοκαλιών και λίγο ξύσμα
1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
5 στίγματα κρόκο Κοζάνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
2 μοσχοκάρφια
3-4 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
για το πλιγούρι
2 φλυτζάνια πλιγούρι
3 1/3 φλυτζάνια ζωμό κρέατος χλιαρό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 1/2 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
5-6 στίγματα κρόκο Κοζάνης
1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αλάτι
Ας δούμε πώς φτιάχνονται
το αρνάκι
Πλένουμε,καθαρίζουμε και στεγνώνουμε το αρνάκι.
Σε μία πλατιά κατσαρόλα σωτάρουμε το αρνάκι με το βούτυρο μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το μπαχάρι,το πιπέρι,τα μοσχοκάρφια,την κανέλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να χρυσαφίσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε 2′ λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ,προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού,τα στίγματα κρόκου,τον χυμό ντομάτας,τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό μαζί με την ζάχαρη και αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
το πλιγούρι
Βάζουμε το πλιγούρι σε τρυπητό,το ξεπλένουμε σε άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Βάζουμε μέσα σε ένα φλιτζάνι από τον ζωμό τα στίγματα του κρόκου.
Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε στο βούτυρο και το ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα,προσθέτουμε τον πελτέ αδιάλυτο,χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 4-5′ λεπτά.
Προσθέτουμε το πλιγούρι και τα αμύγδαλα,σωτάροουμε 1 λεπτό και κατόπιν προσθέτουμε τον ζωμό και αλατοπίπερο.
Βράζουμε,ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να σωθούν τα υγρά και να γίνει το πληγούρι σπυρωτό.
Σερβίρουμε όσο το πλιγούρι είναι ζεστό!

Πηγή: Merry Christmas

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Μοσχαράκι με Δενδρολίβανο Μέλι Μοσχοφίλερο και Λαχανικά
  2. Σκουμπρί στον Φούρνο Πικάντικο
  3. Λεμονάτο Φρικασέ με Λουκάνικο Χωριάτικο
  4. Πατάτες Γιαχνί