Τραγανή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας χωρίς…

 
image

Πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι το μήλο είναι ο βασιλιάς των χειμερινών φρούτων, έτσι δεν είναι; Και, φυσικά, η μηλόπιτα είναι το απαραίτητο γλύκισμα σε κάθε σπίτι τους χειμερινούς μήνες. Έχουμε συνηθίσει να τρώμε τη μηλόπιτα «ανάποδη», με ζυμάρι, με χοντρό φύλλο πάνω-κάτω αλλά τι γίνεται όταν θέλουμε να γευτούμε μια διαφορετική έκδοση της μηλόπιτας πέρα από τα συνηθισμένα;

Ιδού η λύση! Απλή, οικονομική, ελάχιστα υλικά, κανένα μπέρδεμα και στο τάκα-τάκα.

Λίστα για ψώνια
6 μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους
8-10 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
6-8 κουταλιές κανέλα
ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
80γρ. κροκάν φουντουκιού ή άλλοι ξηροί καρποί (καρύδι, αμύγδαλο) 

Να διευκρινίσω εξαρχής ότι εγώ λάδωσα το ταψί και τα φύλλα με ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας καθώς είμαι και ελαιοπαραγωγός αλλά αν δεν είστε βέβαιοι ότι το ελαιόλαδο σας είναι νόστιμο και ελαφρύ, ή αν απλά γευστικά προτιμάτε το βούτυρο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε φρέσκο βούτυρο για τη συνταγή.

Στην περίπτωση αυτή θα λιώσετε το βούτυρο για να αλείψετε τον πάτο του ταψιού και τα φύλλα κρούστας σας εναλλάξ. 

Λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε το πρώτο φύλλο αφήνοντας ένα κομμάτι να περισσεύει από το ταψί με σκοπό να καλύψουμε με αυτό τη μηλόπιτα στο τέλος. Λαδώνουμε την πάνω πλευρά του φύλλου και απλώνουμε το επόμενο φροντίζοντας να περισσέψει στην επόμενο πλευρά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα επόμενα δύο φύλλα αφήνοντας να περισσέψουν από ένα κομμάτι σε κάθε πλευρά του ταψιού.

Στο τέλος θα έχουμε απλώσει 4 φύλλα, λαδωμένα ή βουτυρωμένα ανάμεσα τους και να περισσεύει ένα κομμάτι σε κάθε πλευρά του ταψιού.

Θυμηθείτε ότι πάντα τα φύλλα μεταξύ τους θα πρέπει να είναι λαδωμένα ή βουτυρωμένα.


Πάνω από τα τέσσερα απλωμένα φύλλα, αραδιάζουμε μία ποσότητα από τα κομμάτια μήλου σε μία στρώση, πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές ζάχαρη και με 2-3 κουταλιές κανέλα. 

Συνεχίζουμε κι απλώνουμε άλλο ένα φύλλο κρούστας, ακανόνιστα, τσαλακωμένο, χωρίς να περισσεύει. Το λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε κι απλώνουμε και δεύτερο φύλλο από επάνω, ομοίως ακανόνιστα. 

Αραδιάζουμε άλλη μία στρώση μήλου, ζάχαρη και κανέλα κι επαναλαμβάνουμε κατά τον ίδιο τρόπο απλώνοντας άλλα δύο φύλλα.

Συνεχίζουμε ώστε στο τέλος να μας μείνουν δύο φύλλα κρούστας για το σκέπασμα της μηλόπιτας. Απλώνουμε και βουτυρώνουμε αυτά τα δύο φύλλα και διπλώνουμε από πάνω τους τα φύλλα που έχουν περισσέψει έξω από το ταψί.

Λαδώνουμε, χαράσσουμε τη μηλόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με κροκάν φουντουκιού ή κομμάτια άλλων ξηρών καρπών.

Ψήνουμε τη μηλόπιτα στον αέρα, στους 180o Κελσίου μέχρι να ροδίσει πολύ καλά από πάνω χωρίς να καούν οι ξηροί καρποί!

Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε!

Θα εκπλαγείτε γιατί το μήλο έχει λιώσει κι έχει γίνει σαν μαρμελάδα παρέα με τη ζάχαρη και την κανέλα.

Σημείωση: Τα φύλλα δεν χρειάζεται να τα στρώνουμε τέλεια κι ατσαλάκωτα αλλά ακανόνιστα για να γίνουν πιο παιχνιδιάρικα και πιο κριτσανιστά.


Μία αλλιώτικη μηλόπιτα άκρως εντυπωσιακή!

Καλή σας απόλαυση!

Φιλιά,
Φωτεινούλα

Αυτή είναι μια cache (αποθηκευμένη) εκδοχή της σελίδας από την πηγή: Οι καλύτερες συνταγές μου… με μπαχαρικά και μυρωδικά, http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/tEttP/~3/Me8vaf1FG2k/blog-post_26.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Ζουμερή τυρόπιτα σε τραγανό φύλλο κρούστας
  2. Μελωμένη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας
  3. Mηλόπιτα Ρολό σε Φύλλο Κρούστας με Μαρμελάδα Γάλακτος
  4. Ηπειρώτικη πίτα (χωρίς φύλλο)