Πεσκανδρίτσα με φακές και μαραθόριζα

 

Είναι ένα από τα πιο άσχημα ψάρια που υπάρχουν ζει στον πυθμένα της θάλασσας και προτιμάει αμμώδεις περιοχές. Οι Άγγλοι του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «ο αστακός των φτωχών» και όχι άδικα, το κρέας της πεσκανδρίτσας όταν μαγειρεύεται σωστά ομοιάζει με του αστακού μόνο που πλέον η πεσκανδρίτσα πωλείτε στην διπλάσια τιμή από τον αστακό οπότε ίσως να έφτασε η στιγμή να παραφράσουμε τους Άγγλους και να πούμε πως «ο αστακός είναι η πεσκανδρίτσα των φτωχών».
Τα μάγουλα της πεσκανδρίτσας είναι υπέροχος μεζές, κάποτε ήταν ο μεζές του μάγειρα σήμερα πωλούνται ξεχωριστά όπως επίσης και το συκώτι και μάλιστα πανάκριβα.

1 φιλέτο πεσκανδρίτσας
200γρ φακές
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1καρότο
1 πράσο
1 φύλλο δάφνης
150ml βαλσάμικο
100ml μέλι θυμαρίσιο
1 μαραθόριζα
5-6 φύλα νεροκάρδαμου
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
100ml liqueur μαστίχας
200ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

 Αρταίνουμε την πεσκανδρίτσα με αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε στο ψυγείο τυλιγμένη με απορροφητικό χαρτί για περίπου 30 λεπτά, ώστε να βγάλει τα υγρά που χρειάζονται και να μαγειρευτεί σωστά. Η πεσκανδρίτσα έχει πολλά υγρά και κατά την διάρκεια του μαγειρέματος τα υγρά εκχέονται στο τηγάνι, έτσι αντί να ψήνεται το ψάρι βράζει, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαλάει η υφή του κρέατος, γίνεται σαν λάστιχο, επίσης δεν παίρνουμε τα αρώματα του ψητού ψαριού που είναι και το ζητούμενο.
Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε ελαφρά σε 100ml ελαιόλαδου το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο,το σκόρδο, την δάφνη και τις φακές, προσθέτουμε περίπου 1tl νερό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Αφού γίνουν οι φακές διορθώνουμε την γεύση με αλάτι, πιπέρι, 50ml βαλσάμικο και τα πολτοποιούμε με ένα blender χειρός πολύ καλά. Ομογενοποιούμε το υπόλοιπο βαλσάμικο με το μέλι και το βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε τις φλύδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι και τις μπλανσάρουμε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα, τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε σε κύβους. Κόβουμε σε κύβους και την μαραθόριζα, την σοτάρουμε με 50ml ελαιόλαδο και την σβήνουμε με το liqueur μαστίχας. Μόλις καεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον χυμό από το πορτοκάλι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα 3/4 των υγρών, προσθέτουμε τους κύβους από τις φλύδες και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στους 180 βαθμούς, σοτάρουμε το φιλέτο της πεσκανδρίτσας για 1 λεπτό από κάθε πλευρά και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Αφού την βγάλουμε την αφήνουμε για 2 λεπτά σε απορροφητικό χαρτί και την αρταίνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι . Σε ένα πιάτο βάζουμε τον πολτό της φακής, ρίχνουμε σταγόνες από το βαλσάμικο με το μέλι και στην μέση βάζουμε την μαραθόριζα, από πάνω της τα φύλλα νεροκάρδαμου και το φιλέτο πεσκανδρίτσας.

Πηγή Διασκεδάζοντας την Ελληνική Κουζίνα

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Πεσκανδρίτσα σούπα
  2. ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΝΑ
  3. Σαλάτα με φακές
  4. Φακές

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • μαγουλα πεσκανδριτσασ συνταγέσ