Γιουβέτσι μετσοβίτικο

 

Δείτε τη συνταγή απο cookthebook

Σπίτι μας η Κυριακή πάντα ήταν-είναι ξεχωριστή,και όχι μόνο λόγω Σ/Κ…
Μας άρεσε να τρώμε στο μεγάλο τραπέζι,με διαφορετικά σερβίτσια και ένα  διαφορετικό,πιο προσεγμένο μενού. τουλάχιστον 3 πιάτων και με επιδόρπιο απαραίτητα,στο τέλος,(τόσο που ο μικρός έτρωγε για να μπορεί να έχει πρόσβαση στο γλυκό μέρος του γευματος…)
Φέτος όμως ξεμείναμε 3 στο Κυριακάτικο τραπέζι αντί για 4, κι εμένα προς το παρόν πήγε περίπατο η διάθεση για μενου 3 πιάτων ,συν γλυκό…ίσως, μόλις συνηθίσουμε στον αριθμό 3, να ξαναπροκύψει και το 3 του μενού,στο τραπέζι…
Το μετσοβίτικο γιουβέτσι είναι ένα Κυριακάτικο φαγητό…τρώγεται φρέσκο κι έχει κάτι από τη θαλπωρή και τη ζεστασιά,της μαζεμένης στο τραπέζι,οικογένειας,όπως μεταφέρεται από το μοσχομυριστό πιάτο,στα χαμόγελα αυτών που περιμένουν να δοκιμάσουν…
Γιατί μετσοβίτικο?
Ε,καλά,από τις χυλοπίτες που είναι οπωσδήποτε Μετσόβου,το πικάντικο κεφαλοτύρι και το κρασί βεβαίως! Τώρα αν τύχει και είναι π.χ. από τα μέρη μου το χυλοπιτάκι, ε,τότε είναι Μεσσηνίας και μάλιστα θέλει τυρί σφέλα που πιπερίζει από πάνω και βεβαίως ένα κόκκινο ξηρό δικό μας, Αποστολόπουλου!

ΥΛΙΚΑ
1+1/2 κ.μοσχάρι από ποντίκι σε κομμάτια
ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο φετάκια
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό
500 γρ. χυμό ντομάτας
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
μισό ξυλάκι κανέλας
2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη(αλλιώς ξερή)
500 γρ.χυλοπιτάκι Μετσόβου
150 γρ.τριμμένο κεφαλοτύρι,πικάντικο,Μετσόβου
φρεσκοτριμμενο πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Βάζουμε σε γάστρα το κρέας αλατισμένο με το σκόρδο,τα μπαχαρικά και τη ρίγανη.
Περιχύνουμε  με το κρασί και τον χυμό ντομάτας.
Ρίχνουμε άφθονο ελαιόλαδο.
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο(200 β.) σκεπασμένο το φαγητό να πάρει βράση.
Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και το αφήνουμε ώσπου να ψηθεί, γίνει τρυφερό το κρέας και να ροδίσει(παίρνει γύρω στις 2 ώρες)
Βγάζουμε το κρέας από τη γάστρα (το διατηρούμε ζεστό), και ρίχνουμε μισό λίτρο ζεστό νερό.
Αλατίζουμε.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει.
Τότε προσθέτουμε τις χυλοπίτες,βάζουμε τη γάστρα πάλι στο φούρνο σκεπασμένη και ανακατεύουμε κατά διαστήματα,προσθέτοντας ζεστό νερό,αν χρειάζεται.
Αφήνουμε ώσπου να γίνει το γιουβέτσι και να μελώσει.

Σερβίρουμε προσθέτοντας το κρέας,άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι,τριμμένο κεφαλοτύρι Μετσόβου και ψιλοκομμένο μαϊντανό που του πάει τρελά…
Εννοείται οτι θα πιούμε μαζί κι ένα Κατώγι Αβέρωφ ή μια Ζίτσα!
Εις υγείαν!

Πηγή: cookthebook

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Μοσχάρι γιουβέτσι
  2. ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΚΙΜΑ!!!
  3. Γαρίδες γιουβέτσι
  4. ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ!!!

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • Γιουβέτσι μετσοβίτικο