Τάρτα μήλου κράμπλ

 
image
Καιρό ήθελα να δοκιμασω να φτιαξω μια ταρτα με κραμπλ από πάνω. Ξερω, ειναι σχετικα απλό και συνηθισμενο, αλλα δεν ειχα φτιαξει ακομα! Ετσι αυτό το σαββατοκυριακο το αποφάσισα και… να τη η ταρτα μήλου κράμπλ!
Υλικά
Για την τάρτα
1 κούπα αλεύρι
100 γρ. βούτυρο κρύο
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο κρύο νερό
Για τη γέμιση
4-5 μέτρια μήλα
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. κορν φλάουερ σε
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
Για το κράμπλ
1 κούπα αλεύρι (ή και λιγο παραπανω)
1/3 κούπας ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. κανέλα
 

imageΕκτέλεση

Σε ενα μπωλ ανακατευουμε τα υλικα της ζύμης της ταρτας εκτός από το νερό και ανακατευουμε συνεχως με τα χερια. Σταδιακα προσθετουμε λιγο λιγο νερακι (θα χρειαστουμε 2-3 κουταλιες της σουπας περιπου συνολικα) μεχρι η ζυμη να μην κολλαει και να μοιαζει οπως στην εικονα:
 
image
Στη συνέχεια τοποθετουμε τη ζυμη στο ψυγειο και την αφηνουμε για μιση ωρα περιπου να ξεκουραστει. Σε μια κατσαρόλα βαζουμε τα μηλα κομμενα σε κυβάκια, τη ζαχαρη και την κανελα και διαλυουμε το κορν φλαουερ σε 1/2 κούπα χυμο πορτοκαλιού, τον οποίο ριχνουμε επισης στην κατσαρόλα. Αφηνουμε να βρασει για λιγο μεχρι να μαλακωσουν καπως τα μηλα και παταμε ελαφρα με το πηρουνι να λιωσουνλίγα από αυτα.
Ταυτόχρονα ετοιμαζουμε το κραμπλ, ανακατευοντας ολα τα υλικα και σπαζοντας το βουτυρο με τα χερια μας μεχρι να παρουμε μια ψαχουλιαστη ζυμη. Αν δουμε οτι αρχιζει και κολλαει καπως συμπληρωνουμε λιγο αλευρι παραπανω ωστε να μοιαζει περιπου ετσι:
 
image
Βουτυρωνουμε μια φορμα ταρτας. Μεταξυ δυο λαδοκολλων ανοιγουμε με πλαστη τη ζυμη της ταρτας μεχρι να φτασει στο μεγεθος του σκευους της ταρτας. Αναποδογυριζουμε μεσα στη φορμα τη ζυμη και κοβουμε τα κομματια που προεξεχουν. Πιεζουμε τη ζυμη να κολλησει καλα στα τοιχωματα και κανουμε με ενα πηρούνι τρύπες σε ολη την επιφανεια της.
 
image
Ψήνουμε για 10 λεπτα περιπου την ζυμη παρακαλουθωντας τη συνεχως, ωστε αν δουμε οτι φουσκωνει να κανουμε κι αλλες τρυπουλες. Επειτα ριχνουμε πανω στην ζυμη ολη τη γεμιση και στη συνεχεια το κραμπλ (στο οποιο αν χρειαστει βαζουμε λιγο αλευρι ακομα για να μπορεσουμε να το απλωνουμε οσο πιο ψαχουλιαστο γινεται πανω από τη γεμιση:
 
image
image
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ροδισει ελαφρως από πάνω. Την αφηνουμε να κρυώσει και πασπαλιζουμε με κανελα και ζαχαρή άχνη.
 
image
image

Αυτή είναι μια cache (αποθηκευμένη) εκδοχή της σελίδας από την πηγή: Μια Μπουκιά κι έναν Καιρό, http://elpinikicook.blogspot.com/2012/04/blog-post.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Τάρτα μήλου με κρέμα μπουγάτσας
  2. Τάρτα μήλου … και στην κορφή μπισκότο!
  3. ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
  4. Σοκολατένια τάρτα μήλου

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • ζυμη ταρτας