Τάρτ Τατέν – Μηλόπιτα

 

Τάρτ Τατέν – Μηλόπιτα

Τάρτ Τατέν Μηλόπιτα tart tatin 210x150

Η αξιολάτρευτη, ζουμερή, καραμελωμένη, ανάποδη μηλόπιτα που φτιάχνεται πανεύκολα και τρώγεται ακόμη πιο εύκολα! Για την ιστορία, η μια εκ των αδελφών Τατίν, ιδιοκτήτριες ξενοδοχείου, πάνω στην απροσεξία της δημιούργησε ένα από τα καλύτερα γλυκίσματα, όλων των εποχών, της Γαλλικής Κουζίνας! Μέσα από το πέρασμα των χρόνων, βέβαια, το γλυκό έχει υποστεί παραλλαγές, όπως άλλωστε και οι περισσότερες συνταγές, περισσότερο όμως στον τρόπο ψησίματος του! Η μηλόπιτα μπορεί να φτιαχτεί είτε με ζύμη μπριζέ είτε με σφολιάτα, όποιο υλικό και να επιλέξετε το αποτέλεσμα είναι εξίσου απολαυστικό αλλά με την σφολιάτα είναι πιο η πιο απλή και εύκολη η συνταγή για μηλόπιτα!  

Θρεπτικά συστατικά: Θερμίδες: Ένα κομμάτι μηλόπιτα έχει 380 kcal.

Υλικά:

Οδηγίες:

  • Βήμα 1: Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε φέτες περίπου 2-2,5 εκατοστά, τις οποίες ρίχνετε μέσα σε ένα μπωλ με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
  • Την μηλόπιτα το καλύτερο είναι να την φτιάξετε σε ένα τηγάνι που μπορεί να μπεί στον φούρνο, ταψί ή πυρέξ, διαμέτρου 28 εκατοστών.
  • Βήμα 2: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
  • Βήμα 3: Σε ένα τηγάνι βάζετε την λευκή ζάχαρη, το βούτυρο και τα 30 ml. νερό, βράζετε το μείγμα χωρίς να το ανακατέψετε μέχρι να πάρει το σκούρο χρώμα της καραμέλας, προσοχή την καραμέλα δεν την αφήνουμε να πάρει βαθύ σκούρο χρώμα γιατί θα καεί και θα πικρίσει! Αποσύρετε και προσθέτετε την βανίλια.
  • Βήμα 4: Ρίχνετε την μισή ποσότητα της καραμέλας στο σκεύος και στρώνετε τα μήλα κυκλικά από μέσα προς τα εξώ και συνεχίζετε κάνοντας μια δεύτερη στρώση.
  • Βήμα 5: Περιχύνετε με την υπόλοιπη καραμέλα, πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη, προσθέστε το υπόλοιπο νερό (50 ml.) μέσα στο τηγάνι και κατόπιν πάνω από τα μήλα, ψήνετε τα μήλα για 25 λεπτά.
  • Βήμα 6: Βγάζετε τα μήλα από τον φούρνο και στρώνετε το φύλλο σφολιάτας, κόβοντας τις άκρες που περισσεύουν για να του δώσετε στρογγυλό σχήμα.
  • Βήμα 7: Βυθίζετε τις άκρες της σφολιάτας μέσα στην καραμέλα και με ένα μαχαιράκι κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνεια.
  • Βήμα 8: Ψήνετε στους 180°C Κελσίου για 25 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφο χρυσό χρώμα η σφολιάτα.
  • Βήμα 9: Αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί η μηλόπιτα και αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε πιατέλα!

Το gluko.gr  προτείνει:

  • ~ Σερβίρετε την μηλόπιτα ζεστή με παγωτό βανίλια, κρέμα, άγλυκη σαντιγύ ή γιαούρτι!
  • ~ Αν θέλετε περιχύστε τα μήλα πριν τα ψήσετε με μπράντυ, κονιάκ ή ρούμι!
  • ~ Τα κομμάτια σφολιάτα που θα περισσέψουν ψήστε τα στον φούρνο, πασπαλίστε τα με άχνη και κανέλα και απολαύστε τα!

 

Δείτε την θρυλική Julia Child να φτιάχνει την Tarte Tatin… με περίσσια απλότητα και χάρη!

Tips:

  • Επιστήστε την προσοχή σας για μην κάψατε μια καραμέλα.
  • Μπορείτε αν θέλετε να κόψετε τα μήλα σε στρογγυλές φέτες αφού βγάλετε τα σπόρια με το ειδικό εργαλείο.
  • Το βούτυρο είναι βασικό συστατικό μην το αντικαταστήσετε με μαργαρίνη!
  • Χρησιμοποιήστε μια σφολιάτα καλή ποιότητας!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλία μήλων αρκεί να είναι σφιχτά, μην παραψήσετε τα μήλα, πρέπει να είναι ολόκληρα!

Σχολιάστε αυτό το γλυκό (μέσω facebook)

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://www.gluko.gr/tart-tatin-tarte-tatin-milopita/. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Gluko http://www.gluko.gr/tart-tatin-tarte-tatin-milopita/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. ~Μηλόπιτα Upside Down~
  2. Αναποδογυριστή μηλόπιτα με σιρόπι…
  3. Μηλόπιτα
  4. Μηλόπιτα με φυστίκι Αιγίνης