Φασολάδα κόκκινη με λεμόνι και πορτοκάλι

 

Δείτε τη συνταγή απο cookthebook

Την φασολάδα δεν την έτρωγα στο πατρικό μου,ώσπου στα φοιτητικά μου χρόνια τη γνώρισα,από την Φόνη,κόκκινη και παπρικάτη-αργότερα έγινε και καυτερή κατά βούληση … μέχρι τότε μόνο λευκή και λεμονάτη την ήξερα και καθόλου δε με έπειθε να τη δοκιμάσω…το λεμόνι,κατέληξα πλέον, της πάει πολύ,όπως και το σέλινο-που επίσης απεχθανόμουν-, αλλά και η ντομάτα της δίνει άλλον αέρα…γεύσης
Η συγκεκριμένη,βασισμένη σε συνταγή της Ν.Ισμυρνόγλου,είναι μια πρόταση για εκείνους που βαρέθηκαν τα ίδια,μα θέλουν και παραδοσιακή τη γεύση

ΥΛΙΚΑ
250 γρ.φασόλια ελληνικά
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα οκτώ
250 γρ.χυμό ντομάτας
30 γρ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης ή 1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο
60 γρ. ελαιόλαδο
πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
ταμπάσκο ή μπούκοβο
αλάτι
φέτες πορτοκάλι για το σερβίρισμα

Τα φασόλια τα μαγειρεύω πάντα σε χύτρα κι έτσι δεν τα μουλιάζω ποτέ σε νερό να μαλακώσουν.
Έχουν μόνο 2-3 μυστικά.
Ξεζουμώνουμε πάντα.Ξεκινάμε το βράσιμο με κρύο νερό μα αν χρειαστεί προσθέτουμε μόνο ζεστό.Επίσης αλάτι και λάδι μπαίνουν πάντα στο τέλος,όπου και δυναμώνουμε πάντα την ένταση του βρασίματος για να γίνει κρεμώδης η σούπα.Αν κρατείσετε αυτά , ποτέ δεν πρόκειται να έχετε φασόλια …σφαίρες,με την προϋπόθεση βεβαίως να μην είναι μπαγιάτικα….ούτε δύσπεπτα,ούτε νερόβραστα.
Λοιπόν….
Βάζω τα φασόλια με κρύο νερό στη χύτρα να τα σκεπάζει 2-3 δάχτυλα.Ρίχνω μέσα και το κρεμμύδι κομμένο,και,από τη στιγμή που σφραγίζω,κρατώ 25 λεπτά.
Ξεσφραγίζω και σουρώνω.
Βάζω πάλι νερό στη χύτρα,κρύο,ρίχνω τα λαχανικά,τη δάφνη,το μπούκοβο,το πιπέρι σε κόκκους,το ξύσμα πορτοκαλιού,τον χυμό ντομάτας και αφού πάρουν βράση ρίχνω τα φασόλια μαζί το κρεμμύδι που στο μεταξύ έχει σχεδόν λιώσει.
Σφραγίζω και βράζω για 40-50 λεπτά.
Στο τέλος δυναμώνω στο μέγιστο την ένταση του ματιού,ρίχνω το αλάτι,το ελαιόλαδο,αφήνω να χυλώσει η σούπα και σβήνω με το λεμόνι.
Αποσύρω και αφήνω να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό πριν σερβίρω

Γαρνίρω τα πιάτα με φέτες πορτοκάλι και επιπλέον καυτερό πιπέρι,…αν αντέχουμε.

Πηγή: cookthebook

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Χοιρινό ψητό με λεμόνι και πορτοκάλι
  2. φασολαδα χυλωμενη τελεια!!!
  3. φασολάδα ελληνικότατο φαγητό !!!!!!!
  4. Πέρκα κρασάτη με πορτοκάλι