Χταπόδι Ριζότο

 

Sharing is caring!


Το χταπόδι Ριζότο είναι ένα πεντανόστιμο και υγιεινό φαγητό, ιδανικό για τη νηστεία αλλά και το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Παρόλο που το ριζότο είναι παραδοσιακά ένα Ιταλικό φαγητό, έφτιαξα το φαγητό σαν ριζότο αλλά το έκανα νηστίσιμο για να έχουμε ποικιλία φαγητών κατά τη Σαρακοστή.

Έτσι δεν περιέχει ούτε γλουτένη, ούτε λακτόζη.

Όταν το φτιάξουμε σε περιόδους μη νηστείας μπορούμε να βάλουμε ζωμό κρέας ή ψαριού και να βάλουμε μέσα και τριμμένο τυρί, προς το τέλος.

Πώς φτιάχνουμε το Χταπόδι Ριζότο

Δείτε στο βίντεο αναλυτικές οδηγιές για το πώς πλένουμε, καθαρίζουμε και μαγειρεύουμε το χταπόδι.

Το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε σωτέζα, προσθέτουμε το χταπόδι και το μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε την ντομάτα με τον ντοματοπελτέ, το αλάτι και πιπέρι και τα δαφνόφυλλα.  Αφού βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίιπου 15 – 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια.  Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε τον κύβο ή χρησιμοποιούμε ζωμό.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.  Ρίιχνουμε και το σκόρδο και το ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτά να βγάλει το άρωμά του.

Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε να βραχεί καλά και το σβήνουμε με το κρασί.  Ανακατεύουμε λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε όλο το χταπόδι μαζί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.

Τέλος ρίχνουμε σταδιακό το ζωμό, μια κουτάλα τη φορά και αφού το πιεί όλο ξαναρίχνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι αλλά να μείνει αλ ντέντε, περίπου 15 λεπτά.

Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τα μανιτάρια και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Χταπόδι Ριζότο

Yield:
6

Prep Time:
30 minutes

Cook Time:
45 minutes

Total Time:
1 hour 15 minutes

Το χταπόδι Ριζότο είναι ένα πεντανόστιμο και υγιεινό φαγητό, ιδανικό για τη νηστεία αλλά και το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Ingredients

Υλικά:

1 κιλό χταπόδι

1/3 κούπας ελαιόλαδο, χωρισμένο

2 φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες στο μούλτι με 1 κουταλιά ντοματοπελτέ

2 δάφνης

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

14 μικρά λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος και ελάχιστο από το πράσινο), ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

500 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα (ή arborio)

1 κούπα λευκό ξηρό κρασί

3 κούπες ζωμό θαλασσινών ή 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ζεστο νερό

1/2 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Instructions
Εκτέλεση:Πλένουμε, καθαρίζουμε και μαγειρεύουμε το χταπόδι, όπως πιο πάνω.Το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε σωτέζα, προσθέτουμε το χταπόδι και το
μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.Προσθέτουμε την ντομάτα με τον ντοματοπελτέ, το αλάτι και πιπέρι και τα
δαφνόφυλλα.  Αφού βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 15 – 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια.  Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε τον κύβο ή χρησιμοποιούμε
ζωμό.Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι
μέχρι να μαλακώσει.  Ρίχνουμε και το σκόρδο και το ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτά να βγάλει το άρωμά του.Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε να βραχεί καλά και το σβήνουμε με το κρασί.  Ανακατεύουμε λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.Προσθέτουμε όλο το χταπόδι μαζί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.Τέλος ρίχνουμε σταδιακό το ζωμό, μια κουτάλα τη φορά και αφού το πιεί όλο
ξαναρίχνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι αλλά να μείνει αλ ντέντε, περίπου 15
λεπτά.Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τα μανιτάρια και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.Το σερβίρουμε αμέσως.

Nutrition Information:

Yield: 6

Serving Size: 1

Amount Per Serving:

Calories: 316Total Fat: 15gSaturated Fat: 2gTrans Fat: 0gUnsaturated Fat: 12gCholesterol: 56mgSodium: 533mgCarbohydrates: 20gFiber: 3gSugar: 4gProtein: 19g



Did you make this recipe?
Please leave a comment on the blog or share a photo on Instagram

Σας αρέσει το ριζότο. Δείτε κι άλλες συνταγές.

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Socia Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο τέλος.

ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Κολάζ Χταπόδι Ριζότο εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβη
Δεν βαθμολογήθηκε ακόμη Βαθμολογία Sharing is caring!

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/iT5qLxjo-Uo/. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/iT5qLxjo-Uo/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Χταπόδι με Μανιτάρια και Σπιτικές…
  2. Χταπόδι με κοχύλια
  3. ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ
  4. Ιταλικό ριζότο