Ψητό Συκώτι Μοσχαρίσιο Λεμονάτο

 

Sharing is caring!


Το Ψητό Συκώτι Μοσχαρίσιο Λεμονάτο στο Φούρνο ή στο γκριλ γίνεται πολύ εύκολα, είναι νόστιμο και υγιεινό.

Για να μειωθεί η έντονη γεύση του συκωτιού καθώς και για να γίνει πιο τρυφερό, το μαρινάρουμε πρώτα σε γάλα.

Το συκώτι είναι ίσως ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υπερτροφές (superfood), στον πλανήτη. Είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και παρέχει περισσότερα από τη συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη για βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και χαλκό. Είναι επίσης πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και χολίνη.

Συκώτι Μοσχαρίσιο φωτογραφίαΣυκώτι Μοσχαρίσιο φωτογραφία

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων άψητου συκωτιού περιέχει περίπου 167 θερμίδες και 24 γραμμάρια πρωτεϊνών και 5 γραμμάρια λίπους.

Χρειαζόμαστε μόνο 5 λεπτά να το ετοιμάσουμε και άλλα 40 – 45 λεπτά για να το ψήσουμε.

Ωστόσο, επειδή θα κάνουμε δύο μαρινάδες, θα χρειαστούμε περίπου μιάμιση ώρα να περιμένουμε πριν το μαγειρέψουμε.

Γιατί μαρινάρουμε το συκώτι;

Μαρινάδα με Γάλα

Όπως είπα, το συκώτι έχει έντονη γεύση, το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν τους αρέσει. Το βοδινό συκώτι έχει ακόμη ισχυρότερη γεύση από το μοσχαρίσιο συκώτι.

μαρινάρισμα στο γάλα εικόναμαρινάρισμα στο γάλα εικόνα

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις μπορούμε να εξαλείψουμε αυτήν την έντονη γεύση μαρινάροντάς το σε φρέσκο ​​γάλα. Βοηθά επίσης να μαλακώσει το όργανο, το οποίο, αφού ψηθεί, λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.

Μια ώρα είναι αρκετή για να μαριναριστεί, αλλά αν δεν έχετε το χρόνο να περιμένετε, μπορείτε να το μαρινάρετε αποβραδίς, που το κάνει ακόμη καλύτερο.

Τί κάνουμε το γάλα που περίσσεψε από το μαρινάρισμα;

Με ξέρετε εμένα τώρα, μετά από τόσα χρόνια. Δεν μου αρέσει να πετάω φαγητά.

Λοιπόν, εάν έχετε γάτα ή σκύλο, μπορείτε να ταΐσετε το κατοικίδιο ζώο σας (το δικό μου σκυλί το λατρεύει και του δίνω λίγο να πιει). Διαφορετικά, δυστυχώς, το υπόλοιπο πάει στον νεροχύτη. Οι περισσότερες γάτες και σκύλοι μπορούν να πιουν αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, μερικά ζώα μπορεί να είναι αλλεργικά ή δυσανεκτικά στη λακτόζη, οπότε αν γνωρίζετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν έχει πρόβλημα, η απόφαση είναι δική σας εάν θα του δώσετε ή οχι ή να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Δεύτερη Μαρινάδα

Η δεύτερη μαρινάδα είναι προαιρετική, αλλά αυτή είναι που θα δώσει στο συκώτι μια υπέροχη λεμονάτη γεύση.

Υλικά για τη Μαρινάδα

Χρησιμοποιώ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, μουστάρδα, κρασί και σκόρδο. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιώ είναι αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και καπνιστή πάπρικα.

Ωστόσο, τα μπαχαρικά είναι θέμα γούστου και μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με το τι σας αρέσει.

Μοσχαρίσιο Ψητό Συκώτι (σουβλάκι)

Σουβλάκι με Συκώτι Μοσχαρίσιο στα κάρβουνα φωτογραφίαΣουβλάκι με Συκώτι Μοσχαρίσιο στα κάρβουνα φωτογραφία

Το Σουβλάκι είναι ένα κλασικό και πολύ δημοφιλές Ελληνικό φαγητό του δρόμου.

Ένας διαφορετικός λοιπόν τρόπος να φτιάξουμε το συκώτι, είναι να το ψήσουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ.

Αφού μαρινάρουμε το συκώτι στο γάλα, το στραγγίζουμε και το αρτύζουμε όπως θέλουμε.

Στεγνώνω το Συκώτι Μοσχαρίσιο φωτογραφίαΣτεγνώνω το Συκώτι Μοσχαρίσιο φωτογραφία

Εγώ βάζω τα κλασσικά μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Εάν όμως θέλουμε, μπορούμε να το μαρινάρουμε και με τη δεύτερη μαρινάδα πριν το ψήσουμε.

βάζω μπαχαρικά στο συκώτι εικόναβάζω μπαχαρικά στο συκώτι εικόνα

Το περνάμε σε μεταλλικές βελόνες για σουβλάκια και το ψήνουμε είτε στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου.

Περνώ το συκώτι σε βελόνες εικόναΠερνώ το συκώτι σε βελόνες εικόνα

Λαδώνουμε τη σχάρα ή το ταψί. Ψήνουμε το συκώτι γυρίζοντάς το μια φορά για περίπου 4 έως 5 λεπτά συνολικό ψήσιμο.

Εάν τα κομμάτια του συκωτιού είναι παχιά, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε πότε έχει ψηθεί είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο. Η εσωτερική θερμοκρασία του συκωτιού δεν πρέπει να υπερβεί τους 55 ° – 60 ° C πριν το βγάλουμε.

Επίσης στα χονδρά κομμάτια, καλό είναι μετά το ψήσιμο, να το αφήσουμε να ξεκουραστεί για πέντε λεπτά πριν το κόψουμε σε μικρότερες φέτες.

Πιάτο με διάφορα ψητά κρέατα εικόναΠιάτο με διάφορα ψητά κρέατα εικόνα

Μην το παραψήσετε γιατί θα στεγνώσει.

Όμως, ψημένο στη σχάρα ή στα κάρβουνα μέχρι το ροδίσει απέξω, αλλά να μείνει τρυφερό και ζουμερό μέσα, είναι πραγματικά πολύ νόστιμο.

Στη φωτογραφία πιο πάνω βλέπετε το ψημένο συκώτι στα κάρβουνα μαζί με σουβλάκια, σεφταλιά, τζατζίκι και ταμπούλι (ή ταμπουλέ).

Τί μπορώ να φτιάξω με ψητό συκώτι που περίσσεψε?

Αφού έφτιαξα το ψητό συκώτι στο φούρνο, περίσσεψε φαγητό, γιατί θα ερχόταν ο γιος μου να φάει μαζί μας, αλλά λόγω της κακοκαιρίας δεν μπόρεσε να έρθει.

Το άφησα στο ψυγείο για μερικές ημέρες και η ιδέα να το ξαναζεστάνω για να το φάμε δεν μου άρεσε.

Αρχικά σκέφτηκα να κάνω μια σάλτσα Μαρινάρα, και αφού γίνει η σάλτσα, να το κόψω σε μικρά κομματάκια και να το ζεστάνω στη σάλτσα και να το σερβίρω με σπαγγέτι.

Η άλλη ιδέα ήταν να λιώσω το συκώτι και μαζί με λίγο κιμά που είχα στην κατάψυξη ήταν να κάνω κεφτεδάκια.

κεφτεδάκια εικόνακεφτεδάκια εικόνα

Χρησιμοποίησα την Κυπριακή συνταγή μου για κεφτέδες, που έχει τριμμένη πατάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Το μόνο εξτρά υλικό που έβαλα, ήταν σκόρδο που δεν υπάρχει στους Κυπριακούς κεφτέδες.

Έγιναν πολύ καλοί!

Λεμονάτο Ψητό Συκώτι Μοσχαρίσιο φωτογραφίαΛεμονάτο Ψητό Συκώτι Μοσχαρίσιο φωτογραφία

Yield:
7

Prep Time:
5 minutes

Cook Time:
45 minutes

Total Time:
50 minutes

Αυτο το Λεμονάτο Συκώτι Ψητό στο Φούρνο ή στο Γκριλ, γίνεται πολύ εύκολα, είναι υγιεινό και νόστιμο.

Ingredients

Υλικά:

750 γραμμάρια μοσχαρίσιο συκώτι

Πρώτη μαρινάδα:

2 κούπες γάλα

Δεύτερη μαρινάδα:

4 κουταλιές. ελαιόλαδο

2 κουταλιές. Μουστάρδα απαλά

1/2 κούπα κρασί λευκό

Χυμό 1/2 λεμονιού

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά ρίγανη

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

Instructions
Εκτέλεση:Ζητάμε από τον χασάπη μας να κόψει το συκώτι σε φέτες 2 εκ.Πλένουμε το συκώτι και το αφήνουμε να στραγγίξει.  Το βάζουμε στο μπολ και ρίχνουμε αρκετό γάλα να το καλύψει.  Σκεπάζουμε το δοχείο με
μεμβράνη κουζίνας και τοο αφήνουμε στο ψυγείο να μουλιάσει για μία ώρα ή και περισσότερο.Το βάζουμε σε Πυρέξ ή ταψί, χωρίς να το ξεπλύνουμε.  Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το κρασί, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά.   Το γυρίζουμε στη μαρινάδα και το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε το συκώτι για μισή ώρα.Το γυρίζουμε και το ψήνουμε ανοιχτό για άλλα 15 λεπτά  Το σερβίρουμε με Ρύζι Πιλάφι ή με πουρέ και λίγη σαλτσούλα από το φαγητό.

Nutrition Information

Yield 7

Serving Size 1

Amount Per Serving

Calories 292Total Fat 16gSaturated Fat 4gTrans Fat 0gUnsaturated Fat 10gCholesterol 569mgSodium 1160mgCarbohydrates 6gFiber 1gSugar 0gProtein 27g



Did you make this recipe?
Φτιάξατε αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να με κάνετε tag @ivyliac με το hashtag #κοπιάστε!

Σας άρεσε η συνταγή;

Πάνω στην εικόνα θα βρείτε τα κουμπιά για να την καρφιτσώσετε στο αγαπημένο σας board στο Pinterest. Επίσης, θα χαρούμε να μοιραστείτε τη συνταγή στα αγαπημένα σας Social Media, με τα κουμπιά που θα βρείτε στο τέλος.

ΡΙΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Κολάζ Λεμονάτο Συκώτι στο Φούρνο εικόναΚολάζ Λεμονάτο Συκώτι στο Φούρνο εικόνα

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

υπογραφή Ήβηυπογραφή Ήβη
Sharing is caring!

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/NeO0gECYsxk/. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/NeO0gECYsxk/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Χταπόδι Ριζότο
  2. Τουρκάκια (Ψητό Συκώτι αρνίσιο στην μπόλια)
  3. Μοσχαρίσιο συκώτι στο φούρνο με πουρέ…
  4. Παγωμένο Τσάι του Βουνού