Δίπλες Χριστουγεννιάτικες

 

Δείτε τη συνταγή απο una cucina

Όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων έχουν τη χάρη τους.
Όταν αναφερόμαστε όμως στις δίπλες, ξέρουμε ότι έχουμε ανέβει επίπεδο!!
Είναι από τα γλυκίσματα που δεν τα χόρτασα μικρός και τα ανακάλυψα στην Αθήνα. Σε άλλα χωριά της Σάμου οι νοικοκυρές τις έφτιαχναν ανελλιπώς. Στα Κουμέικα όχι…

Η πρώτη δοκιμή ήταν έρωτας κεραυνοβόλος. Για πολλά χρόνια κι αφού είχα απορρίψει διάφορους κακούς κατασκευαστές προμηθευόμουν το αγαπημένο μου γλύκισμα από συγκεκριμένη πηγή. Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι ήθελα μια «μικρή περιουσία» για να τις αγοράσω, αφού ο καλός ζαχαροπλάστης είχε μπερδέψει το υπέροχο χρώμα τους με το χρώμα του χρυσού και τις διέθετε στην ίδια τιμή με το πολύτιμο μέταλλο :)

Πειραματίστηκα πολύ πριν καταλήξω στη συγκεκριμένη συνταγή, αλλά και τον τρόπο χρήσης των πιρουνιών για το γύρισμα της ζύμης στο τηγάνι.
Έγιναν στ’ αλήθεια υπέροχες. Η επιβεβαίωση έρχεται οσονούπω !!
Όση τέχνη και να έχει ο μάστορας, άλλο είναι το μυστικό της επιτυχίας… Οι δίπλες θέλουν μουσική!!! Και μουσική όχι ότι να’ ναι…
Γι αυτό κάντε τη βόλτα σας από τη διαλεχτή δισκοθήκη του x-αδιαιρέτου και είμαι σίγουρος πως θα βρείτε τη μουσική για τις δικές σας δίπλες.
Προτεινόμενοι δίσκοι Χριστουγεννιάτικης μουσικής (αλφαβητικά) σε διάφορα στιλ :
Aretha Franklin – This Christmas
Diana Krall – Christmas Songs
Eddie Higgins Trio – Christmas Songs
Frank Sinatra – Christmas Collection
ΚΑΛΑΝΤΑ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ – Σας τα “παν άλλοι;
Louis Armstrong & Friends – What a Wonderful Christmas
και πολλές πολλές άλλες επιλογές, για επιτυχημένες … δίπλες και ευτυχισμένες Γιορτές!!!!!!
(έι ψιτ, τα λινκς είναι στα σχόλια!!)

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
3 αυγά
~ 1/2 κιλό αλεύρι
χυμό από 1 πορτοκαλι
1 σφηνάκι ούζο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κτγ εσανς βανίλια
τρίμμα ψιλό από 1 πορτοκάλι


Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 ξυλάκι κανέλα
μισό λεμόνι
3 γεμάτες κτΣ μέλι


150 γρ. αμύγδαλα και καρύδια χοντροκομμένα
1 κτγ κανέλα


Λάδι για τηγάνισμα


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το ούζο, το χυμό πορτοκαλιού, το ούζο, το εσάνς, το τρίμμα από το πορτοκάλι, το αλάτι και τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε όλα μαζί με ένα μεγάλο πιρούνι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο υγρό μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 4 μπαλίτσες που τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τις βάζουμε σε ένα πλαστικό σακουλάκι τροφίμων και τις αφήνουμε για 2 – 3 ώρες στο ψυγείο (βλέπετε ήταν Σάββατο
και
είχα να πάω στο Λελούδα, οπότε δε μπορούσα να τις αφήσω έξω!!!
) Εσείς αν δεν έχετε άλλες «υποχρεώσεις» , αφήστε τη ζύμη μέσα στο σακουλάκι 1 ώρα να περιμένει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο …
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια κάθε μπαλάκι ζύμης σε (όσο γίνεται) τετράγωνο λεπτό ζυμάρι. Φανταστείτε ότι η ζύμη πιάνει όλη σχεδόν την επιφάνεια του ξύλου.
Με τη βοήθεια της ειδικής ροδέλας κοπής, τη χωρίζουμε σε 4 μακρόστενες λωρίδες, που και αυτές τις κόβουμε κάθετα στη μέση. Έτσι κάθε μπαλάκι μας δίνει 8 ορθογώνια κομμάτια και όλη η ζύμη 32 συνολικά.
Ακουμπάμε κάθε κομμάτι πάνω σε υφασμάτινη επιφάνεια και τα σκεπάζουμε (αν τα ανοίξουμε όλα μαζί) με άλλο ύφασμα για να μη ξεραθούν.
Εγώ άνοιξα τα φύλλα σε δύο φάσεις και έτσι δε χρειάστηκαν σκέπασμα.
Πάμε για το τηγάνισμα τώρα. Χρησιμοποιούμε 2 μεγάλα πιρούνια για βοηθούς.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης από τα κομμένα, το ανοίγουμε λίγο ακόμα με τα χέρια και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Το γυρνάμε αμέσως και από την άλλη και το τσιμπάμε από τη μια άκρη με το ένα πιρούνι και με τη βοήθεια και του 2ου το γυρνάμε γύρω γύρω για να πάρει το σχήμα του σωλήνα.

Για να τηγανιστούν μέχρι μέσα, κρατάμε τη ζύμη με τα πιρούνια μας κάτω από την επιφάνεια του λαδιού και την αφήνουμε μόλις πάρει λίγο χρώμα. Τη στραγγίζουμε και την τοποθετούμε σε ένα φαρδύ δίσκο με απορροφητικό χαρτί.
Αφού τελειώσουμε με τις δίπλες, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό και το ξυλάκι της κανέλας για 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
Το αφήνουμε να βράσει για λίγο ακόμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση.
Βάζουμε τις δίπλες μία μία μέσα στο σιρόπι. Τις αφήνουμε να πάρουν μια μικρή βράση και τις βάζουμε στο Χριστουγεννιάτικο δίσκο.
Ανακατεύουμε τα χονδροκομμένα ξηροκάρπια με την κανέλα και σε κάθε στρώση από δίπλες, ρίχνουμε από πάνω το μείγμα μας.

Η ασύγκριτη γεύση τους, το τραγανό και τρυφερό φύλλο και τα χίλια αρώματα που κουβαλάνε, τις κάνουν ακαταμάχητες.
Έφτιαξα και ξεροτήγανα με σαμιώτικη σούμα, που αν προλάβω θα τα «ανεβάσω»..
Καλές Γιορτές, «Have Yourself a Merry Little Christmas» και «Let it snow«!!!!!!!!!
zat You, Santa Claus» ?

Πηγή: una cucina

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Κολοκυθολούλουδα για μερακλήδες
  2. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ Live!
  3. ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ
  4. Κριτσίνια κριτς κριτς