Ρεβανί Καρύδας με Περγαμόντο ή Ρεβανί…

 

Share Post

Revani with coconut

 

Ρεβανί έχω φτιάξει πολλές φορές και ήδη έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν κάποιες συνταγές.

Πριν λίγες βδομάδες όταν έφτιαξα Γλυκό Περγαμόντο, έφτιαξα περισσότερο γιατί μου αρέσει να το χρησιμοποιώ σε συροπιαστά γλυκά και όχι μόνο.  Εξάλλου αυτό φαίνεται στις συνταγές μου από την αρχή που ξεκίνησα το blog και χαίρομαι που βλέπω μιμητές.  Το ξύσμα το διατηρώ στη κατάψυξη και έτσι όποτε φτιάχνω κέικ έχω ξύσμα για να δώσω την ανάλογη γεύση.

citrus rind

Πολλές συνταγές που φτιάχω δεν περιγράφω τη γεύση τους γιατί μπορεί να βάλω συνταγές που τις έχω φτιάξει και μετά από 2 χρόνια και δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες.   Ξέρω όμως ότι για να δημοσιευτεί πρέπει να ήταν ώραια συνταγή γιατί διαφορετικά θα την είχα στείλει σε άλλο φάκελο για να ξαναδοκιμαστεί.

Αυτό το ρεβανί το έφτιαξα πριν δυο βδομάδες με βούτυρο  και καρύδα που είχε περισσέψει από τα Χριστούγεννα.  Το ξανάφτιαξα προχθές και πριν λίγο, άφού έβγαλα τις φωτογραφίες το φάγαμε και ακόμη έχω την υπέροχη γεύση του στο στόμα.

Μπορώ να πω ότι είναι το καλύτερο ρεβανί που έχω φάει μέχρι τώρα και αυτή τη συνταγή θα συνεχίσω να φτιάχνω από εδώ και πέρα.   Αυτό το ρεβανί, εκτός του ότι είναι υγρό και απίστευτα ανάλαφρο σαν παντεσπάνι, μοσχομυρίζει περγαμόντο!

Ίσως νομίσετε ότι με την προσθήκη του συροπιού το κέικ γίνεται πολύ γλυκό, αλλά για μένα που δεν μου αρέσουν τα υπερβολικά γλυκά, έγινε τέλειο.   Είναι πλούσιο σε γεύση, πολύ αφράτο, με την καρύδα μέσα να δίνει το εξωτικό της άρωμα και λίγο κριτσίνιμα στο μάσημα και αφού το φας να μένει η γεύση του περγαμόντου στο στόμα για αρκετή ώρα.

Όπως είπα το έφτιαξα ξανά προχθές.   Αυτή τη φορά ήθελα να το δοκιμάσω με ελαιόλαδο και αφού σύντομα σκοπεύουμε να φύγουμε για το χωριό ήθελα να χρησιμοποιήσω όσο σιμιγδάλι μου είχε απομείνει.   Δεν ήταν αρκετό έτσι έβαλα και αλεύρι.  Το μόνο που δεν είχα σπίτι ήταν η καρύδα.  Αυγά είχα μόνο 4 και ενώ περίμενα να μου πάρει λιγότερο αλεύρι, το γεγονός ότι δεν είχε την καρύδα μέσα, η συνταγή βγήκε ακριβώς.     Τέλος, συρόπι περγαμόνο είχα μόνο 1 κούπα και έφτιαξα επιπρόσθετο συρόπι με 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα νερό, 1 φλούδα λεμονιού, 1 μικρό ξυλάκι κανάλα, 3 γαρύφαλλα και αφού έβρασε για 5 λεπτά έριξα μέσα 2 κουταλιές χυμό λεμονιού.  Πρόσθεσα και το συρόπι περγαμόνο μέσα και έβρεξα το κέικ αμέσως μόλις βγήκε από το φούρνο.  Δίπλα στη συνταγή θα δείτε τις αλλάγές που έκανα στη δεύτερη συνταγή με κόκκινα γράμματα.

 

Olive oil revani with bergamot

Και τα δύο έγιναν υπέροχο, αλλά προσωπικά προτιμώ αυτό με το ελαιόλαδο.  Δοκιμάστε όποιο θέλετε και θα με θυμηθείτε!

Τώρα εάν είναι δύσκολο να το κάνετε με περγαμόντο, δοκιμάστε το με μανταρίνι ή πορτοκάλι.  Το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό στη γεύση, αλλά επίσης πολύ ωραίο, γιατί το έχω φτιάξει.

Collage revani

Ρεβανί Καρύδας με Περγαμόντο ή Ρεβανί Ελαιολάδου

Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά Χρόνος ψησίματος:  45 – 50 λεπτά Μερίδες:  18  Υλικά: 250 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο (1 κούπα εξτρά παρθένο, ελαφρύ ελαιόλαδο) 1 κούπα (210 γραμμάρια) ζάχαρη 6 μεγάλα αυγά, χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια (4 αυγά) 200 ml γιαούρτι στραγγιστό 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού 10 σταγόνες εσάνς βανίλιας 80 γραμμάρια αποξηραμένη καρύδα (δεν τη βάζουμε) 150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό (160 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό και 100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψονδρό) 355 γραμμάρια σιμιγδάλι χονδρό (195 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις) 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ 1/8 κ.γ. αλάτι 1 κουταλιά ξύσμα περγαμόντο 50 γραμμάρια αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα Τα 6 ασπράδια αυγών κτυπημένα με 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού Βούτυρο 1 κουταλιά της σούπας για να αλείψουμε το ταψί Αλεύρι 1 κουταλιά της σούπας, για το ταψί 400 ml συρόπι από γλυκό περγαμόνο (δείτε πιο πάνω) Για να φτιάξουμε το συρόπι (εάν δεν έχουμε έτοιμο): 2 κούπες ζάχαρη 2 κούπες νερό 1 μικρό κομμάτι κανέλα 3 γαρύφαλα 1 φλούδα λεμονιού 2 κουταλιές χυμμό λεμονιού (τα βράζουμε για πέντε λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι) Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε το σιρόπι (δείτε τις  συνταγή από προηγούμενο ρεβανί) και το αφήνουμε να κρυώσει ή ετοιμάζουμε το γλυκό περγαμόντο και χρησιμοποιούμε το συρόπι του. Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με το γιαούρτι και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Χτυπάμε το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, για περίπου 10 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ.
Προσθέτουμε τους κρόκους, ένα κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια (και το αλεύρι) με την καρύδα (χωρίς την καρύδα), το ξύσπα περγαμόντου, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού, μέχρι η μαρέγκα να στέκει.  (Εάν γυρίσουμε το μπωλ δεν πρέπει να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα). Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι με τα ασπράδια, εναλλάξ μέχρι να τα βάλουμε όλα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 28 εκατοστών και χαράσσουμε ελαφρά τα κομμάτια. Προσθέτουμε τρία αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C και ψήνουμε για περίπου 45 – 50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και βάζοντας το μαχαίρι στο κέντρο, να βγει καθαρό. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο κόβουμε τα κομμάτια εκεί που το έχουμε χαράξει και ρίχνουμε το σιρόπι με ένα κουτάλι βα πάει παντού. Το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι πριν να το σερβίρουμε. Olive oil revani with bergamot2 Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.   Άλλες παρόμοιες συνταγές: Ρεβανί με Σαντιγύ και Ανανά Το Καλόν Πράμα (σάμαλι) της θείας Λουκίας Νηστίσιμο Σάμαλι (καλόν πράμα) Καρύδας με Νηστίσιμη Σαντιγύ Ρεβανί με Κρέμα Μαστίχας και Ρεβανί Σοκολάτας με Πορτοκάλι Τούρτα Περγαμόντο με Λευκή Σοκολάτα Kopiaste Κοπιάστε και Καλή Όρεξη! Share Post
Print Friendly

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/bW6Tkx-GX04/. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/bW6Tkx-GX04/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Το ρεβανί της Ανθής
  2. Ρεβανί
  3. ΡΕΒΑΝΊ ΒΕΡΙΩΤΙΚΟ
  4. Κέικ με άρωμα περγαμόντο και αμύγδαλα

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • ραβανι καρυδας