Χταπόδι του γλυκάνισου με σύκα και αμύγδαλα

 

Δείτε τη συνταγή απο cookthebook

 Βαρεθήκατε το χταπόδι μια από τα ίδια μαγειρεμένο?
Εγώ πάντως δεν αντέχω  την ίδια συνταγή πάνω από 2 φορές να εκτελέσω!
Ευτυχώς  υπάρχει απόθεμα στο αρχείο που υπομονετικά περιμένει…
Αυτή εδώ τη συνταγή την είχα βρει πέρσι τη σαρακοστή-δυστυχώς δε θυμάμαι πού,σε ποιο περιοδικό-μα δεν πρόλαβα να τη δοκιμάσω.
Έφτασε η ώρα της,όμως,φέτος…θυμάμαι πως,όταν διάβασα τα υλικά, με εντυπωσίασε η προσθήκη ξερών σύκων και ο γλυκάνισος-ούτε που το είχα σκεφτεί ποτέ… πάει, του πάει πολύ…
(φυσικά στα υλικά και στην εκτέλεση άλλαξα διάφορα…)

ΥΛΙΚΑ
ενάμισι κιλό χταπόδι σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα 4
κόκκους πιπέρι μαύρο
3 σκελίδες σκόρδο φετάκια
10 ξερά σύκα κομμένα στη μέση
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γλυκού γλυκάνισο
1 κ.γλυκού πελτέ
1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο ή 1 κουταλάκι ξερό
1 κόκκινη,1 πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια
2 πιπεριές κέρατο σε καρεδάκια
1 χούφτα ολόκληρα μύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα
1 ποτήρι λευκό κρασί ή ούζο
ελαιόλαδο
Κατ’αρχήν να πω πως αγοράζω κατεψυγμένο χταπόδι(τώρα μετά τη Fukushima…αρχίζω και φοβάμαι πως πάει κι αυτό…)
Το βάζω με ένα δαχτυλάκι νερό στη χύτρα μαζί με το πιπέρι,το κρεμμύδι και το ένα φύλλο δάφνης.Το βράζω για 20 λεπτά και πετάω το ζουμί του(κρατάω μόνο ένα ποτήρι).
Αυτό γίνεται κάθε που έχω χταπόδι να φτιάξω…αλλάζουν μόνο τα μυρωδικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος
Στη συνέχεια της συνταγής τώρα, βάζουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το σκόρδο με τη δάφνη και το γλυκάνισο.
Ρίχνουμε τις πιπεριές και το χταπόδι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το θυμάρι,τα σύκα και τα αμύγδαλα μαζί με τον πελτέ και το ζωμό από το χταπόδι.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα

Το σύκο δίνει μια γλυκιά γεύση στο φαγητό,που όμως εξισορροπείται από τις πιπεριές.
Ο γλυκάνισος κρατάει τον τόνο…
Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε τα αμύγδαλα στο τέλος για να μη μαλακώσουν και να διατηρήσουν την καπνισμένη γεύση τους…
Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσετε μπόλικο πιπέρι από πάνω!

Πηγή: cookthebook

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Χταπόδι σπαγγέτι
  2. ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ…Κροστίνι με σύκα/μανιτάρια
  3. Παξιμαδάκια γλυκάνισου
  4. Χταπόδι με κοραλλάκι