Πανακότα με βουβαλίσιο γάλα και σως από γλυκό σαμιώτικο κρασί!

 

Δείτε τη συνταγή απο Sugar Buzz

Bonsoir mes amis!Με πιάσανε οι γαλλικές ευγένειες!Άσχετο τελείως! Νομίζω ότι είμαι σε καλό δρόμο από την τελευταία ανάρτηση, αν πάω έτσι θα ΄χω κάνει και…τρεις μες στο Μάρτιο! Λοιπόν θα προσπαθήσω να τα γράψω γρήγορα γιατί άλλη μια γεμάτη μέρα έφτασε στο τέλος της και προφανώς νυστάζω!
Την τελευταία βδομάδα έγιναν αρκετά ενδιαφέροντα στην μπλογκόσφαιρα που λέμε!Δεν ξέρω από πού να αρχίσω, αλλά μπορεί να τα πω και ανακατεμένα!! Αν και το πρώτο που θα ήθελα να καταθέσω και είναι άσχετο, είναι ότι σήμερα εκνευρίστηκα στη δουλειά και ακόμα το σκέφτομαι…αλλά ας πάω στα μαγειρικά μας για να ξεχαστώ…
Λοιπόν το πρώτο που πρέπει να πω είναι ότι η συνταγή αυτή προέκυψε από ψάξιμο και πολύ καλή διάθεση αφού η πρώτη ύλη που είχα στα χέρια μου ήταν πολύ καλή! Από τα σαμιώτικα κρασιά λοιπόν που είχα πάρει στην κοπή της πίτας(όπως είχα γράψει και στο προηγούμενο ποστ) είχα πει στoν Γιώργο(una cucina) ότι θα σκεφτώ να κάνω κάτι ιδιαίτερο και όντως το έψαχνα!
Εψαξα στο ίντερνετ, ξεφύλλισα όλα τα περιοδικά που έχω και βιβλία…(και ναι είναι πολλά!) και δεν έβρισκα τίποτα που να μπορώ να το συνδυάσω…και με το βουβαλίσιο γάλα που είχα πάρει από το Σύνταγμα!!Εεε ναι πώς να έβρισκα!!Σχετικά με το γάλα είχα επίσης φαγωθεί να βρω και το βρήκα σε γνωστό ζαχαροπλαστείο στο Σύνταγμα! Είχα πάει και στη Σταδίου στο delicatessen του Βασιλόπουλου,αλλά είχε τελειώσει…μπορείτε να μου πείτε ποιος πίνει βουβαλίσιο γάλα??
Κάποτε είχα δοκιμάσει πανακότα από βουβαλίσιο γάλα και ήταν απλά θεική!Πουθενά όμως δεν βρήκα συνταγή(αν βρει κάποιος ας μου το πει,θα είμαι υπόχρεη), οπότε ψάχνοντας σε ένα περιοδικό Γλυκές ιστορίες(τεύχος Ιουλίου), είδα συνταγή για κρέμα με γάλα καρύδας και ζελατίνη, χωρίς κρέμα γάλακτος..εδώ είμαστε λέω, θα αντικαταστήσω το γάλα καρύδας με το βουβαλίσιο και ό,τι βγει..και voila! Βγήκε σαν πανακότα!!Δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έγινε με κρέμα γάλακτος!Μόνο γάλα! Και για τη σως που μύρισε όλο το σπίτι τέλεια, βρήκα από άλλο τεύχος(Φεβρουαρίου) συνταγή με μαυροδάφνη, οπότε λέω πάλι ας δοκιμάσω και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Αυτά με την ιστορία της συνταγής…με τα υπόλοιπα νέα είναι ότι κάθε φορά που διαβάζω τη Royal διασκεδάζω εγώ προσωπικά!Μ” αρέσει το λέγειν της και ότι λέει τι την ενοχλεί και φυσιολογικό είναι να μην συμφωνούν όλοι, αλλά βρε παιδιά όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να συμφωνούμε όλοι με όλους??!Κι εμένα με έχουν πειράξει αρκετά πράγματα, αν σας τα έλεγα μπορεί καποιοι να συμφωνούσαν μπορεί κάποιοι όχι…Προς το παρόν όσοι πατήσετε στο λινκ θα γευτείτε και την τελευταία της συνταγή που είναι άλλο πράγμα και ειδικά αν την βλέπεις βραδιάτικα, πώς να κοιμηθείς μετά??? Και ελπίζω να μπορέσω σύντομα να την κάνω, γιατί πού να μου τη στέλνει τώρα!!
Τέλος και άλλοι μπλόγκερς έγραψαν ότι το προηγούμενο Σάββατο βρεθήκαμε μέσω του greek food blogs στην ΑΛΤΙΣ και ενημερωθήκαμε για το καλό λάδι!Πήραμε μάλιστα και ένα αγουρέλαιο,φωτό σύντομα!Μια πολύ καλή εκπαιδευτική εμπειρία θα έλεγα! Αναλυτικότερα εγώ όμως θα αναφερθώ σε ξεχωριστό ποστ. Και φυσικά χάρηκα που πια βλέπω γνωστές φατσούλες!!Αφήστε που έρχονται κι από μακριά και είναι πολύ ευχάριστο αυτό!Επίσης θα πω ένα γλυκό ευχαριστώ στην κ.Ξανθή και στη Νίκη, ξέρουν η καθεμία!
Και ναι περνάει η ώρα και θα κοιμηθώ χωρίς να ανεβάσω τη συνταγή!



Για 4-5μερίδες:
Για την πανακότα-κρέμα:
600γρ. βουβαλίσιο γάλα(3,5% λιπαρά)
60γρ.ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλιας
10γρ.ζελατίνη σε φύλλα


Για τη σως:
200γρ. Γλυκό Σαμιώτικο κρασί(Samos vin doux)
50γρ.ζάχαρη
1 ξυλαράκι κανέλας


Για την κρέμα:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κάθετα στη μέση, σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπωλ με κρύο νερό(βοηθάει να προσθέσουμε και παγάκια).
Μόλις αρχίζει το μίγμα να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει η ζελατίνη. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία. Επίσης εδώ βοηθάει(που το έχω δει και στα σεμινάριά του, εννοώ του Παρλιάρου)να κάνουμε κρύο μπεν μαρί. Δηλαδή από την κατσαρόλα μεταφέρουμε σε μπωλ και αυτό πάνω σε μπωλ με παγάκια(αρκεί αν έχουμε στην κατάψυξη πολλά παγάκια, εγώ δεν είχα!!).
Αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και γεμίζουμε ποτήρια ή μπωλ. Ακόμα μην παραξενευτείτε θα είναι υγρό. Αφήνουμε ένα βράδυ για σιγουριά!Την επόμενη μέρα είναι μμμμμμ!!!


Για τη σως:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-12 λεπτά(μετράμε από το σημείο βρασμού). Κατεβάζουμε από τη φωτιά,αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας και βάζουμε τη σως σε βαζάκι. Διατηρείται στο ψυγείο(για να καταλάβετε έχει γίνει σαν σιρόπι).


Παρατηρήσεις:
- Νομίζω δε θα ξαναφτιάξω ποτέ κανονική πανακότα με κρέμα γάλακτος!
- Ενώ είμαι φαν της σοκολάτας, ξετρελάθηκα με τον συνδυασμό αυτής της συνταγής.
- Αν θέλετε διακοσμείτε με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.
- Τη σως μπορείτε να τη σερβίρετε και με παγωτό βανίλια και cheesecake
Αν θυμηθώ και κάτι άλλο, θα κάνω update!

Πηγή: Sugar Buzz

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Πανακότα με γιαούρτι και maple syrup
  2. Μικρά κεκάκια με καρύδα και ανανά, χωρίς ζάχαρη,αυγά,βούτυρο,γάλα!
  3. Τραχανάς με Ξινόγαλο,Ντομάτα και Πάπρικα
  4. Συκώτι με «Μελωμένες» Πατάτες και Σάλτσα Λεμονιού

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • συνταγεσ με βουβαλι