Μηλόπιτα απλή κι ευέλικτη για να…

 

image
Σε αυτή τη μηλόπιτα κατέληξα, αφού είχα παραζαλίσει το μυαλό και τα μάτια μου με ένα σωρό συνταγές σχετικές στο ίντερνετ. Είναι κάτι που συνηθίζω προκειμένου να εμπνευστώ συνδυασμούς υλικών από τους έμπειρους του είδους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των εντυπώσεών μου με βάση τα υλικά που είχα και την επιθυμία της στιγμής.

ΥΛΙΚΑ

2 φύλλα σφολιάτας μακρόστενα
3-4 μήλα λεπτοκομμένα με το μαντολίνο, ραντισμένα με λίγο λεμόνι
1 πακέτο τυρί κρέμα
2-3 κ.σ. κρέμα γάλακτος 38% λιπ.
μερικές κουταλιές ζάχαρη για τα μήλα και το τυρί κρέμα
μείγμα μπαχαρικών Σμυρνιό
μείγμα κινέζικων μπαχαρικών
μερικές κουταλιές μέλι
καρύδια τριμμένα με το χέρι και σταφίδες(μουλιασμένες σε ζεστό νερό ή γλυκό κρασί ή άλλο) όσα θέλετε

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αφού έχουμε τεμαχίσει τα μήλα, τα ανακατεύουμε με σταγόνες λεμόνι, λίγη ζάχαρη και μέρος από τα μπαχαρικά επιλογής μας, τα βάζουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με λίγη κρέμα γάλακτος και ζάχαρη ρυθμίζοντας τη γλυκύτητα. Θέλουμε να παραμείνει πηχτό σαν γιαούρτι κι όχι να γίνει αραιό. Το βάζουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε το τριμμένο καρύδι με τα μπαχαρικά σε άλλο μπολ και λίγη ζάχαρη ακόμη.
ΣΥΝΘΕΣΗ
Απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα φύλλο. Το αλείβουμε με το μείγμα τυριού. Πάνω απλώνουμε τα μήλα και τέλος το μείγμα με τα καρύδια, τη ζάχαρη και τις σταφίδες.
Το δεύτερο φύλλο, όπως βλέπετε φωτο, προτίμησα να το κόψω λωρίδες γιατί έτσι στεγνώνουν πιο εύκολα τα μήλα και δεν προλαβαίνει να μαλακώσει η σφολιάτα από κάτω, οπότε καλοψήνεται.
Όμως, προσοχή, για να γίνει εμφανίσιμο κι επιθυμητό το φύλλο μας από πάνω, ανακατεύουμε ένα-δύο κρόκους με λίγη κρέμα γάλακτος και ζάχαρη και το περνάμε με πινέλο.
Ψήνουμε σε 180 βαθμούς Κελσίου αέρα κι όταν μας ικανοποιεί από πάνω το ψήσιμο του φύλλου, κατεβάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα κι ανάβουμε μόνο την κάτω αντίσταση να πάρει χρώμα από κάτω.

image

Όταν βγήκε από το φούρνο, την περιέλουσα με ωραίο πευκόμελο το οποίο έλιωσε και γυάλιζε προκλητικά. Σε αυτό το σημείο σκέφτομαι ότι θα μπορούσαμε εναλλακτικά να το περιλούσουμε με σως μαστίχας(Παρλιάρος), με ζαχαρούχο γάλα με βανίλια και κανέλλα, με σως μαρμελάδας αρεσκείας μας με λικέρ, ακόμη και με ελαφριά σος σοκολάτας! Επίσης, και στην γέμιση παίζει να βάλετε πολλά άλλα υλικά όπως ψιλοκομμένα εσπεριδοειδή γλυκό ή άλλα φρουτάκια ή ξύσμα εσπεριδοειδών, κανένα κάστανο ψιλοκομμένο, καμμιά γκοφρετούλα ή και σταγόνες σοκολάτας…κι ένα σωρό άλλα που σας αρέσουν!!

image

Καλές δημιουργίες!!

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://cookthebook.blogspot.com/2016/11/blog-post.html. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: cook-the-book http://cookthebook.blogspot.com/2016/11/blog-post.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Apple mug cake ή μηλόπιτα των 5 min…
  2. Αναποδογυριστή μηλόπιτα με σιρόπι…
  3. Τάρτ Τατέν – Μηλόπιτα
  4. Τραγανή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας χωρίς…

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • τυροπιτα ευκολη