Εκλαίρ με Κρέμα Λεμονιού και Δώρο για τη…

 

Εκλαίρ με Κρέμα Λεμονιού και Δώρο για τη Γιορτή της Μητέρας!

Rose2

Ποίημα για τη Γιορτή της Μητέρας

“Μάνα”

Γεράσιμος Μαρκοράς                                                                                                 

Μάνα!.. Δε βρίσκεται
λέξη καμία
νάχει στον ήχο της
τόση αρμονία,
σαν ποιος να σ’ άκουσε
με στήθος κρύο,
όνομα θείο;

Παιδί από σπάργανα
ζωσμένο ακόμα,
με χάρη ανοίγοντας
γλυκά το στόμα,
γυρνάει στον άγγελο
που τ’ αγκαλιάζει
και μάνα κράζει.

Στον κόσμο τρέχοντας
ο νέος διαβάτης
πέφτει στ’ αγνώριστα
βρόχια τσ’ απάτης,
και αναστενάζοντας,
Μάνα μου! Λέει,
Μάνα! Και κλαίει.

e=book

Για όσες / όσους από εσάς μπορεί να έχετε ξεχάσει ότι αύριο 12 Μαΐου είναι η Γιορτής της Μητέρας, έχω δύο λύσεις για σας.  Μπορείτε να της κάνετε ένα δώρο της τελευταίας στιγμής ή να της φτιάξετε ένα πολύ ωραίο γλυκό και να της το προσφέρετε.

Για να τιμήσω τη μητέρα μου που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, για μία ημέρα μόνο, προσφέρω στη μισή τιμή, τον Πρώτο Τόμο του Βιβλίου Μαγειρικής μου,  Κοπιάστε στην Κουζίνα μου, Γεύσεις της Κύπρου, στην τιμή των 3 Ευρώ μόνο, που ουσιαστικά είναι όσο θα της αγοράζατε μια ωραία κάρτα, χωρίς να έχετε να τρέχετε στα βιβλιοπωλεία.




Στέλνοντάς της το η-βιβλίο μπορείτε επίσης να γράψετε μια ευχή ή μια σημείωση που θα παραλάβει μαζί με το δώρο σας.

Eclairs with lemon filling

Εάν αντί για βιβλίο, θέλετε να φτιάξετε αυτό το υπέροχο γλυκό, σίγουρα θα το λατρέψει.  Πριν μερικές ημέρες μου είχαν δώσει πάρα πολλά λεμόνια και εάν θέλετε να δείτε τί έφτιαξα ή να πάρετε μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να φτιάξετε διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εκλαίρ με Κρέμα Λεμονιού, συνταγή της Ήβης 

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:  35 λεπτά

Γίνονται:  15

Υλικά:

Για τη ζύμη Σου (choux)

  • 115 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
  • 235 ml νερό
  • 125 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά

Πώς να κάνουμε Κρέμα Λεμονιού (Lemon Curd)

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: περίπου 15 λεπτά

Γίνεται: 1 1/2 κούπα (360 ml)

Υλικά:

  • 3 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουταλιά γεμάτη κορν φλάουρ
  • 1/2 κούπα ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια

Για τη Γέμιση:

  • Μισή από την Κρέμα Λεμονιού
  • 125 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Για το Γλάσο Σοκολάτας:

  • 125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπάρα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κουταλιά βούτυρο

Εκτέλεση:

  1. Για τα Σου:  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.   Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το νερό.  Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.  Ανακατεύουμε δυνατά με ένα ξύλινο κουτάλι συνεχώς μέχρι να μαζευτεί η ζύμη και να γίνει μια μπάλα.  Βάζουμε το γάντζο στο μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπωλ του μίξερ.  Αφού κρυώσει λίγο, σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, μέχρι να ενσωματωθεί το καθένα και μετά ρίχνουμε το επόμενο.
  3. Με ένα κουτάλι ή χρησιμοποιώντας κορνέ με μύτη που έχει φαρδύ άνοιγμα σχηματίζουμε το κάθε σου. Αφήνουμε μεταξύ του καθενός ένα κενό περίπου 3 εκατοστών γιατί θα φουσκώσουν.
  4. Ψήνουμε για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180oC και ψήνουμε περίπου για άλλα 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.  Κάνουμε το άνοιγμα στο πλάι για να βγει ο ατμός από μέσα και τα αφήνουμε στη σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  5. Για την Κρέμα Λεμονιού:   Σε ανοξείδωτο μπωλ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα κτυπάμε καλά με ένα μίξερ χειρός.
  6. Σε μπαίν μαρί βάζουμε τη λεκάνη να μην ακουμπάει μέσα το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς να μη μας κόψουν τα αυγά, μέχρι να πήξει..  Αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και την περνάμε από σουρωτήρι σε περίπτωση που έχει σβολιάσει.
  8. Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το ενσωματώνουμε λίγο-λίγο μέχρι να λιώσει όλο.  Ανακατεύουμε μέσα και το ξύσμα λεμονιού.  Η κρέμα όσο θα κρυώνει θα πήξει και άλλο.
  9. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας για να μην κάνει πέτσα και αφού κρυώσει, όση περισσέψει τη φυλάμε στο ψυγείο.
  10. Για τη γέμιση:  Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος να πήξει και ενώνουμε με την Κρέμα Λεμονιού.
  11. Για το Γλάσο Σοκολάτας:   Σε κατσαρολάκι, βάζουμε 2 δάκτυλα νερό και τοποθετούμε ένα μεταλλικό σκεύος από πάνω.  Τοποθετούμε τη σοκολάτα στο  μπαιν Μαρί και όταν αρχίσει να βράζει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά.  Αφού λιώσει η σοκολάτα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.  Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και τη ρίχνουμε πάνω στα εκλαίρ.
  12. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.

Άλλες Παρόμοιες συνταγές:

Εκλαίρ Σοκολάτας

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/pypQnK-sZ0I/. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/pypQnK-sZ0I/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Κρέμα Πόσετ Σοκολάτας-Λεμονιού Με…
  2. Συνταγές: Κρέμα λεμονιού (lemon posset)
  3. Κορμός σοκολάτας με κρέμα και φράουλες
  4. Κρέμα λεμονιού