Τέλειο risotto με μανιτάρια

 

image




Το πιο νόστιμο, σπιτικό risotto που έχετε φάει!

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ  να φτιάξετε risotto αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να το κάνετε! Είναι πεντανόστιμο και σχετικά απλό σε σχέση με άλλες συνταγές για risotto. Θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά (για 4 άτομα):

image
1 πακέτο μανιτάρια λευκά (από το σούπερ μάρκετ)
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο (προεραιτικά)
60 γραμμάρια τυρί παρμεζάνα
μισό φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
270 γραμμάρια ρύζι για risotto (arborio κλπ)
1,5 με 2 κύβους λαχανικών ή κότας 
1,5 με 2 λίτρα ζεστό νερό


Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του μαγειρέματος φροντίστε, δίπλα στην κατσαρόλα που θα φτιάξετε το risotto να έχετε και μια άλλη, η οποία θα περιέχει το ζωμό λαχανικών (ή κότας). Για να το κάνετε αυτό, βράστε από πριν νερό και ρίξτε το σε μια κατσαρόλα με τον κύβο προκειμένου να διαλυθεί. Ανάψτε το μάτι σε χαμηλή φωτιά γιατί θέλουμε να είναι ζεστός ο ζωμός κατά τη διαδικασία. Θα χρειαστείτε περίπου 1 με 1,5 λίτρο νερό αλλά καλό είναι να έχετε παραπάνω στην περίπτωση που σας χρειαστεί

image




Ξεκινάμε!
image

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε τετραγωνάκια
image
Από το κουτί θα χρειαστούμε περίπου 10 με 12 μανιτάρια. Δεν τα πλένουμε, μόνο βγάζουμε την λεπτή φλούδα που τα περικλύει στο κυκλικό μέρος και στη συνέχεια τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Επιπλέον τρίβουμε την παρμεζάνα στον λεπτό τρίφτη για να είναι έτοιμη για το τέλος. Αφήνουμε και τα δυο στην άκρη και συνεχίζουμε



Πρώτα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι σε χαμηλή φωτιά γιατί θέλουμε να καραμελώσει και όχι να καεί. Μόλις δούμε ότι το κρεμμύδι έχει μαλακώσει και έχει γυαλίσει ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει
image
Αμέσως μετά ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το ρύζι. Περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το κρασί. Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε λίγο από το ζωμό στην κατσαρόλα, ίσα ίσα να καλύψει το ρύζι και προσθέτουμε και τα μανιτάρια. 

Από εδώ και πέρα το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ρίχνετε τόσο ζωμό ώστε να καλύπτεται το μείγμα, κάθε φορά που εξατμίζονται όλο τα υγρά. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι το ρύζι να βράσει. Προσέξτε, θέλουμε  να “χυλώσει” και να έχει και λίγα από τα υγρά του, να μην είναι εντελώς στεγνό. Φροντίστε επίσης  να κρατάει λίγο στο δόντι όταν το αφαιρέσετε από την εστία

image
Θα πρέπει να είναι κάπως έτσι. 

Στη συνέχεια όπως είναι ζεστό μέσα στην κατσαρόλα, ρίξτε την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε γρήγορα για να διαλυθεί το τυρί.
Αφήστε το για 2 με 3 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρετε  και απολαύστε!


image

Καλή επιτυχία!
Περιμένουμε τα σχόλια σας!





Tips
  • Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο τυρί ή περισσότερα μανιτάρια, ανάλογα με τις γεύσεις που προτιμάτε
  • Για την πιο light εκδοχή του μπορείτε να μην βάλετε καθόλου τυρί, είναι εξίσου νόστιμο
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ρύζι, ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε

Αυτή είναι μια cache (αποθηκευμένη) εκδοχή της σελίδας από την πηγή: Bake Me Softly, http://bakemesoftly.blogspot.com/2013/07/risotto.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Τάρτα με μανιτάρια
  2. Συνταγή για σάλτσα με μανιτάρια
  3. Μανιτάρια στιφάδο
  4. Ζυμαρικά με Μανιτάρια Βασιλικό και Θυμάρι