Τυροκουλούρα

 
image
Συναντιέται και ως τυροπιτάρι.
Θα την ονόμαζα και τσουρέκι τυριού, μπριος με τυρί-αλα γαλλικά-αλλά όπως και να το πούμε,έχει εκείνη τη γεύση που σε κάνει να θες κι άλλο ..μετά πολλών τύψεων, να ομολογήσω ,πως το περισσότερο το κατανάλωσα εγώ…

image

 Της Τυρινής λοιπόν η εβδομάδα που ανοίγει,τρέχουμε προς Καθαρά Δευτέρα,και μετά Σαρακοστή,25η Μαρτίου οσονούπω,να και το Πάσχα…και πάει η χρονιά η σχολική!(ο καθένας και τα όνειρά του…)
Και πάνω από όλα η άνοιξη…παντού να μπει και να σαρώσει όλα τα γκρίζα της βροχής και της μαυρίλας του χειμώνα…
Βαθιά ανάσα…Η συνταγή μας μοσχοβολά βούτυρο και λεμόνι…
Πάμε!….

image

 ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 κ.σούπας(120 γρ.) γάλα φρέσκο χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 κ.σούπας ζάχαρη
1 κ.γλυκού αλάτι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
ξύσμα 1 λεμονιού

Γέμιση:
150 γρ. φέτα τριμμένη
150 γρ. γραβιέρα  τριμμένη
πιπέρι

Σουσάμι(για την επιφάνεια)

Βάζουμε σε μπολάκι το γάλα με τη ζάχαρη,τη μαγιά και 1-2 κ.σούπας από το αλεύρι.
Αφήνουμε να φουσκώσει σε προθερμασμένο φούρνο στους 30 β για 20 λ. περίπου.
Σε ευρύχωρο μπολ,ρίχνουμε το αλεύρι,το αλάτι,το ξύσμα και το βούτυρο χτυπημένο μαζί με το αυγό(προσέχουμε πολύ τη θερμοκρασία τους, να είναι χλιαρή ,για να μη μας καταστρέψουν τη μαγιά.)
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια.
Δε χρειάζεται πολύ γι’αυτό δεν χρησιμοποιούμε μίξερ.Απλά να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μια ωραία ομοιογενή,μαλακή μπαλίτσα.
Λαδώνουμε το μπολ,ξαναβάζουμε τη μπαλίτσα μας και αφήνουμε  να φουσκώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα,ώσπου να διπλασιαστεί(εγώ,τώρα τον χειμώνα, βάζω στον φούρνο που έχω ζεστάνει στους 50 β. Συνήθως σε 1 ώρα είναι έτοιμη).
Τότε την ξαναπατάμε και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο πάχους 1 εκ. (ανοίγει πολύ εύκολα,δε θα σας παιδέψει).
Απλώνουμε μέσα τη γέμιση τυριών, αφήνοντας ελεύθερες τις άκρες,διπλώνουμε τα 2 πλαϊνά(από την κοντή πλευρά)και τυλίγουμε σε ρολό.
Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα δαχτυλίδι και βάζουμε μέσα το ρολό μας,με την ένωση προς τα κάτω, να φουσκώσει ξανά σκεπασμένο για 45 λ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 β.
Βρέχουμε απαλά την επιφάνεια με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι,άσπρο ή μαύρο.
Ψήνουμε ώσπου να ροδίσει για 35 λ. περίπου
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε

image

Ιδανικό σνακ για τον καφέ και το τσάι,εκλεκτό κολατσιό στη δουλειά και στο σχολείο.

Της πάνε τα αλλαντικά στη γέμιση ,όπως και οι ελίτσες,ή οι λιαστές ντομάτες.

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://cookthebook.blogspot.com/2013/03/blog-post_11.html. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: cookthebook http://cookthebook.blogspot.com/2013/03/blog-post_11.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Σοκολατόψωμο με δαμάσκηνα (νηστίσιμο)
  2. Φανταστικό κέικ με κεράσι ,καρύδα ,και μαρμελάδα!!
  3. Η μαγιονέζα αλλιώς(της νηστείας και του…
  4. επετειακό