Λαχανοντολμάδες Φούρνου

 
Από τα αγαπημενα χειμωνιατικα φαγητα που ειναι λίγο μπελαλίδικα αλλα αξιζει τον κόπο. 
1 λάχανο μετριο χωρισμένο σε φυλλα (μου βγηκαν 25 φυλλα περιπου)
1 κούπα ρύζι κίτρινο πλυμμενο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 χούφτα μαιντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. σαλτσα ντομάτας
1/2 κ.γ. πιπέρι κοκκινο
1/4 κ.γ. πιπερι μαυρο
Χωρίζουμε το λαχανο σε φυλλα και τα ξεπλενουμε καλα. Τα αφηνουμε να στεγνωσουν και ετοιμαζουμε τη γεμιση.
Σε κατσαρόλα βαζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ριχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Αφηνουμε λίγο να μαλακωσουν και προσθετουμε τον κιμα. Ανακατευουμε και γυρναμε τον κιμα συνεχως μεχρι να ασπρισει τελειως και να μην εχει καθολου χοντρους σβωλους. Συμπληρωνουμε τη σαλτσα, τον μαιντανό και τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε με νερό. Αφηνουμε να βρασει για μισή ωρα περίπου. 
Επειτα, ριχνουμε και το ρυζι συμπληρωνοντας 1,5 ποτηρι βραστό νερό. Βραζουμε για 10 λεπτα περιπου μεχρι να μαλακωσει το ρυζι, ανακατευοντας ενδιαμεσα και ελεγχοντας μηπως χρειαστει λιγο νερό ακομη για να μην κολλησει. Μολις το ρυζι ειναι ετοιμο, σκεπαζουμε με μια καθαρη πετσετα και το καπακι της κατσαρολας και κατεβαζουμε από τη φωτια αφηνοντας το στην ακρη.
Ταυτόχρονα μπορούμε να ετοιμασουμε και τα φυλλα του λαχανου. Βαζουμε σε μια κατσαρόλα μπολικο νερό να βρασει. Μόλις αρχισει να κοχλάζει ρίχνουμε μεσα 4-5 φύλλα λαχανο και περιμενουμε να ξανακοχλάσει το νερό. Μολις ξανακοχλάσει, γυρναμε τα φυλλα αναποδα μεσα στην κατσαρόλα και σε 1 λεπτο τα βραζουμε σε τρυπητό να στραγγιξουν και να κρυώσουν. Συνεχιζουμε με τον ιδιο τροπο μεχρι να τελειωσουν τα φυλλα.
Για να γεμισουμε τα λαχανοφυλλα, κοβουμε από καθε φυλλο το κοτσανι (που δεν μαλακωνει στο βρασιμο) και κραταμε το φυλλο απλωμενο στην παλαμη μας. Βαζουμε 1-1,5 κ.σ. γεμισης μεσα και τυλίγουμε πρώτα από το μερος του καρπου, επειτα τα πλαινά και τελος τυλίγουμε σαν ρολό.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στριμωχτά σε ταψάκι και συμπληρωνουμε λίγο νερακι. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. 
Ψήνουμε στους 200-220 στον αερα για 1 ωρα και κατι. Στα 30-40 λεπτα περιπου, οταν κοκκινισουν από τη μια πλευρά, τους γυρναμε τούμπα και συνεχιζουμε αλλο τοσο περιπου μεχρι να ψηθούν και από την άλλη.

Πηγή: Η Μαγειρική Μου, http://elpinikicook.blogspot.com/2012/01/blog-post_23.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Λαχανοντολμάδες με σταφίδες
  2. Λαχανοντολμάδες
  3. ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ!!!
  4. Τουρσί πιπεριές γεμιστές και λαχανοντολμάδες