Ψουμίν

 

Δείτε τη συνταγή απο Ιστομαγειρέματα

Ο λόγος που επιμένω να κάμνω ψουμίν είναι ότι στην Αγγλίαν το ψουμίν είτεν εν χάλια είτε πιερώννεις το πολλά ακριβά αννέν λλίον της προκοπής. Τζιαι επίσης νομίζω ότι το να κάμνεις ψουμίν εν μια που τζιείντες ικανότητες που φτάννουν που την αρχαιότηταν, έσιει έναν μυστήριο, εν μια τελετουργία τζιαι μια λειτουργία πολλά κεντρική στην επιβίωση του ανθρώπου. Τωρά που σας έπρησα, έτην τζιαι την συνταγήν για έναν απλόν ψουμούιν:

Υλικά
Περίπου 800 γρ. αλεύρι
1 φακελλάκι μαγιά (εν καλλύττερα αν έσιετε προζύμιν αλλά εγώ ακόμα να το καταφέρω)
Λλίον άλας
1 κουταλιά τσαγιού ζάχαρη
Σισάμιν τζιαι μαυρόκοκκον (σπόρος της παπαρούνας)

Βάρτε την μαγιά με τη ζάχαρη σε ένα δοχείο τζιαι σμίξετε χλιαρό νερό (περίπου 400 ml) τζιαι νικατώστε καλά. Αφήστε το για περίπου 10 λεπτά ώσπου να κάμει αφρόν πουπάνω. Περάστε το αλεύρι που έναν κόσιηνον σε μια σκάφη/μεγάλη κούππα τζιαι βάρτε το άλας.

Σιγά σιγά ρίξετε τη μαγιά στο αλεύρι τζιαι νικατώστε. Ζυμώννετε σιγά σιγά ώσπου να έχετε μιαν ωραίαν ζύμην που έν κολλά αλλά έννεν πολλά στεγνή. Προσθέστε νερόν ή αλεύριν αννέν ανάγκη. Σσιεπάστε την κούππαν τζιαι αφήστε την ζύμην κανέναν μισάωρον ή 45λεπτο να φουσκώσει κάπου σκοτεινά σε θερμοκρασία δωματίου.

Εγώ έκαμα ψουμούθκια αντί μεγάλον ψουμίν, γιατί ψήννει τα καλλύττερα ο φούρνος μου που εν ηλεκτρικός με τον αέραν. Δοκιμάστε τζιαι κάμετε ότι σας πετύχει. Έκοψα τη ζύμη σε μιτσιά κομμάθκια τζιαι έπλασα τα σε μιτσιά ψουμιά, στροτζιυλά. Με μιαν μαντηλιάν βρεμένην μουσσιέψετε λλίον το ψωμίν πουπάνω τζιαι πατάτε το λλίον πάνω στο σισάμιν τζιαι μαυρόκοκκον. Βάρτε τα σε έναν ταψί που το ελαδώσετε λλίον που πριν τζιαι επασπαλίσετε το με αλεύριν. Σσιεπάστε τα τζιαι αφήστε τα αλλό κανέναν 20λεπτο να φουσκώσουν ακόμα λλίον. Στο μεταξύν άψετε τον φούρνον να βράζει στους 200 βαθμούς. Τούτα που έκαμα εγώ εψηθήκαν σε περίπου 25-30 λεπτά. Αν κάμετε μεγάλον ψουμίν εννά θέλει περίπου 40 λεπτά.


Made with Slideshow

Πηγή: Ιστομαγειρέματα

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Ψουμίν σίκαλης
  2. Τι έμαθα για το ψουμίν
  3. Σούππα με πράσα τζιαι πατάτες
  4. Τηγανιτά χωρίς τηαννιές

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • βεφα αλεξιαδου τζιγεροσαρμαδες