λεμονάτο κατσαρόλας, γουρουνάκι και…

 

image

Στην ανταγωνίστρια(!) πόλη της πατρίδας μου(Κυπαρισσίας), τα Φιλιατρά, φτιάχνουν αυτό τον περίεργο συνδυασμό λεμονάτου κατσαρόλας με γαρύφαλλο.  Ο οποίος, όμως, δεν είναι καθόλου πρωτάκουστος γευστικά διότι οι Μεσσήνιοι λατρεύουμε την κανέλλα. Την συνηθίζουμε στα κοκκινιστά μας (καπαμάς καλαματιανός) και δεν την αποχωριζόμαστε ούτε στο κουνουπίδι καπαμά. Όμως το γαρύφαλλο σε λεμονάτη σάλτσα, δεν είναι τόσο συνηθισμένο νομίζω στα μέρη μας. Οι παιδικές μας φίλες από τα Φιλιατρά (μακρινές, με άλλες ζωές και άγνωστες έννοιες αλλά ακόμη πολυαγαπημένες) μας έμαθαν την συνταγή, την οποία συνδύασα και με άλλες ιδέες συν την οικογενειακή μας εκδοχή και προέκυψε το ακόλουθο αποτέλεσμα…

Το φαγητό θα έχει μεγάλη επιτυχία και θα το ξαναφτιάχνετε, γιατί η σαλτσούλα γίνεται λουκουμάκι και πολύ ορεκτική!!!

Σημ.:(πάντοτε το κρέας το αλατίζω αφού έχει μαλακώσει εντελώς, αλλά πριν πιεί τα υγρά του, οπότε ακολουθείτε κι εσείς τις συνήθειές σας)

 image

ΥΛΙΚΑ

1,5 περίπου κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες

καρφάκια γαρύφαλλο

μισό κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
1 – 2 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες

σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, όσες και οι μερίδες κρέατος συν μία 

επιπλέον

1 ποτήρι κρασιού με άσπρο κρασί αρετσίνωτο

 1 κουτ.σούπας μέλι

χυμό λεμονιού (όσο θέλετε)

ξύσμα ενός λεμονιού

αλατοπίπερο

ελαιόλαδο

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Με πολύ κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μια σχισμή σε κάθε μερίδα κρέατος, όπου βάζουμε από μία σκελίδα σκόρδου κι ένα καρφάκι γαρύφαλλο.

Μετά ροδίζουμε το κρέας, στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και την επιπλέον σκελίδα σκόρδου λιωμένη, το μπαχάρι και το πιπέρι, σωτάρονται για λίγο ελαφρά και τέλος προσθέτουμε το κρασί. Mετά από 2 λεπτά ρίχνουμε και όσο ζεστό νερό χρειάζεται και το σκεπάζουμε να βράσει.

Όταν θα έχει αρχίσει να πίνει τα υγρά του το κρέας και να δένει η σάλτσα του, ανακατεύετε στο χυμό λεμονιού το ξύσμα και το μέλι και τα προσθέτετε στο φαγητό. Αποσύρετε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά (να μη βράσει το μέλι, ούτε το ξύσμα γιατί θα πικρίσει), τη γυρίζετε κυκλικά να ενσωματωθεί ο χυμός στη σάλτσα και αφήνετε το φαγητό να ησυχάσει για δέκα λεπτά με ένα τέταρτο τουλάχιστον, πριν σερβίρετε.
Ταιριάζει πολύ με λευκό ρύζι ή πατάτες πουρέ ή τηγανητές πατάτες μέσα στην κατσαρόλα.
KAΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

image

 Σημ.: Αν θέλετε να έχετε αρκετή σάλτσα ελαφρώς δεμένη, τότε, πριν πιεί εντελώς τα υγρά του το κρέας,  ρίχνετε λίγο κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού να ομογενοποιηθεί και τον προσθέτετε στην κατσαρόλα.

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://cookthebook.blogspot.com/2014/10/blog-post_21.html. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: cookthebook http://cookthebook.blogspot.com/2014/10/blog-post_21.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Κοτόπουλο λεμονάτο της κατσαρόλας με…
  2. Λεμονάτο μοσχαράκι κατσαρόλας
  3. Συνταγή για κρέας λεμονάτο
  4. Χριστουγεννιάτικο γεμιστό γουρουνάκι