Λαχανοντολμάδες

 

Δείτε τη συνταγή απο Betty’s Cuisine

Τους λαχανοντολμάδες τους θεωρώ ένα κατ’εξοχήν μαμαδίστικο, οικογενειακό φαγάκι, λίγο παρεξηγημένο ίσως επειδή είναι χρονοβόρο ~ αλλά ασύγκριτο σε νοστιμιά!
 
Υλικά για μια μεγάλη κατσαρόλα:
(συγνώμη αλλά δεν τους μέτρησα! πάντως έγιναν μπόλικοι)
1 λάχανο 2 ½ κιλά περίπου
1 κιλό κιμάς –συνήθως βάζω μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλυτζάνι ρύζι – συνήθως βάζω ρύζι για γεμιστά
Αλάτι και πιπέρι
3 αυγά
Χυμός απο 4 λεμόνια
Ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο
Χωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα σε νερό που βράζει.

Τα βράζουμε λίγο, ίσα να μαλακώσουν ελαφρά.
Τα βγάζουμε με προσοχή και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. 
 Ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, τα 2 ασπράδια, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και το ρύζι.
Ζυμώνουμε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

Αν τα φύλλα είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε στα 2. 
Παίρνουμε ένα φύλλο, το απλώνουμε και βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά κιμά. 
Διπλώνουμε σε κύλινδρο, προσέχοντας να γυρίσουμε καλά τις άκρες προς τα μέσα
για να μην χυθεί η γέμιση.
Στρώνουμε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με λίγα κομμάτια από το βρασμένο λάχανο
και επάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες με το τυλιγμένο μέρος προς τα κάτω, σε πυκνές στρώσεις. 
Όταν τους βάλουμε όλους περιχύνουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε
και προσθέτουμε ζεστό νερό να τους σκεπάσει.
Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα – έτσι αποφεύγουμε να ανοίξουν με το βράσιμο.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μείνει με ελάχιστο ζουμί.
Μόλις ετοιμαστεί αφαιρούμε με προσοχή το πιάτο. 
 Χτυπάμε τους 2 κρόκους και το ολόκληρο αυγό, προσθέτουμε το λεμόνι
 και προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του φαγητού, ανακατεύοντας πάντα.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και, κουνώντας την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά,
αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις.
 Γίνονται λαχταριστοί, πεντανόστιμοι και τρώγονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 Καλή επιτυχία!

Πηγή: Betty’s Cuisine

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ!!!
  2. Ψαρονέφρι αλά κρεμ
  3. Coleslaw
  4. Τουρσί πιπεριές γεμιστές και λαχανοντολμάδες