Τζιαπάτα

 

Δείτε τη συνταγή απο Γεύση Ελευθερίας
τζιαπατες

Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

350 ml νερό χλιαρό

2-3 κουταλάκια αλάτι

1 κουταλάκι ζάχαρη

15 γρ μαγιά φρέσκια

1 φακελάκι ξερή μαγιά

3 κουταλιές σούπας λάδι

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση όπου ρίχνουμε την ξερή μαγιά.

Ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη γύρο γύρο, να μην πάει απευθείας στην μαγιά.

Τέλος προσθέτουμε την μαγιά την οποία την έχουμε διαλύσει πρώτα στο νερό μας.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο για τις ζύμες και ζυμώνουμε να γίνει ένα.

Σηκώνουμε τον γάντζο μαζί με η ζύμη και ρίχνουμε στον κάδο το λάδι.

Αφού τον αλείψουμε παντού βάζουμε πίσω την ζύμη και την σκεπάζουμε να φουσκώσει για 1-1 ½ ώρα στο περίπου.

Βάζουμε στον πάγκο μας ένα κομμάτι διαφανή μεμβράνη, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε την ζύμη μας επάνω.

Πασπαλίζουμε και την ζύμη μας με λίγο αλεύρι και δίνουμε σχήμα στην τζιαπατα μας κουνώντας την ζελατίνα από τις απέναντι πλευρές.

Την μεταφέρουμε με την ζελατίνα και την και την κάνουμε τούμπα στην λαμαρίνα, του φούρνου μας, στην οποία έχουμε βάλει μια λαδόκολλα.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει, περίπου για 30-40 λεπτά.

Αφού την βγάλουμε την χτυπάμε λίγο να φύγει το πολύ αλεύρι και την αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Αν θέλουμε να κάνουμε τζιαπατακια κόβουμε με μια σπάτουλα την ζύμη μας σε λωρίδες όπως είναι πάνω στην λαδόκολλα, πριν φουσκώσει.

Αν κολλάει η σπάτουλα την βουτάμε στο αλεύρι και μετά ανοίγουμε τα κομμάτια για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Αν πάλι θέλουμε να κάνουμε το ψωμί μας σε φόρμα μπορούμε να το βάλουμε σε φόρμα.

Όπως επίσης μπορούμε να το κάνουμε με ρίγανη αρκεί να μην το πασπαλίσουμε με αλεύρι από πάνω αλλά να το περάσουμε με ένα βρεγμένο πινέλο και να το πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη.

Δεν ξεχνώ

Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε την ζύμη μας και σε μια λεκάνη ανακατεύοντας με μια μαριζα.

Η ζύμη για τζιαπατα είναι μια ζύμη που κολλάει πολύ και γι αυτό μας δίνει την αίσθηση της υγρασίας ακόμα και αφού ψηθεί.

Για τον ίδιο λόγο το δουλεύουμε και πάνω σε μεμβράνη γιατί δεν μπορούμε να την πιάσουμε και να την μεταφέρουμε με τα χέρια.

Καλή επιτυχία



Πηγή: Γεύση Ελευθερίας

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Κοτόπουλο σνίτσελ
  2. Σαλάτα ρεπάνι-καρότο
  3. Κέικ μαρμπε με αληθινή σοκολάτα
  4. Ηπειρώτικη πίτα (χωρίς φύλλο)