ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ…Χοιρινό φούρνου πορτοκαλένιο με σύκα και λιαστή ντομάτα

 

Δείτε τη συνταγή στο cookthebook

Κατ’αρχήν να πω οτι η ανάρτηση η συγκεκριμένη έγινε μετά από πρόσκληση της-λέγε με, ιδέες κατεβάζω!- Λιλας με τα λιλά, για μια σειρά συνταγών που θα έχουν ως θέμα τους αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα…
Τα τελευταία χρόνια,λοιπόν,από τότε που μπορώ να αποφασίζω για το τι θα μαγειρέψω τα Χριστούγεννα, η επιλογή μου είναι πάντα χοιρινό.
Το απόλυτα ελληνικό χριστουγεννιάτικο φαγητό.
Τη γαλοπούλα έτσι κι αλλιώς την αντιπαθώ,αφήστε που δεν είναι καν ελληνική συνήθεια,οπότε ένας λόγος παραπάνω να την αποφύγω στο  χριστουγεννιάτικο τραπέζι,που μπορεί να μην είναι 100% παραδοσιακά ελληνικό,ωστόσο το κυρίως πιάτο,ναι,θέλω να μην είναι ξενόφερτο…και είναι αυτό που επίσης θα μαγειρέψω πάλι φέτος!
Αν  κι εσείς  έχετε βαρεθεί τη γαλοπούλα,ή δε σας ικανοποιεί…

 ….να  ένα φαγητό,gourmet,με αρώματα Χριστουγέννων,που και εορταστικό είναι στο σερβίρισμα,και πιο ελαφρύ,από μια γεμιστή γαλοπούλα ,και πιο φίνο,και φυσικά εύκολο, δεδομένου οτι η μισή προετοιμασία έχει γίνει από την προηγούμενη, οπότε τι μένει…το στρώνουμε στη γάστρα και ο φούρνος θα το ψήνει….κι εμείς απολαμβάνουμε ένα …long play αρωματικό εορταστικό χριστουγεννιάτικο καφέ με αυτούς που αγαπάμε…

 Μη φανταστείτε πως είμαι η δημιουργός του πιάτου…η δόξα στη Ντ.Νικολάου,από την οποία πήρα τη συνταγή…εγώ την εκτελεσα και ήταν ,ω ναι, άξια!

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά σπάλα χοιρινό(ολόκληρο το κομμάτι μα χαραγμένο)
1+1/2 κιλά πατάτες καθαρισμένες
1 πορτοκάλι με τη φλούδα, σε φέτες
1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
1 φλιτζάνι ξερά σύκα
2 φλυτζάνια αμυγδαλόψιχα
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
ξύσμα 1 λεμονιού
μπαχάρι,γλυκιά πάπρικα,ρίγανη
αλάτι,πιπέρι
Μαρινάτα:
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λευκό Σαμιώτικο κρασί
1/2 κούπας ελαιόλαδο
χυμό 2 πορτοκαλιών
χυμό 1 λεμονιού
Μαρινάρουμε αποβραδίς(ή τουλάχιστον 4 ώρες πριν) το κρέας μαζί με τα σύκα και όλα τα υλικά της μαρινάτας.Κάθε τόσο το γυρίζουμε ώστε να αρωματιστεί ομοιόμορφα.
Την επόμενη μέρα βάζουμε τις πατάτες στη γάστρα κομμένες κυδωνάτες(ή baby ολόκληρες),ανακατεύουμε με τη μισή μαρινάτα,αλατοπιπερώνουμε,πασπαλίζουμε με ρίγανη,τα μπαχαρικά,ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες και τα σύκα.
Από πάνω τοποθετούμε το κρέας επίσης,αλατοπιπερωμένο, με  ρίγανη και  μπαχαρικά.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάτα.
Παίρνουμε τις φέτες πορτοκάλι και τις βάζουμε ανάμεσα στις φέτες του χοιρινού,μια φέτα κρέας,μία πορτοκάλι…
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού και την αμυγδαλόψιχα.
Ψήνουμε σε ανοιχτή γάστρα στους 200 β. για 30 λεπτά,σκεπάζουμε,χαμηλώνουμε στους 180 και συνεχίζουμε για μιάμιση ώρα περίπου…

Λουκουμάκι αρωματικότατο….
Το κρασί για το χοιρινό παίζει από λευκό   chianti έως πορτό και  ξηρό κόκκινο…εγώ εδώ θα διάλεγα κάτι σε ροζέ μάλλον, ένα Syrah ή  Μελιαστό Σπυρόπουλου…

Πηγή: cookthebook

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ…Κροστίνι με σύκα/μανιτάρια
  2. Ψάρι φιλέτο με λιαστή ντομάτα
  3. ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – Χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο
  4. Πίτα με ανθότυρο και λιαστή ντομάτα