Συνταγή σπιτικής λαγάνας

 

Καθαρά Δευτέρα χωρίς σπιτική λαγάνα δε γίνεται. Κι αφού μόλις ξεφούρνισα τις πρώτες λαγάνες για φέτος ας δούμε τη συνταγή

Έγραψε η

2.03.2014, 22:49

Ξημερώνει Καθαρά Δευτέρα αύριο οπότε ως συνήθως έφτιαξα τις λαγάνες μου σήμερα το βραδάκι. Γενικά ούτε θυμάμαι από πότε έχω να αγοράσω λαγάνα αλλά είμαι αρκετά σίγουρη ότι σταμάτησα να αγοράζω λαγάνες όταν μια χρονιά φρίκαρα με την τιμή τους

lagana Συνταγή σπιτικής λαγάνας

Η συνταγή για λαγάνες που θα σας δώσω βγάζει 6 λαγάνες

Τι θα χρειαστούμε

  • 1,5 κιλό αλεύρι (περίπου)
  • 900 ml νερό
  • 80γρ νωπή μαγιά
  • 3 κουταλάκια ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • σουσάμι και λίγο χλιαρό νερό για τη διακόσμηση

Πως φτιάχνουμε τις λαγάνες

Καταρχήν πρέπει να φτιάξουμε τη μαγιά μας. Βάζουμε τη μαγιά σε μια λεκανίτσα και τη λειώνουμε με 300ml χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.  Στη συνέχεια προσθέτουμε 200 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Αφήνουμε τη μαγιά μας να ανέβει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε  600ml χλιαρό νερό και σταδιάκα το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Έχετε το νου σας στη ζύμη γιατί μπορεί να μη χρειαστεί ολο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω. Κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό γι’αυτό οι παλιές λέγανε “όσο αλεύρι σηκώσει”. Θέλουμε μια ζύμη που να είναι μαλακή, να μη κολλάει στα χέρια και να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη.

Αφού φτιάξουμε τη ζύμη μας τη χωρίζουμε σε 6 μπαλες. Εγώ τις ζύγιζα όπως τις χώριζα και μου βγήκαν περίπου 400 γρ η καθε μπάλα. Αφήστε τις μπαλίτσες πάνω σε αλευρωμένη επιφάνει για 15 λεπτά και μετά ξεκινήστε να τις ανοίγετε με τον πλάστη. Να πω την αλήθεια πιο πολύ βολεύει ο πλάστης-βέργα, η χλαού που λέει και η μαμά μου.

lagana1 Συνταγή σπιτικής λαγάνας

Αφού τις ανοίξετε και τις βάλετε σε ταψιά αφήστε τις λαγάνες σας να φουσκώσουν λίγη ώρα. Προσωπικά βάζω τα 2 ταψιά κοντά στη σόμπα για να φουσκώσουν πιο γρήγορα απο τις υπόλοιπες οπότε και να αρχίσω να φουρνίζω από αυτές. Σταδιάκά όπως φουρνίζω βάζω τις επόμενες κοντά στη σόμπα.

Αφού φουσκώσουν λίγο αυτές που θα φουρνίσετε πρώτες πατήστε με τα δάχτυλα σας σε διάφορα σημεία για να γίνουν τα βαθουλώματα, αλείψτε με χλιαρό νερό και πασπαλίστε με σουσάμι. Αφήστε να φουσκώσουν λίγη ώρα ακόμα, δε μπορώ να σας πώ πόση ώρα γιατί δε μπορώ να ξέρω τι θερμοκρασία έχετε στο σπίτι σας.

Φουρνίστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.

Όταν ξεφουρνίσετε αλείψτε με νερό και σκεπάστε το ταψί με πετσέτα για να ιδρώσουν και να μαλακώσουν.

Αυτή είναι μια cache (αποθηκευμένη) εκδοχή της σελίδας από την πηγή: SheBlogs.eu » Συνταγές, http://www.sheblogs.eu/2014/03/02/syntagi-spitikis-laganas/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Ελιές απ’ τον κήπο… ημερολόγιο σπιτικής παραγωγής
  2. Μάραθο με αυγά, παραδοσιακή συνταγή
  3. Συνταγή για Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα
  4. Συνταγή για μπαμπάδες με ρούμι