Μανιταροεξόρμηση στα Βαρδούσια όρη

 
image

Πάει καιρός όπου ήθελα να πάω να μαζέψω μανιτάρια πάνω στο βουνό και μια τύχαινε το ένα, μια τύχαινε το άλλο και ποτέ δεν τα είχα καταφέρει. Φανταστείτε την γκαντεμιά μου όπου μια φορά το είχα προγραμματίσει με τα όλα του, ξενοδοχείο, μεταφορά, παρέα και τελικά πήρε φωτιά το ξενοδοχείο και δεν κατάφερα να πάω ποτέ! Άμα σε θέλει η τύχη… είναι τυφλή! Στη δική μου την περίπτωση με απέτρεπε συνεχώς ώσπου… ήρθε η ώρα η σωστή.

Ξέρετε, μανιτάρια δεν μπορείς να μαζέψεις όλες τις εποχές. Μόνο το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Κι έτσι όπως σκάει σιγά σιγά το κεφαλάκι τους από το χώμα είναι μια γλύκα. Φυσικά, πρέπει να κυλιστείς λίγο κατάχαμα για να τα βρεις, μια επίκυψη την κάνεις, μια οσφυαλγία την παθαίνεις, ένα κάτι τις, και γι’αυτό πρέπει να είσαι υποψιασμένος τι θα αντιμετωπίσεις.
Παρ’όλα” αυτά, είναι μια απολαυστική εμπειρία μέσα στη φύση, μέσα στο δάσος, σε όλες αυτές τις υπέροχες και μοναδικές μυρωδιές, δεν συμφωνείτε; 
image
Παραισθησιογόνο μανιτάρι

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα μανιτάρια φυτρώνουν παντού… όπως λέμε «μη φυτρώνεις σαν το μανιτάρι»… ε, ένα τέτοιο πράγμα. Κι εκεί που νομίζεις ότι θα περπατάς στο δάσος και θα ψάχνεις τα μανιτάρια με το μεγεθυντικό φακό, ξαφνικά, μανιτάρια υπάρχουν παντού! όλων των ειδών, των χρωμάτων και των μεγεθών… Μαγεία!

imageΔεν είναι όμως όλα τα μανιτάρια κατάλληλα για φάγωμα (εδώδιμα όπως λέγονται), υπάρχουν και τα μη κατάλληλα (μη εδώδιμα), τα μη αξιόλογα, τα παραισθησιογόνα και τα δηλητηριώδη. Θα σκεφτείτε, τώρα, ανυποψίαστοι όπως είστε, «Πόσο συχνά να βρεις ακατάλληλα μανιτάρια στη βόλτα σου στην εξοχή ή πόσα από αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα; «

Σας διαβεβαιώνω ότι η πλειοψηφία των μανιταριών που βρήκαμε στην ύπαιθρο ήταν Α-κατάλληλα μανιτάρια, είτε μη αξιόλογα, είτε επικίνδυνα, και,στην συντριπτική πλειοψηφία τους, το δεύτερο!

imageΚαθώς, λοιπόν, δεν παίρνεις ρίσκο με αυτά τα πράγματα εφόσον οι θανατηφόρες συνέπειες είναι ακαριαίες σας συνιστώ να μην πάτε αδιάβαστοι για να μαζέψετε μανιτάρια και, κυρίως, μην πάτε μόνοι σας. Ακόμα και οι διοργανωτές του μανιταρο-σεμιναρίου που ήταν άνθρωποι εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες και γνώστες δυσκολευόντουσαν κάποιες φορές να διακρίνουν τα κατάλληλα από τα α-κατάλληλα μανιτάρια ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι διαφορές τους ήταν ελάχιστες και δυσδιάκριτες.

Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι πολύς κόσμος από τους συμμετέχοντες είχαν προμηθευτεί ένα μικρό βιβλιαράκι όπου περιείχε ΟΛΑ τα είδη μανιταριών και τα χαρακτηριστικά τους. Βοηθάει αλλά δεν είναι αρκετό. Καλό θα ήταν να είστε όμως λίγο διαβασμένοι και υποψιασμένοι πριν την εξόρμηση και εξοικειωμένοι με τις ονομασίες τους.

Καλάθι; Οπωσδήποτε! Ψάθινο καλάθι όπου όπως μας εξήγησαν αφήνει τα μανιτάρια να αναπνέουν και να μην ιδρώνουν όπως σε μια πλαστική σακούλα, δεν καταστρέφονται και, επίσης, οι σπόροι των μανιταριών που μαζεύεις πέφτουν πάλι στο χώμα και βοηθάς στην αναπαραγωγή τους! Τέλειο;

image

Μετά από αρκετές ώρες περπάτημα και σκάλισμα μέσα στο δάσος, όσες ώρες μπορείτε και αντέχετε, καταλήγετε στην πλατεία του χωριού όπου ο καθένας παραθέτει τα ευρήματα του, τα αξιολογείτε, ενημερώνεστε, μαθαίνετε, και χορτάτοι στο μυαλό και στο μάτι θέλετε να χορτάσετε και το στομαχάκι σας. Ώρα για κοψίδια, λοιπόν, με συνοδεία μανιταριών!

image

Και κάπως έτσι κλείνει μία πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εξόρμηση στα βουνά για μανιτάρια. Άλλοι παίρνουν το δρόμο της επιστροφής κι άλλοι επιλέγουν να συνεχίσουν και να εξορμήσουν και την επόμενη μέρα. Μικροί, μεγάλοι, σκυλιά, όλοι ήταν εκεί και απολάμβαναν κάτι το μοναδικό!

Ήταν πανέμορφα!

Πληροφορίες για μανιταροεξορμήσεις μπορείτε να βρείτε στο Facebook όπου διοργανώνουν διάφορες ομάδες σε διάφορες ημερομηνίες και περιοχές της Ελλάδας. Βρείτε ποια σας ενδιαφέρει και συνοδέψτε τους, αξίζει πραγματικά!

Σας φιλώ,
Φωτεινούλα

Αυτή είναι μια cache (αποθηκευμένη) εκδοχή της σελίδας από την πηγή: Οι καλύτερες συνταγές μου… με μπαχαρικά και μυρωδικά, http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/tEttP/~3/BHJn2NVYWj0/blog-post.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Σε φόντο καραμελέ…γλυκό κουταλιού…
  2. Τα πρώτα φρέσκα μανιτάρια για…
  3. Eat, Shoot, Love στο 1ο Soiree του ΜαΜα Πεινάω
  4. Μανιταρόσουπα…με λαχανικά του Φώτη!