Μανιταρόπιτα με ζαμπόν

 

Δείτε τη συνταγή στο Betty’s Cuisine

Για ένα μέτριο ταψί (12 κομμάτια):
500 γρ φρέσκα μανιτάρια στρογγυλά
1 μέτριο κρεμμύδι
2-3 κουταλιές βούτυρο
4 φλυτζάνια γάλα
1 φλυτζάνι αλεύρι
3 αυγά
5-6 φέτες ζαμπόν
Μισό φλυτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Βούτυρο για τα φύλλα

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φετούλες.

Το ίδιο κάνουμε και με το κρεμμύδι.
Κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια.
 Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. 
 Μόλις μαλακώσουν αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σε μπολ ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με το σύρμα.

Ρίχνουμε το μίγμα σταδιακά στα μανιτάρια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει βράση το μίγμα και να πήξει.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το ζαμπόν και το τυρί.

Χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά ολόκληρα και τον κρόκο από το 3ο αυγό,
κρατάμε το ένα ασπράδι χωριστά για να αλείψουμε την επιφάνεια της πίτας.  
Ρίχνουμε τα αυγά στο μίγμα και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας ένα-ένα ανάμεσα. 
Ρίχνουμε το μίγμα και γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
 Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα, αλείφουμε καλά την επιφάνεια με το ασπράδι που κρατήσαμε (χτυπημένο με μισή κουταλιά νερό), χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.

Περιμένουμε να μισοκρυώσει πριν την κόψουμε.

Καλή απόλαυση!

 

Πηγή: Betty’s Cuisine

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Ρολά με ζαμπόν και φέτα
  2. Αρνίσια παϊδάκια κοκκινιστά
  3. Coleslaw
  4. Γεμιστά με κιμά της Κικής