Ταρτάκια τραχανοπιτάκια

 

Δείτε τη συνταγή απο cookthebook

Βρήκα  μια συνταγή ενδιαφέρουσα γα τραχανοφωλίτσες,έτσι τις ονόμαζε αναγνώστρια του περιοδικού,που μάλιστα βραβεύτηκε για τη συνταγή,σε σχετικό διαγωνισμό.
Όμως,είχα ενστάσεις ως προς διάφορα,όταν αποφάσισα να τη φτιάξω…

Κατ’αρχήν σε κάθε είδους τραχανόπιτα,εκ πείρας κατέληξα πως νοστιμοτερος είναι ο τραχανάς(πάντα ξινός κατά τα γούστα μου και αλευρένιος, όχι σταρένιος),που βράζει σε γάλα αντί νερό.
Έπειτα,τα τυριά πρέπει να είναι οπωσδήποτε ελληνικά…μιλάμε για ένα αγαπημένο ελληνικότατο προϊόν,άρα γιατί να χρησιμοποιήσουμε ρεγκατο,όταν υπάρχει η γραβιέρα…και γιατί μπέικον,όταν έχουμε ωραία παραδοσιακά λουκάνικα με βότανα που σου φέρνουν στο νου μυρωμένο αεράκι καλοκαιρινό, γεμάτο θυμάρι και ρίγανη…

Επίσης,το πάντρεμα της πιπεριάς σε πιάτα με σύνθετες γεύσεις,δε μου φαίνεται καθόλου ταιριαστό…η πιπεριά έχει έντονη γεύση και άρωμα που ισοπεδώνει όλες τις άλλες…άρα στην άκρη εδώ…διαφορετικά,πάει η γεύση του τραχανά…μα έλα όμως που ήθελα κάτι να σπάει το μονότονο λευκό…μμμμ,ιδου…..και στην κορυφή πιπέρι,ροζ πιπέρι!

Και φυσικά το φύλλο,όχι κρούστας….πιτακια είναι… χωριάτικο θα βάλω(αν  ξέρουμε να το φτιάχνουμε ακόμη καλύτερα-εγώ πάντως θέλω ακόμη αρκετή προπόνηση στο άθλημα του πλάστη…).
Και τελικά…πίτα και light δεν γίνεται….όχι στη γεύση…τσάμπα ο κόπος αλλιώς…φάτε καλύτερα λίγο ανθότυρο με φρυγανιά,αν επιμένετε πως θα παχύνετε…την πίτα με όλα τα τυριά της,τ’αυγά της και τα αλλαντικά της,αφήστε την για τους τυχερούς,μη ενοχικούς,του σπορ ετούτου…

That’s all…!και πάμε για τη συνταγή τώρα!

ΥΛΙΚΑ
100 γρ. τραχανά ξινό
400 γρ.γάλα φρέσκο πλήρες
1 κ.σούπας βούτυρο
2 αυγά
160 γρ.φέτα τριμμένη
50 γρ. γραβιέρα Κρήτης
2 μέτρια λουκάνικα παραδοσιακά με βότανα(170 γρ.)
(έχετε δοκιμάσει της φαρμας Φωτιάδη από αγριογούρουνο?)
3 χωριάτικα φύλλα
ελαιόλαδο για τα φύλλα
άφθονο λευκό πιπέρι
ροζ πιπέρι σε κόκκους
Βάζουμε το γάλα να πάρει βράση,ρίχνουμε τον τραχανά,χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρέμα(αν δεν έχει βράσει ο τραχανάς μη φοβάστε,θα ψηθεί στον φούρνο).Αφήνουμε στην άκρη,αφού προσθέσουμε το βούτυρο.
Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες και το ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε λίγο λάδι.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και κόβουμε κάθε φέτα σε μικρότερα κομματάκια.
Ρίχνουμε στο μίγμα του τραχανά το λουνάνικο,τα τυριά και άφθονο πιπέρι λευκό.
Χτυπάμε και προσθετουμε τ’αυγα.
(δοκιμάζουμε για αλάτι πριν  ρίξουμε τ’αυγά…εγώ συνήθως δεν βάζω καθόλου)
Λαδώνουμε 9-10 θήκες γι ταρτάκια.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 190 β.
Παίρνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος.
Κόβουμε άλλες τρεις λωρίδες οριζόντια ώστε να χωρίσουμε το φύλλο σε τετραγωνάκια
Λαδώνουμε ένα τετράγωνο φύλλο και στρώνουμε στη θήκη.
Από πάνω τοποθετούμε διαγώνια λαδωμένο άλλο ένα φύλλο τετράγωνο. Προσθέτουμε ακόμη ένα φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για κάθε θήκη.
Γεμίζουμε τα ταρτάκια με την κρέμα και διπλώνουμε προς τα μέσα τυχόν φύλλα που περισσεύουν.
Στολίζουμε με ροζ πιπέρι.Περιχύνουμε με λίγο λαδάκι.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε να ροδίσουν καλά.Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε τον φούρνο να μην καεί η επιφάνεια τους.

Είτε ζεστά ζεστά,είτε κρύα,είναι μια νοστιμιά!

Πηγή: cookthebook

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Νόστιμα ταρτάκια
  2. Πέρκα κρασάτη με πορτοκάλι
  3. Κέικ λιαστής ντομάτας
  4. Ταρτάκια με κρέμα και σάλτσα κεράσι