Γλυκό κουταλιού νεράντζι ρολό

 
image

image

Αυτή την εποχή οι νεραντζιές είναι γεμάτες ώριμα νεράντζια καιρός λοιπόν για γλυκό κουταλιού νεράντζι. Ένα γλυκάκι που μας αρέσει πολύ. Κέρασμα που πάντα σε βγάζει από δύσκολη θέση στο σπίτι όταν έρθουν απρόσμενοι επισκέπτες. Ένα γλυκό που χρησιμοποιώ συχνά μέσα σε διάφορες συνταγές γλυκών όπως τρουφάκια ή κέικ πάντα μου αρέσει κάποιο ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού μέσα. Και το νεράντζι δένει τέλεια με αυτά. Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται. Με τις παρακάτω αναλογίες το γλυκάκι έχει όσο σιροπάκι ακριβώς χρειάζεται για ένα τέλειο δεμένο γλυκάκι.

Υλικά:

  • 11 νεράντζια μετρίου μεγέθους (1500 γραμ. περίπου ολόκληρα φρούτα, που μας δίνουν 44 ρολάκια)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 1/2 κούπες νερό (625 γραμ. περίπου)
  • Λίγο ξινό (το  βρίσκουμε σε σκόνη στα σμ σε φακελάκι) ή 3 κ.σ χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

1. Ξύνουμε με λεπτό τρίφτη ένα ένα τα νεράντζια

image

2. Χαράζουμε τη φλούδα σε 4 φέτες και τις αφαιρούμε με προσοχή.

image
image

3. Τυλίγουμε κάθε φέτα σε ρολό και την περνάμε με μεγάλη βελόνα σε λίγο χοντρή κλωστή φτιάχνοντας κολιέδες με περίπου 20 φλούδες ο καθένας. Δένουμε τις άκρες της κλωστής ώστε να πιεστούνε μεταξύ τους τα ρολλάκια για να διατηρήσουν το σχήμα τους. Διαφορετικά κάνουμε την ίδια δουλειά με οδοντογλυφίδες.

image

image

image

image

4. Βάζουμε τα ρολλάκια σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να τα σκεπάζει, και τα βράζουμε για 7 λεπτά απ τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 3-4 φορές μέχρι να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν τα ρολλάκια.

image

5. Μετά το τελευταίο βράσιμο,πετάμε το νερό και το αντικαθιστούμε με άφθονο κρύο νερά που να τα σκεπάζει. Αφήνουμε μέσα εκεί τα ρολλάκια για 24 ώρες αλλάζοντας κάθε τόσο νερό ώστε να ξεπικρίσουν. Δοκιμάζουμε ένα κομμάτι φλούδας για να δούμε αν ξεπίκρισαν. Αν δεν έχουν ξεπικρίσει παρατείνουμε τη διαδικασία για λίγες ώρες ακόμη αλλάζοντας συχνά το νερό τους. Όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε καλά.

6. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου και ρίχνουμε μέσα τα ρολλάκια αφού τους αφαιρέσουμε την κλωστή ή τις οδοντογλυφίδες. Το αφήνουμε να βράσει 15 λεπτά και το σβήνουμε. Αφήνουμε τα ρολλάκια να σταθούν στο σιρόπι για λίγες ώρες και μετά ξαναδένουμε το γλυκό μας. Προς το τέλος ρίχνουμε το ξινό ή το χυμό λεμονιού. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν στάζοντας σταγονίτσες απ το σιρόπι με ένα κουταλάκι πάνω σε πιατάκι σχηματίζεται μια σταγόνα που δεν απλώνει όχι πολύ σφιχτή σταγόνα. Γι αυτό προς το τέλος δοκιμάζουμε συνεχώς ώστε να μη δέσει πολύ το γλυκό μας. Μόλις κρυώσει φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.

image

image

image

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://kouzinoskalismata.blogspot.com/2013/01/blog-post_27.html. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: ΚουζινοΣκαλίσματα http://kouzinoskalismata.blogspot.com/2013/01/blog-post_27.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Γλυκό Νεράντζι Πράσινο (Κιτρομηλάκι)
  2. Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι!
  3. Σε φόντο καραμελέ…γλυκό κουταλιού…
  4. Συκαλάκι γλυκό κουταλιού