~ Κόκορας κρασάτος (Coq Au Vin) ~

 

Δείτε τη συνταγή στο una cucina

Μια Κυριακάτικη συνταγή για μια Φθινοπωρινή Δευτέρα!!

ΥΛΙΚΑ
1 κόκορας 1½ κιλό
4 κτσ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξυσμένο
2 κτσ αλεύρι
½ φλιτζάνι brandy
1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι λιαστό μοσχάτο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κτσ πελτέ ντομάτας
Αλατοπίπερο
Μαϊντανό θυμάρι ρίγανη & 1 δαφνόφυλλο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κόβουμε τον κόκορα κομμάτια (8), τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 3 κτσ ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε με το ξυσμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι.

Εδώ τώρα, μπαίνουν τα εφέ!! 

(Ευτυχώς η γυναίκα μου είχε δουλειά στο πίσω μπαλκόνι και δεν πήρε είδηση τις … ταρζανιές)
Ρίχνουμε το brandy και ανάβουμε φωτιά με ένα σπίρτο ή αναπτήρα με μακρύ στόμιο. Μόλις καταλαγιάσει η φλόγα, προσθέτουμε το κρασί, το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, το θυμάρι τη ρίγανη & το δαφνόφυλλο.
Αφήνουμε να πάρει πάλι βράση, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα πελτέ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 με 1,5 ώρα (ανάλογα πόσο αλανιάρικο είναι το κοκόρι).
Το σερβίρουμε ζεστό, με ζυμαρικά, ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
Πίνουμε “Αυγουστιάτη” και δίνουμε συγχαρητήρια στο Θοδωρή (τον ξάδερφό μου) για την εξαιρετική ποικιλία που καλλιεργεί και εμφιαλώνει!!!

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ την Ξανθή και την Taste Advisor για την ευγενική πρόσκληση που μου έκαναν στο παιχνίδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μαγειρεία μας.  Λόγω τρομερού τρεξίματος (Βέγγος και βάλε) δε μπόρεσα να ανταποκριθώ. Ελπίζω την επόμενη φορά!!

Πηγή: una cucina

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. »ΜΠΥΡΩΜΕΝΑ» ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
  2. ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ
  3. ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΡΑΣΟ & PHILADELPHIA
  4. ~ΡΑΒΑΝΙ (πειραγμένο)~