Εκλέρ με κρέμα πραλίνας

 

Δείτε τη συνταγή απο Sugar Buzz

Τον ξέρετε τον Paul?? Στην Πανεπιστημίου στην Αθήνα? Ο Paul είναι φούρνος! Η΄ καλύτερα…boulangerie!Αν μένετε Αθήνα ή αν είστε εκτός αλλά έρθετε κάποια στιγμή, αξίζει ένα πέρασμα! Όταν λοιπόν μπαίνεις μέσα νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο σημείο του Παρισιού! Τις πρώτες ύλες τις φέρνουν από Γαλλία (εκτός των φρούτων που είναι ελληνικά). Όταν είμαι στο κέντρο, πηγαίνω από εκεί να πάρω κάποια μπαγκέτα ή φλαμανδικό ψωμί με διάφορα δημητριακά..αυτά όσον αφορά τα ψωμιά, γιατί δεν είμαι έτσι κι αλλιώς φαν του ψωμιού…αλλά συνεχίζω για τα γλυκά!!Μακαρόν, εκλέρ, τάρτες, κρουασάν (φυσικά!) και ό,τι γαλλικό γλυκό μπορείτε να φανταστείτε! 
Τα βάζουν και σε κάτι ωραία μίνιμαλ κουτάκια, θυμίζει πολύ Γαλλία και φεύγεις από εκεί με ένα άλλο αέρα, αλλά προσγειώνεσαι λίγο απότομα από τον «αέρα» της Πανεπιστημίου!
Μιας και ο Paul όμως βρίσκεται λίγο μακριά αν πεθυμήσω ένα εκλέρ ας πούμε, είπα να τα φτιάξω, αλλά προσέξτε, όχι τα κλασικά με σοκολάτα, αλλά μακρόστενα και με πραλίνα μέσα..να δαγκώνεις μια μπουκιά και να κλείνεις τα μάτια και να λές -όσο κι αν τη βαριέμαι αυτή την έκφραση- «δεν υπάρχει» !
Αυτά λοιπόν έγιναν την Κυριακή που μας πέρασε και μετά από μια επίσκεψη σε έκθεση φωτοβολταικών( απ” την οποία γυρίσαμε -άσχετο- με πολλά στυλό που μαζεύαμε και είχαμε πεθάνει στο γέλιο!), γυρίσαμε σπίτι να δώσω και στα κορίτσια ένα εκλεράκι! 
Μετά όμως δεν βρήκα χρόνο να τα ανεβάσω και κοντεύει η Μ.Βδομάδα, να βάλω και τίποτα νηστίσιμο! Οπότε σκεφτείτε το σαν γλυκό για την Κυριακή του Πάσχα μετά το φαγητό!Αν και για την περίσταση αυτή, νομίζω καλό θα ήταν να σας προτείνω ένα που δοκίμασα την προηγούμενη βδομάδα σε σεμινάριο του Παρλιάρου. 
Αυτό σημαίνει…χμμ…να το φτιάξω το ΣΚ, να το φωτογραφίσω – αν είμαι στο σπίτι και δεν τρέχω σε τίποτα εκθέσεις (γιατί τώρα αρχίσαμε να πηγαίνουμε και σε εκθέσεις φωτογραφίας και η φιλεναδίτσα μου Σ. θα με τρέχει σε όλες!) και μετά να το ανεβάσω και όλα αυτά πριν φύγω για το χωριό μου, εκτός κι αν θυμηθώ να πάρω καρτο-ίντερνετ και συνεχιστεί η εξάρτησή μου και στους πρόποδες της Πίνδου! Ουφ!!Και σαν να ακούω τα κορίτσια » και μόνο που σ” ακούμε, κουραστήκαμε!»
Για να μην κουραστείτε κι εσείς…όποιος έχει όρεξη για τη συνταγή λέω απλά ότι αξίζει τον κόπο! Καλές είναι και η μόρφατ και το άνθος αραβοσίτου κτλ κτλ…αλλά όταν φτιάξεις μόνος σου μια κανονική κρέμα ζαχαροπλαστικής που λέμε, νομίζω θα το σκεφτείς να ξαναπάρεις έτοιμα μίγματα και σκόνες…Κλείνω γιατί κάτι αναβοσβήνει στον υπολογιστή και δεν καταλαβαίνω!Θα τον κάψω καμιά ώρα και είναι το τελευταίο που θέλω!
Υλικά για τα  εκλέρ:
125 γρ. Γάλα
125 γρ. Νερό
110 γρ. Βούτυρο
5 γρ. Αλάτι (1 πρέζα)
5 γρ. Ζάχαρη (1 πρέζα)
140 γρ. Αλεύρι
250 γρ. Αυγό (5 μεσαίου μεγέθους αυγά)
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό περίπου για να γίνει σαν ζύμη. Την αφήνουμε για 20-30′ να πέσει η θερμοκρασία.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό», όχι με το σύρμα, προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη (αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς μίξερ ανακατεύοντας με μία κουτάλα). Στη λαμαρίνα του φούρνου βάζουμε μία λαδόκολλα και προθερμαίνουμε στους 200οC.
Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ και σχηματίζουμε ορθογώνια σχήματα για τα εκλέρ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30-40 λεπτά έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και είναι προτιμότερο να ψήσουμε σε συμβατικό φούρνο όχι σε αέρα γιατί ο αέρας τα παραμορφώνει. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικές ώρες και να στεγνώσουν.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

350 γρ.  γάλα
150 γρ. Κρέμα γάλακτος (35% λιπ.)
80 γρ. Ζάχαρη
1 Αυγό
3 Κρόκοι αυγών
40 γρ. Κορν φλάουερ
1 Κλωναράκι βανίλιας

+ δύο κ.σ. πραλίνα φουντουκιού ( ή νουτέλα)
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε οι σπόροι να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 
Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τότε ανακάτεψα και την πραλίνα φουντουκιού.
Αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή. Κόβουμε τα εκλαίρ στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.
Γλάσο:
1 κούπα Ζάχαρη άχνη και 2-3κ.γ.νερό
Βάζουμε σε ένα μπωλάκι τη ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και ρίχνουμε  το νερό. Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια πόσα κουταλάκια, θα δείτε με το μάτι να βγει πηχτό το γλάσο.
Και απλώνουμε στα εκλέρ.
Παρατηρήσεις:
- Το χτύπημα της κρέμας στο μίξερ αφού έχει κρυώσει όντως της δίνει φοβερή υφή! Μην το παραλείψετε!
– Τα ροζ είναι με ροδόνερο στην κρέμα. Αλλά μετά θυμίζουν ανατολή, ενώ η πραλίνα φέρνει σε δύση!!
- Οι συνταγές είναι από την εκπομπή Γλυκές Αλχημείες(δεν ξέρω αν θα βγει το λινκ στη συνταγή, γιατί παλιότερα δεν έβγαινε)
- Την προσθήκη της πραλίνας την έκανα εγώ, αλλά σιγά το πρωτότυπο…!Δεν έβαλα σοκολάτα, έβαλα πραλίνα…αλλά δεν θα ξαναβάλω σοκολάτα, τελικά είναι τέλεια με πραλίνα!!
-Για να φτιάξουμε μόνοι μας πραλίνα, μπορείτε να δείτε κι εδώ. Καλύτερα σε μπλέντερ βέβαια και όχι μούλτι. Το μπλέντερ αντέχει περισσότερη ώρα!

Πηγή: Sugar Buzz

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Τραχανάς με Ξινόγαλο,Ντομάτα και Πάπρικα
  2. Συκώτι με «Μελωμένες» Πατάτες και Σάλτσα Λεμονιού
  3. Pasta all” Aglio e Olio – Πάστα Αλ Όλιο
  4. Σπανακόρυζο