ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ – Lahmacun – Lahmaǰun

 

Δείτε τη συνταγή απο una cucina

Καλημέρα σας και καλό μήνα!! 
Για την αλήθεια του πράγματος, άλλη ανάρτηση είχα σκοπό να κάνω σήμερα, ξεκινώντας το αφιέρωμά μου στα «δάνεια» -συνταγές που αγάπησα μέσα από τις δικές σας αναρτήσεις-, αλλά ήταν τόσο μεγάλο …το «ζόρι» που τράβηξα μ’ αυτή τη συνταγή, αλλά και τόσο μεγάλη η απόλαυση στο τέλος, που είπα να της παραχωρήσω θέση!!
Το Λαχματζούν -σύμφωνα με τη γουίκι- (Lahmacun στα τούρκικα ή lahmajoun, lahmaǰun լահմաջուն ή լահմաջո lahmaǰo στα αρμένικα, لحم بعجين, bi’ajīn Lahm στα αραβικά, που σημαίνει «κρέας με ζύμη», είναι μια τυποποιημένη πίτα (βλ. σουβλάκι) της ανατολής και αποτελείται από ένα στρογγυλό, λεπτό κομμάτι ζύμης καλυμμένο με κιμά (συνηθέστερα από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας). 
Σερβίρεται συχνά ραντισμένο με χυμό λεμονιού, τυλιγμένο με λαχανικά και αρωματικά, όπως τουρσιά, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, μαρούλι, μαϊντανό ή κόλιαντρο. 
Το συναντάμε να πουλιέται ευρέως στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Τουρκία, όπου υπάρχουν εστιατόρια που ειδικεύονται στο Λαχματζούν.
Το συνάντησα κι εγώ πρόσφατα σε μια φωτογραφία και όπως το είδα λαχταριστό, αποφάσισα να το φτιάξω το ίδιο βράδυ…

Άλλαι όμως αι βουλαί του Γιώργη και άλλα …AEG κελεύει !!! 
Ετοίμασα τη ζύμη, έφτιαξα και τον κιμά και μόλις γύρισα το κουμπί του φούρνου να προθερμανθεί, το σπίτι βυθίστηκε στο απόλυτο σκοτάδι… Βραχυκύκλωμα και … το ρελέ πεσμένο! 
Η αυτοψία έδειξε βλάβη στο μοτέρ του αέρα, που επηρέαζε τη συνολική λειτουργία του φούρνου!! Μετά από 12 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας, «τόλμησε» να μου τη φέρει!! 
Και τώρα τι κάνουμε; Τηλέφωνο στην πεθερά μου: «Βάλε το φούρνο στους 220 κι έρχομαι να ψήσω». 
Η αρχική σκέψη ήταν να φτιάξω ατομικά, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Χώρισα και άπλωσα τη ζύμη σε 4 ταψάκια πίτσας, πήρα και την κατσαρόλα με τον κιμά παραμάσχαλα και βγήκα στους δρόμους.

Το τέλος της βραδιάς με βρήκε λίγο περισσότερο κουρασμένο, μα απόλυτα ευχαριστημένο από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και το κρασί που δοκίμασα για πρώτη φορά, και βοήθησε να πάνε κάτω «τα φαρμάκια»!!

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
2 κτΣ ελαιόλαδο
1 κτΣ βούτυρο (αρωματικό tip)
2 κτγ. μαγιά ξερή
1 κτγ. ζάχαρη
1 κτγ. αλάτι
1 κούπα (~200 ml) χλιαρό νερό


για την επικάλυψη:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 σφηνάκι λιαστό Σαμιώτικο κρασί
2 ντομάτες αποφλοιωμένες & λιωμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας 

2 πιπεριές ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κρεμμύδια στον τρίφτη
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 κόκκους μπαχάρι
½ κτγ. πιπέρι καγιέν
½ κτγ. κύμινο
αλάτι, πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε φλοίδες και δουλεύουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ψιχουλιάσει. 
Προσθέτουμε τότε το χλιαρό νερό λίγο – λίγο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική. Σταματάμε το …δούλεμα και σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σειρά παίρνει τώρα ο κιμάς. 
Ξεκινάμε σοτάροντας το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν αλλά προσέχουμε να μην αλλάξουν χρώμα. Για να μην αρπάξουν, ρίχνουμε λίγο αλάτι. Προσθέτουμε τον κιμά, τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο πιρούνι για να τον «σπάσουμε» σε μικρά κομματάκια και να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
Σβήνουμε με το Σαμιώτικο και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να γίνει.

Μόλις ετοιμαστεί, τον αποσύρουμε από την εστία και αφού κρυώσει, προσθέτουμε ανακατεύοντας το μαϊντανό, αφήνοντας στην άκρη μια μικρή ποσότητα για το σερβίρισμα. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο (λέμε τώρα!!!) στους 220ο C. 
Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 8 μέρη. 
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε στρογγυλές (όσο γίνεται) πίτες, πάχους 1 cm περίπου. 
Στρώνουμε τα ταψάκια μας με λαδόκολλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο το χαρτί και τοποθετούμε επάνω τις πίτες μας. Τις αφήνουμε κανένα 10λεπτο να περιμένουν και απλώνουμε στην επιφάνειά τους τη σάλτσα με τον κιμά. Το μέρος που μένει ακάλυπτο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Φουρνίζουμε για 8 με 10 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με τον υπόλοιπο μαϊντανό!!! Οι πίτες μας πρέπει να είναι αρκετά ελαστικές με καλοψημένες άκρες, έτσι ώστε να μπορούν να λυγίσουν και να τυλίξουν μέσα τους ότι άλλο θέλουμε να βάλουμε (περί ορέξεως…). Έστυψα και λεμόνι, που του πήγαινε γευστικά, αλλά δε με ενθουσίασε. Ίσως επειδή ο κιμάς δεν είχε αρνί.

Το τραπέζι μας για μια ακόμα φορά κόσμησε με την παρουσία του και το περιεχόμενό του ένα υπέροχο κρασί με Χιώτικη καταγωγή. Ήταν κι αυτό δώρο του ανώνυμου αφεντικού και κυριάρχησε με την «καψαλισμένη» γεύση του και τα υπέροχα γήινα αρώματα του.
Πρόκειται για ένα κρασί που φέρει το όνομα «αριουσία χώρα» και προέρχεται και αυτό από τους αμπελώνες της Αρούσιος στις πλαγιές της Αμανής από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αθήρι.


Εξαιρετικό!!!

Πηγή: una cucina

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Κολοκυθολούλουδα για μερακλήδες
  2. Λεμονάτο Φρικασέ με Λουκάνικο Χωριάτικο
  3. ~ Κοτόπουλο με Κριθαράκι ~
  4. Σαλάτα με Λάχανο,Ρόκα,Μήλο και Κάστανο Φιλέ με Ζεστή Vinaigrette Μπαλσάμικο

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ THERMOMIX ΣΥΝΤΑΓΗ