ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΙΕΝΤΙ

 


Το ξακουστό πια χουνκιάρ της Πολίτικης κουζίνας!! Ένα φαγητό που όταν το δοκίμασε ο σουλτάνος ευχαριστήθηκε πολύ (εξού και η ονομασία).
Η αυθεντική συνταγή, επιτάσσει αρνάκι αλλά και με μοσχάρι είναι καταπληκτικό πιάτο. Βέβαια όλη η νοστιμιά είναι στον πουρέ μελιτζάνας……
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

1.200 – 1.500 γραμ. μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού κρασί κόκκινο
1/2 κουτί χυμό ντομάτας
αλατοπίπερο
1 πρέζα ζάχαρη
1 δάφνη
λίγη κανέλα τριμμένη
1/2 ποτήρι νερό ζεστό (ή και περισσότερο)

Για τον πουρέ μελιτζάνας:
4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
χυμό απο 1/2 λεμόνι
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 1/2 – 2 κούπες γάλα
αλάτι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κούπα τυρί ημίσκληρο τριμμένο

Στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για λίγα λεπτά.
Κατόπιν βάζουμε τα κομμάτια κρέατος και τα αφήνουμε να θωρακιστούν απ” όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Στην συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει πολύ. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα, όπως εγώ επειδή βιαζόμουν, χρειάζεται περίπου 35′. Αλλιώς θέλει πάνω απο 1 ώρα.
Προσέχουμε κατά την διάρκεια του βρασμού, μήπως χρειαστεί νεράκι να προσθέσουμε και πάντα ζεστό.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες είτε στο γκρίλ είτε στον φούρνο είτε στα κάρβουνα που είναι και το καλύτερο, λόγω της καπνιστής γεύσης που παίρνουν.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις ξεφλουδίζουμε.
Παίρνουμε το εσωτερικό τους, την ψίχα, και την βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Την περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.
Σε μία κατσαρολίτσα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε για λίγο να πάρει χρώμα.
Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα ζεστό, όχι όλο, λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε στον πουρέ μας.
Πατάμε τον πολτό μελιτζάνας με το χέρι μας, μέσα στο σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά και τον προσθέτουμε στην κρέμα.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει η μελιτζάνα και να ενσωματωθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε σε πιάτο, βάζοντας τον πουρέ κάτω κυκλικά και απο πάνω το κρέας.
Η συνταγή αυτή βγάζει 5-6 μερίδες άνετα. (Αναλόγως και πόσο τρώει ο καθένας).

- Μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό με αρνάκι μπούτι κομμένο σε κύβους.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Πηγή Η Εύη μαγειρΕύη

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ
  2. ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ
  3. ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ
  4. ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • χουνκιαρ μπεγιεντι αυθεντικη συνταγη
  • χουνκιαρ μπεγεντι συνταγη
  • πολιτικη κουζινα συνταγες
  • συνταγες χουνκιαρ μπεγεντι
  • χουκιαρ μπεγιεντι
  • χουνκιαρ αργυρω
  • χουνκιαρ μπεγιεντι