Μελωμένη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας

 
image

Μπορώ να φάω ολόκληρο το ταψί μόνη μου! Όχι, δεν κάνω πλάκα, χρειάζομαι κάποιον να με σταματήσει. Μπορώ να τη φάω για πρωινό με τον καφέ, για μεσημεριανό επιδόρπιο, για κολατσιό, για βραδινό με ένα ποτήρι γάλα. 

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να τη φτιάξω σε μια στιγμή αποτοξίνωσης από τα κλασικά κέικ διότι είναι σαν κέικ αλλά πιο ζουμερό, πιο αρωματικό, πιο διαφορετικό και ιδιαίτερο. Τελικά, είχα δίκιο. Είναι σαν κέικ αλλά απόλυτα διαφορετικό με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Ακολουθήστε τη συνταγή και μπείτε σε ένα καινούριο κόσμο απόλαυσης εάν δεν την έχετε ήδη δοκιμάσει.

Λίστα για ψώνια
1 πακέτο φύλλα κρούστας
220γρ. καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
250γρ. ζάχαρη
3 αβγά
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
το χυμό ενός πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2κγ. baking powder
1 βανίλια

για το σιρόπι
1,5 ποτήρια νερό 
2 ποτήρια ζάχαρη
ένα ξύλο κανέλας
τη φλούδα ενός πορτοκαλιού

Η διαφορετικότητα της συνταγής έγκειται στο γεγονός ότι αντί για αλεύρι χρησιμοποιούμε φύλλα κρούστας κομμένα στα 4 και τσαλακωμένα, τα οποία θα τα ρίξουμε άτακτα μέσα στο ταψί με το χυλό.

Πριν από όλα ετοιμάζουμε το σιρόπι διότι θα πρέπει να κρυώσει πριν το περιχύσουμε στην πίτα. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ «δεμένο» αλλά αρκετά ρευστό για να μπορέσει να εμποτίσει την πορτοκαλόπιτα.

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μίγμα το γιαούρτι, τη βανίλια, το baking powder και τη βανίλια. Μπορούμε να ετοιμάσουμε το χυλό και σε ένα βαθύ μπολ και να το χτυπήσουμε με το χέρι αντί για μίξερ.

Αδειάζουμε το χύλο σε λαδωμένο ταψί, προσωπικά χρησιμοποίησα πύλινο σκεύος και συμπεριφέρθηκε άριστα. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί τα φύλλα κρούστας. Δεν χρειάζεται να τα «ανοίξετε» διότι αυτό θα γίνει από μόνο του στη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά περίπου, στους 180οC, έως ότου ροδίσει.

Φροντίστε να μην εξέχουν φύλλα από το χυλό διότι θα καούν και δεν θα έιναι νόστιμα. Μόλις βγάλετε την πορτοκαλόπιτα απότο φούρνο θα τη χαράξετε σε τετράγωνα κομμάτια και θα την περιχύσετε με το σιρόπι. Για ακόμα καλύτερο σιρόπιασμα κόψτε ένα κομματάκι από την πίτα, ανασηκώστε την ελαφρά και αφήστε το σιρόπι να ρέει άφθονο μέχρι το κάτω μέρος της πορτοκαλόπιτας.

Αυτή ήταν η καλύτερη συνταγή πορτοκαλόπιτας και οι συμβουλές μου! Περιμένω εντυπώσεις!

Φιλιά, Φωτεινούλα

Αυτή είναι μια cache (αποθηκευμένη) εκδοχή της σελίδας από την πηγή: Οι καλύτερες συνταγές μου, http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/tEttP/~3/EEb8Krv4OYo/blog-post_5.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Ζουμερή τυρόπιτα σε τραγανό φύλλο κρούστας