ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ

 

Δείτε τη συνταγή απο una cucina


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Χρόνια πολλά σε όλους τους Σπύρους και τις Σπυριδούλες και στον μπαμπά μου!

Από τις καλοκαιρινές μου περσινές διακοπές, έχω να θυμάμαι λίγα πράγματα. Ελάχιστα. Πρώτη φορά μου τυχαίνει να πηγαίνω σε νησί και να μην μ” αρέσει : ( 
Αυτό που θα θυμάμαι όμως για πάντα, είναι τα καταπληκτικά πήλινα που κατασκευάζουν εκεί καθώς και την εκπληκτική τους κουζίνα! Μεταξύ μας, ήταν και ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο νησί. Για να προμηθευτώ μια γάστρα original και να γευτώ τις τοπικές νοστιμιές.

Η γνώμη βέβαια είναι προσωπική και ξέρω εκ των προτέρων πως πολλοί θα διαφωνήσετε μαζί μου, αλλά τι να κάνω?? Να μην το πώ?? Σε ποιο νησί αναφέρομαι?? Χμμμμμ…Δεν θα πω! Αρκετά το «έθαψα» το καημένο…
Το σημερινό φαγάκι λοιπόν μαγειρεύτηκε στην εν λόγο γάστρα και έγινε λουκούμι! Το σέρβιρα στους γονείς μου και έμεινε μόνο το κεντρικό κόκκαλο που φαίνεται στην φωτογραφία. Μετά τρέχαμε για Σουρωτές και βότανα μπας και χωνέψουν…

ΥΛΙΚΑ
1 μπούτι χοιρινό ( το συγκεκριμένο ήταν 2 kg)
πατάτες
χυμό από 1 πορτοκάλι & 2 λεμόνια
3 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
2 σκελίδες σκόρδο σε δοντάκια
μουστάρδα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πασαλείβουμε το κρέας με αλάτι,πιπέρι, μουστάρδα και το λιωμένο σκόρδο και το αφήνουμε σε σκεπασμένο σκεύος στο ψυγείο μια νύχτα.(Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά η αλήθεια είναι πως γίνεται νοστιμότερο).
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τοποθετούμε το κρέας στην γάστρα και γύρω του βάζουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε τα δοντάκια σκόρδου και περιχύνουμε με το πορτοκάλι, το λεμόνι και ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και 1 ποτήρι νερό και ψήνουμε στον φούρνο στους 180C για 3 ώρες περίπου. Ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως χρειάζεται λίγγγοοοο νεράκι και γυρίζουμε το κρέας να βράσει ομοιόμορφα. Προς το τέλος αφαιρούμε το καπάκι να πάρει χρώμα και σερβίρουμε! 
Αν δεν διαθέτετε γάστρα, κανένα πρόβλημα. Μια χαρά ψήνεται και σε κλασικό ταψί, το οποίο μπορείτε να καλύψετε με αλουμινόχαρτο για να βράζει τα φαγητό ΚΑΙ για να μην λερώνεται και ο φούρνος : )


Υ.Γ. Δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω το φαγητό στο πιάτο, γιατί έκανα το λάθος να βάλω την γάστρα στο τραπέζι και καταλαβαίνετε…… υπήρχε κίνδυνος να με πιρουνίσουν!

Υ.Γ.2 Μην αγχώνεστε με το πολύ σκόρδο που διαβάσατε. Του πάει πολύ και δεν «ακούγεται» καθόλου!

Φιλιά πολλάάάάά..!! 

Πηγή: una cucina

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Συκώτι με «Μελωμένες» Πατάτες και Σάλτσα Λεμονιού
  2. γαυράκια….στην σειρά…!!
  3. Κοτόπουλο στη γάστρα με αρωματικές πατάτες
  4. Κολοκυθολούλουδα για μερακλήδες