Τα μενού των γιορτών – χρήσιμος οδηγός

 

Μερικές φορές έχω μεγάλη λαχτάρα να μαγειρέψω. Άλλες πάλι καμμία. Αυτές τις φορές χρειάζομαι κάτι να με παρακινήσει, να με ξυπνήσει, να με δελεάσει. Και να μην με κουράσει ψάχνοντας ατελείωτα να βρω τι θα μαγειρέψω. Αυτή τη χρησιμότητα για μένα έχουν οι οδηγοί. Κι ελπίζω και για εσάς.

Αυτός ο οδηγός με έχει βοηθήσει σε στιγμές που θέλω να βρω κάτι χαριτωμένο να φτιάξω μέσα στις γιορτές. Τα κύρια γιορτινά γεύματα στο σπίτι μου συνήθως τα κρατώ απαράλλαχτα κάθε χρόνο, για να τα περιμένουμε και να σηματοδοτούν τις γιορτινές μέρες. Κάθε χρόνο, προσπαθώ να τα κάνω λίγο καλύτερα στις λεπτομέρειες και μόνο αυτό. Γαλοπούλα τα Χριστούγεννα, με τη γέμιση σε τερίν, χοιρινό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ή τ’ανάποδο.

Η γαλοπούλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι εξαιρετική επιλογή. Το ίδιο και οι κατεψυγμένες γαλοπούλες Γαλλίας, με μόνο μειονέκτημα πως έχουν αδιαφανείς σακούλες και δεν μπορείς να δεις αν είναι σχισμένη η πέτσα τους για να σιγουρέψεις την καλή εμφάνιση. Οι ελεύθερες ελληνικές γαλοπούλες είναι πολύ νόστιμες, όμως θέλουν λεπτομερές και χρονοβόρο καθάρισμα των μαύρων φτερών που έχουν απομείνει στο δέρμα μετά το ξεπουπούλιασμα. Σας έχω δώσει δύο συνταγές που ακολουθώ. Η μια με το πολυτελές αρωματικό μπάνιο μαρινάδας της Nigella και η άλλη με την παραδοσιακή γεμιστή στην κοιλίτσα της γαλοπούλα. Αν σας τύχει σκισμένη πέτσα σερβίρετε την γαλοπούλα κομμένη, είναι πολύ βολικότερο έτσι το σερβίρισμα.

Η γέμιση είναι πιο εύκολο να ψήνεται χωριστά από τη γαλοπούλα. Για μένα η τερίν γέμισης με κιμά, κάστανα, ξηρούς καρπούς και φρούτα είναι σταθερή επιλογή στο μενού. Με κιμά περασμένο μια φορά γίνεται πιο σπυρωτή, μα με κιμά περασμένο δύο φορές αποκτά υφή αληθινής τερίν που αγκαλιάζει σφικτά όλα τα υλικά της αφθονίας.

Το χοιρινό μπούτι στο φούρνο με το γλασάρισμά του σας το δίνω σε δύο επιλογές: αν πάρετε γάλακτος αφήνετε πάνω την πέτσα του, αν είναι μεγάλο μπούτι, ο κρεοπώλης την εχει αφαιρέσει. Και η γαλοπούλα και το χοιρινό μπούτι αφήνουν συνήθως αρκετό περίσσευμα για να κάνετε άλλα φαγητά ή να σερβίρετε κρύα πιάτα ή σάντουιτς τις επόμενες ημέρες. Σκεφτείτε πως όλα αυτά τα βαζάκια με πικάντικες σάλτσες, μουστάρδες, τσάτνει και μαρμελάδες που έχετε στο ντουλάπι είναι ιδανικοί συνοδοί στα κρύα κρέατα. Κι αν θέλετε να ζεστάνετε τα πνεύματα σερβίρετε τα με ζεστό αρωματικό κόκκινο κρασί. Είναι Χριστούγεννα και το αρωματικό ζεστό κρασί μαλακώνει κάθε αντίσταση και ξετρυπώνει τα χαμόγελα. Όσο κι αν είναι παιδεμένοι οι άνθρωποί σας.

Δείτε στον οδηγό που ακολουθεί τα μενού των βασικών γιορτών – παραμονή & ανήμερα Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά-, δύο κυριακάτικων τραπεζιών με κόκορα κρασάτο και λάβα σοκολάτας και κότα μιλανέζα και χανιώτικους λουκουμάδες και πολλά πολλά αγαπημένα finger food για καθιστά, για περαστά, για ό,τι θέλετε!

Σας εύχομαι ό,τι δοκιμάσετε να φτιάξετε να γίνει τέλειο. Να χαρείτε τις στιγμές αγκαλιά με όσους αγαπάτε. Να στρώσετε τραπέζια χαράς με ό,τι έχετε.

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αναγέννησης. Του καινούργιου μας εαυτού. Που γίνεται σοφότερος μεγαλώνοντας ένα ακόμα χρόνο. Που μετρά τις απώλειες και τις πληγές. Που πονά και ελπίζει ταυτόχρονα. Αφήστε να φύγει το παρελθόν. Κοιτάξτε στο καθρέπτη τον εαυτό σας, τον σύντροφό σας από τη στιγμή που γεννηθήκατε. Αυτόν αγαπήστε, γι’αυτόν πολεμήστε. Για τα όνειρα που θέλουν να γεννηθούν. Για όσα θέλετε να ζήσετε, να γνωρίσετε, να δημιουργήσετε. Για να κρατήσετε τη λάμψη στα μάτια σας ζωντανή. Αυτό σας εύχομαι. Σε σας και σε μένα.

Σχεδιάστε λοιπόν! Τα τραπέζια σας και τη ζωή σας. Σε λευκό χαρτί. Για άλλη μια χρονιά.

Αυτή είναι μια cache (αποθηκευμένη) εκδοχή της σελίδας από την πηγή: TasteFULL, http://www.tastefull.gr/content/festive-menus-guide .

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Συνταγές: Μενού Χριστουγέννων με χοιρινό
  2. Ενα όμορφο μενού από τον chef Μιλτιάδη Κιούκα …
  3. Συνταγές: Μενού Χριστουγέννων με μοσχάρι
  4. Μενού Πρωτοχρονιάς #5 – Λαχανοσαλάτα,…