Γλώσσες “του μυλωνά”

 

[1] Ακόμη καλύτερα είναι εάν το μπρόκολο το βράσουμε στον ατμό. Έτσι διασώζουμε σημαντικά μεγαλύτερο μέρος από τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία του. Δεν έχω δεήσει να το κάνω ποτέ, αλλά οφείλω να το πω.

[2] Το φρέσκο ψάρι γλώσσα είναι από τα ακριβά ψάρια. Το δε καθάρισμά του από την πέτσα του και από το κεντρικό κόκκαλο, για να πάρουμε τα φιλέτα, θέλει μαεστρία. Κόστος και μαεστρία, δύο παράγοντες που θα ήσαν αποτρεπτικοί. Εάν δεν βρίσκει κανείς, εύκολα, έτοιμα φιλέτα γλώσσας στα κατεψυγμένα προιόντα των σουπερμάρκετς. Μπορεί να μην είναι το ίδιο με το φρέσκο ψάρι, είναι όμως μία πολύ οικονομική και εύκολη λύση.

[3] Για να μη καεί και μαυρίσει το βούτυρο (με τις γνωστές συνέπειες -πικρίλα– στη γεύση του), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κ α θ α ρ ι σ μ έ ν ο βούτυρο  (ή “beurre clarifie”, “clarified butter”, “burro clarificato”, “ghee” ή και “ghi”, όπως είναι μερικά από τα ονόματά του. Είναι ένα βούτυρο από το οποίο έχουμε αφαιρέσει το νερό αλλά και τα στερεά του στοιχεία (κασεΐνη και άπαχο γάλα), και δεν περιέχει παρά μόνον λίπη (λιπίδια). Αυτό το βούτυρο έχει την ιδιότητα να μη καίγεται εύκολα (ακόμη και εάν τηγανίζετε αρκετή ώρα). Ακόμη, διατηρείται πολύ περισσότερο, και μάλιστα και εκτός ψυγείου. Στο άρθρο που υπάρχει στο site, μπορείτε να διαβάσετε όχι μόνο τι κερδίζετε με τη χρήση του, αλλά και πως μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και στο σπίτι.

[4] Καλό είναι να αποφύγετε να “στριμώξετε” τα φιλέτα της γλώσσας μέσα στο τηγάνι, είναι πολύ ευαίσθητα και στο γύρισμα από τη μία πλευρά στην άλλη θέλουν προσοχή. Για τον λόγο αυτό γράφω να τα τηγανίσετε δύο-δύο. Σε αυτή τη περίπτωση, επειδή το πιάτο σερβίρετε πολύ ζεστό, μόλις ετοιμασθεί και η δεύτερη δυάδα, ξαναβάζουμε την πρώτη (που την διατηρούμε ζεστή) για άλλα 15 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και σερβίρουμε και τα τέσσερα μαζί. Εάν είστε “μετρ του γυρίσματος” και δεν φοβάστε μη σας διαλυθούν οι γλώσσες, αγνοήστε την παρατήρηση και χρησιμοποιήστε μεγάλο τηγάνι που να τις παίρνει μέσα όλες. Θα τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα και όλες ταυτόχρονα.

[5] Εάν θέλετε μία ελαφρώς πιο πικάντικη εκδοχή, διαλύστε στον χυμό του λεμονιού ένα κουταλάκι (ή και δύο) μουστάρδας και περιχύστε με αυτό το διάλυμα τις γλώσσες. Προς αυτή τη κατεύθυνση βοηθάει και η αντικατάσταση του μαϊντανού με φρέσκο κρεμμυδάκι.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Γλώσσες Με Μαύρο Σουσάμι και Σάλτσα Μπεαρνέζ
  2. Γλώσσες Γεμιστές
  3. Νόστιμα ψαράκια με την ονομασία ζακέτες [σαν γλώσσες] και βλήτα!
  4. Γλώσσα (ψάρι) λεμονάτη στο φούρνο με πατάτες