Κομπόστα Ροδάκινο

 

Η κομπόστα Ροδάκινο είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο, το οποίο γίνεται με ολόκληρα κομμάτια φρούτου και συρόπι.   Γίνεται πολύ εύκολα και γίνεται ένα ελαφρύ γλυκό από μόνο του ή πάνω από παγωτό, με στραγγιστό γιαούρτι, πάνω από κρέπες ή τηγανίτες ή πάνω σε κρέμες ή άλλα γλυκά.

φρέσκα ροδάκινα φρέσκα ροδάκινα

Σε σχέση με τα γλυκά του κουταλιού που έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας ανάλογα με το φρούτο, αντίθετα οι κομπόστες γίνονται πολύ πιο εύκολα.

παγωτό με κομπόστα ροδάκινο παγωτό με κομπόστα ροδάκινο

Δεν σκόπευα να κάνω κομπόστα αλλά μια μέρα έρχεται ένα φίλος μας και μας φέρνει δυο καφάσια δώρο.  Το κάθε καφάσι υπολογίζω ότι θα ήταν περισσότερο από δέκα κιλά.

καφάσι με ροδάκινα καφάσι με ροδάκινα

Έπαθα πλάκα μόλις τα είδα!  Τί να κάναμε τόσα ροδάκινα ειδικά τώρα που είμαστε μόνο οι δυο μας;  Φυσικά έβαλα μπόλικα στο ψυγείο για να τα φάμε μέσα στις επόμενες βδομάδες και σίγουρα θα χρησιμοποιήσω κάποια από αυτά να φτιάξω κράμπλ, αλλά με τα υπόλοιπα τι θα τα έκανα;

Άδειασα το ένα καφάσι μέσα στον νεροχύτη και τα έπλυνα καλά.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα αμέσως να φτιάξω ταυτόχρονα, ήταν κομπόστα και μαρμελάδα.   Η κομπόστα τελείωσε την ίδια μέρα, έτσι την επομένη έφτιαξα και δεύτερη δόση.  Έδωσα τα μισά στον φίλο που μας έφερε τα ροδάκινα και μερικά σε άλλους φίλους.

Collage Peach compote

Ακόμη έχω πάρα πολλά και σκοπεύω να φτιάξω τσάτνεϋ όταν βρω καιρό και ίσως ακολουθήσω τις εισηγήσεις κάποιων φίλων, που μου πρότειναν στο Facbook, να φτιάξω σορμπέ ή ακόμη και μια κρύα σούπα ροδάκινου.

κομπόστα ροδάκινο κομπόστα ροδάκινο

Επειδή έχω μόνο δύο μεγάλες κατσαρόλες, αφού τα έπλυνα, έβρασα νερό στη μεγαλύτερη και έβαλα όσα χωρούσαν (2 1/2 κιλά) και τα έβρασα λίγο για να ξεφλουδίζονται εύκολα.   Τα ροδάκινα δεν ήταν πολύ γινωμένα γιαυτό κράτησα τα πιο γινωμένα για τη μαρμελάδα και έβρασα τα άλλα. Τα ροδάκινα ξεφλουδίζονται εύκολα όταν τα βράσουμε για λίγο, όχι πάνω από πέντε λεπτά.  Επειδή ήταν λίγο σκληρά, δυσκολεύτηκα να τα καθαρίσω και για τα περισσότερα χρησιμοποίησα το μαχαίρι και έκοψα τις φέτες γύρω από το κουκούτσι.  Τα μικρότερα κομματάκια τα έριξα στην κατσαρόλα που θα έφτιαχνα τη μαρμελάδα.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι τα πιο σκληρά ροδάκινα κάνουν καλύτερη κομπόστα και έτσι όταν τα ξαναέφτιξα την επομένη, δεν χρειάστηκε καν να τα βράσω.

Η διαδικασία που ακολούθησα για να φτιάξω την κομπόστα ήταν να φτιάξω πρώτα  το συρόπι και μετά έβαλα μέσα τα ροδάκινα να βράσουν.  Επειδή τα ροδάκινα αφήνουν πολύ χυμό που αραιώνει το συρόπι, τα έβρασα όσο έπρεπε, τα έβγαλα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και ξαναέβαλα μέσα το χυμό που έβγαλαν και ξαναέδεσα το συρόπι.  Μέσα στο συρόπι μπορείτε να βάλετε μπαχαρικά ή αρμπαρόριζα ή πιπερόριζα (τζίντζερ)  να το αρωματίσουν.  Μου αρέσει πολύ η αρμπαρόριζα, αλλά αυτή τη φορά το ήθελα σκέτο για τα βγάλει το ροδάκινο μόνο το δικό του άρωμα.

Εάν δεν θέλετε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα κομπόστας και να τη συντηρήσετε, μπορείτε να τη φτιάξετε μέσα σε βαθύ τηγάνι βάζοντας το φρούτο, μπαχαρικά, λίγη ζάχαρη και νερό ίσα να βραχεί η ζάχαρη και το βράζετε για πολύ λίγο.  Μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που έχω στη συνταγή Σάλτσες Φρούτων.

Κομπόστα Ροδάκινο

Κομπόστα Ροδάκινο

Ingredients

  • 2,5 κιλά ροδάκινα (ή 2 κιλά ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσι)
  • 1,5 κιλό ζάχαρη
  • 5 κούπες νερό
  • ¼ κούπας χυμό ροδάκινο
  • 4 κουταλιές (1/4 κούπας) χυμό λεμονιού

Instructions

  1. Για να φτιάξουμε τη κομπόστα, χρειαζόμαστε ροδάκινα τα οποία να μην είναι πολύ γινωμένα.
  2. Πλένουμε τα ροδάκινα.
  3. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει και προσθέτουμε τα ροδάκινα. Τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. (Μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το στάδιο).
  4. Τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  5. Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια άλλη κατσαρόλα με το νερό καθώς και όσο χυμό ροδάκινο που έχουν βγάλει τα ροδάκινα και τα ανακατεύουμε.
  6. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε το συρόπι για 20 λεπτά ή μέχρι το φτάσει τους 103ο C.
  7. Προσθέτουμε τα ροδάκινα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά.
  8. Τα ξαφρίζουμε.
  9. Με μια κουτάλα βγάζουμε τα ροδάκινα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και ξαναρίχνουμε όσο συρόπι βγάλουν στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και πάλι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι ή φθάσει τους 105° C.
  10. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το βράζουμε για ακόμη 1 λεπτό.
  11. Βάζουμε τα μαγειρεμένα ροδάκινα σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα και ρίχνουμε συρόπι να τα καλύψει.

4.5.2.11

http://www.kopiaste.info/?p=15326

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη υπογραφή Ήβη

Δεν βαθμολογήθηκε ακόμη

Βαθμολογία

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/0wU0oahRko4/. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/0wU0oahRko4/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Μους ροδάκινο
  2. Χανιώτικο Μπουρέκι με Γιαούρτι
  3. Μαρμελάδα ροδάκινο
  4. Τούρτα Γενεθλίων Σοκολάτας – Φράουλας με 3…