Σουτζουκάκια σμυρναίικα,κλασικό λαχταριστό πιάτο ,συνοδεύετε με ρύζι πιλάφι,η πουρέ,η κάποιο ζυμαρικό .τέλειο και με τηγανιτές πατάτες!

 

Δείτε τη συνταγή απο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 
Μερίδες: 5
Xρόνος: 40′ λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.κιμά
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
3 φρυγανιές βρεγμένες και στιμμένες καλά
1 αβγό
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού κίμινο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι [προτιμήστε  μηλόξυδο είναι πιο ελαφρύ]
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνι
ΣΑΛΤΣΑ
6 πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες
πιπέρι
ελάχιστο αλάτι- ελάχιστο κίμινο-
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη κοφτό
το λάδι από τα σουτζουκάκια που τηγανίσαμε
1 σκελίδα σκόρδο τρμμένη
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοτριμμένο
1 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό
ΓΕΜΙΣΗ
7-8 κλωναράκια μαιντανό
1 φλυτζάνι φέτα τριμμένη
1 φλυτζάνι  σκληρό τυρί π.χ.γραβιέρα ,κεφαλοτύρι,ρεγκάτο
όλα μαζι τα ανακατεύετε σε ένα μπολάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπώλ βάζετε  όλα τα υλικά γιά τα σουτζουκάκια ,τα ζυμώνετε πολύ καλά  και αφήνετε για λίγο το μίγμα του κιμά να <σφίξει>
Αν  είναι σφιχτό το μίγμα του κιμά  προσθέστε ελάχιστο νεράκι ενώ ζυμώνετε  .
Πλάθετε τα σουτζουκάκια βρέχοντας πού κι πού τα χέρια σας να μην κολλάει ο κιμάς,και μέσα στην παλάμη σας ,η σε ένα πιάτο ρηχό που το έχετε περάσει πρώτα με λίγο λάδι για να μην σας κολλήσουν    ανοίγετε ένα ένα και  όπως το πλάθετε προσθέτετε λίγη από την γέμιση και το κλείνετε .<πλάθετε και κλείνει εύκολα> Τα ετοιμάζετε όλα κατ΄¨αυτόν τον τρόπο τα βάζετε  στην πιατέλα και  τηγανίζετε με ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.Τα βγάζετε σε ένα πιάτο και  ετοιμάζετε  την σάλτσα.Σε κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι που τηγανίσατε τα σουτζουκάκια [αν  χρειάζετε περάστε το  από σουρωτήρι] και σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτετε και τις τριμμένες  ντομάτες ,αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη,μία πρέζα κίμινο ,και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει ελαφρά.Κατόπιν ρίχνετε και τα σουτζουκάκια και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου [αν χρειασθεί προσθέτετε ζεστό νερο].Σερβίρονται ζεστά και είναι πεντανόστιμα.

ΜΥΣΤΙΚΟ
Αν δεν βιάζεστε και αφήσετε το <μίγμα> να σφίξει,  τόσο πιο εύκολα πλάθονται ,και γίνονται και πιό νόστιμα.
Μπορείτε να αλευρώσετε αν θέλετε τα σουτζουκάκια . 

Πηγή: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Kολοκυθάκια γεμιστά με κιμά ,σερβίρονται σαν κύριο πιάτο,είναι νοστιμότατα και συνοδεύετε με λευκό τυρί ,όπως φέτα!
  2. Ρολό κιμά με πατάτες, κλασικό Κυριακάτικο φαγητό!!
  3. Σουτζουκάκια Ψητά με Σάλτσα Πορτοκάλι με Πουρέ Πατάτας & Κολοκύθας
  4. Αυθεντικά Σουτζουκάκια Σμυρναίϊκα