Χαλβάς χριστουγεννιάτικος!

 

Δείτε τη συνταγή στο cookthebook

Τον ονόμασα έτσι,όταν τον είδα,στο τέλος, με τα κρανμπερι… μου έφερνε πολύ χριστουγεννιάτικος…
Στη  συνταγή,την οποία κάπου ψάρεψα στο νετ(μα πού?),τον ανέφερε απλά ως χαλβά με μήλα…τι κοινό όνομα για ένα τόσο όμορφο στη γεύση χαλβά…τα κρανμπερι δίνουν μια υπόξινη δροσιά στη γλύκα του χαλβα…και ω ναι,είναι  για νηστεία!
Το μόνο που άλλαξα ήταν οτι αντικατέστησα το σπορέλαιο με φυτίνη ,η οποία μου περίσσευε…
Επίσης τροποποίησα την εκτέλεση στη διακόσμηση…


Υλικά
1 ποτήρι σιμιγδάλι
1 ποτήρι αλεύρι
2+1/2  ποτήρια ζάχαρη
225 γ. φυτίνη ή βούτυρο
4 ποτήρια νερό
2 μήλα καθαρισμένα σε κομμάτια
100 γρ. κράνμπερι
1 μπαστουνάκι βανίλια 
1 ξυλάκι  κανέλας
2-3 φετάκια λεμονιού
Κανέλα σε πούδρα
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια τη κανέλα, τις φετούλες λεμονιού και τα κομματάκια μηλου. 
Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε και τα κράνα και αποσύρουμε. 
Εν τω μεταξύ καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι στη φυτίνη,την οποία έχουμε βάλει να ζεσταθεί και να λιώσει.Το καβούρντισμα πάντοτε είναι θέμα γούστου,πολύ ή λίγο… 
 Μόλις καβουρντιστεί το μείγμα προσθέτουμε  το σιρόπι σουρωμένο από τα μήλα και τα κράνα(έχουμε επίσης αφαιρέσει τις φέτες λεμονιού),και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο  κουτάλι  μέχρι να πήξει. 
Αδειάζουμε το μισό χαλβά  σε μια μεγάλη φόρμα,βάζουμε τα μισά μήλα και κράνα,μετά τον υπόλοιπο χαλβά,στολίζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα  και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Εναλλακτικά ρίχνετε το σιρόπι μαζί με μήλα και κράνα στο χαλβά,ανακατευετε και στρώνετε σε φόρμα,ή φορμακια.

ΥΓ΅:Δυστυχώς στο θέμα φωτογραφίας ατύχησα…μου έμεινε το κινητό,μιας και η κόρη είχε πάρει την ψηφιακή στη κλασσική τελευταία εκδρομή με το Λύκειο…


update:μολις προλαβα…


Πηγή: cookthebook

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Κρεμμυδόσουπα με γιαούρτι
  2. Μηλοπιτάκια… γρήγορα!
  3. Σαλάτα με αχλάδι, σταφύλια και κάσιους
  4. Σαλάτα με αχλάδι, σταφύλια και κάσιους