Τουρκάκια (Ψητό Συκώτι αρνίσιο στην μπόλια)

 

Τουρκάκια (Ψητό Συκώτι αρνίσιο στην μπόλια)

Tourkakia served

Το Πάσχα περάσαμε υπέροχα.   Ήρθαν τα παιδιά μας από την Αθήνα και την Κυριακή του Πάσχα γιορτάσαμε με τους  γείτονες μας.

arni on the spit and kokoretsi

Ψήσαμε το αρνί, το κοκορέτσι, καθώς και σεφταλιά.  Να ‘μαστε καλά και του χρόνου.

sheftalia

Εάν σας περισσέψει συκώτι, γλυκάδια, πνευμόνια και μπόλια (πάνα) από το αρνί, να κάτι εύκολο και πεντανόστιμο που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα ανάψετε κάρβουνα.

lamb offals

Οι μπόλιες δεν έφτασαν για όλα, έτσι μερικά τα περάσαμε και σε καλαμάκια.  Ήταν και αυτά νόστιμα αλλά τα άλλα με την μπόλια γίνονται υπέροχα γιατί το λίπος που λιώνει, περνάει μέσα και τους δίνει εξτρά νοστιμιά.

Tourkakia

Τα Τουρκάκια τα μάθαμε στη Σπάρτη αλλά δεν ξέρω εάν είναι τοπική συνταγή.   Πάντα τα φτιάχναμε σαν μεζεδάκι, ώσπου να ψηθεί το αρνί, τσιμπολογούσαμε μαζί με άλλα μεζεδάκια που φτιάχναμε.

Μη με ρωτήσετε γιατί τα λένε έτσι, αλλά ακόμη δεν έμαθα το γιατί, αλλά ούτε και οι ίδιοι ξέρουν. Όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο για τη συνταγή και την ονομασία, το μόνο που βρήκα με την ίδια ονομασία ήταν καυτερές πιπεριές.     Ίσως να ήταν πιο καυτερά στην αρχή που τα έφτιαχναν και είχαν σχέση με την έκφραση “γίνομαι Τούρκος” όταν κάποιος θυμώνει και ανάβει, μπαρουτιάζει κλπ.  Δική μου ερμηνεία.  Εάν ξέρει κανείς, πολύ θα ήθελα να μάθω.

Πάντως γίνονται πολύ εύκολα και είναι ένας μεζές εξαιρετικός, να γλύφεις και τα δάκτυλά σου.

Τα φτιάξαμε τη Δευτέρα του Πάσχα, που γιόρταζε ο γιος μας, σαν συμπλήρωμα, γιατί είχε περισσέψει και αρνί και κοκορέτσι.

Τουρκάκια

  • Συκωταριά, πνευμόνια, γλυκάδια κλπ., αρνίσια
  • Μπόλιες, αρνίσιες
  • Ξύδι ή χυμό λεμονιού
  • Αλατοπίπερο
  • Ρίγανη
  • Χυμό λεμονιού
  • Μαϊντανό

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τα εντόσθια σε ένα μπωλ με ζεστό νερό, ξύδι ή χυμό λεμονιού.  Τα αφήνουμε έτσι για δέκα λεπτά και τα ξεπλένουμε καλά.  Τα αφήνουμε να στραγγίσουν και τα κόβουμε σε κομμάτια μικρά, τα αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε όση ρίγανη θέλουμε.
  2. Ανοίγουμε την μπόλια, βάζουμε λίγο απ’ όλα και τα τυλίγουμε μια φορά και κόβουμε την μπόλια.
  3. Αφού ανάψουμε τα κάρβουνα και χωνέψουν, τα βάζουμε στη σχάρα και τα ψήνουμε και από τις δύο μεριές, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού και μαϊντανό από πάνω. 

Tourkakia2

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/I1eHbOg8VeE/. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/I1eHbOg8VeE/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Λαβράκι Ψητό με Λαδολέμονο Μουστάρδας
  2. Συκώτι αλα Βενετσιάνα
  3. Συκώτι με «Μελωμένες» Πατάτες και Σάλτσα Λεμονιού
  4. Αρνίσιο κότσι με πατάτες και κρασί