Φιλετίνια…

 
image
Φιλετίνια κοτόπουλου με σος μπάρμπεκιου & δροσερή σαλάτα πορτοκαλιού
Το να παίρνεις βραβεία είναι πολύ ωραίο πράγμα! Διότι, μπορεί να μην έχεις κανένα χρυσό αγαλματίδιο ανά χείρας ευχαριστώντας τη μαμά σου, το μπαμπά σου, το σκύλο σου και τον ψιλικατζή της γειτονιάς σου για την επιτυχία σου, αλλά ξέρεις ότι κάποιος εκεί έξω εκτιμά αυτό που κάνεις. Κι έτσι, οι ώρες που έχεις περάσει μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή με μάτια σαν αυγά από την κούραση προκειμένου να φτιάξεις μια ανάρτηση της προκοπής αποκτούν άλλο νόημα. Κι αν αυτός που σου χάρισε το βραβείο δεν είναι κάποιος αλλά κάποιοι και το βραβείο δεν είναι ένα αλλά περισσότερα, τότε πολλαπλασιάζεται και η χαρά σου. Και το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να αφιερώσεις μια ανάρτηση σε αυτούς τους κάποιους…
Όπως ίσως καταλάβατε, έχω λάβει βραβεία και χαίρομαι πολύ γι” αυτό! Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, η Αναστασία από τις «Χειροποίητες Δημιουργίες«, η Σταματία από το μπλογκ «Μαμά και όχι μόνο«, η Κατερίνα από το «κυκλάμινο«, η Κική από το μπλογκ «Χαρούμενες φατσούλες στο νηπιαγωγείο«, η Μίνα από το «mookies» και η Μάρω από το «Nice things!» μου χάρισαν το βραβείο:
image  
Κορίτσια, σας ευχαριστώ πολύ και σας ενημερώνω ότι ήρθε επιτέλους η μεγάλη στιγμή να απαντήσω στις εννιά ερωτήσεις που το συνοδεύουν. Ξεκινάω λοιπόν…
1. Τι σας οδήγησε να ξεκινήσετε το blog σας;
Η μία εκδοχή: Η απαίτηση του κοινού και τα χιλιάδες γράμματα θαυμαστών που λάμβανα καθημερινά…
Η άλλη (λίγο πιο σοβαρή) εκδοχή: Το blogging ήταν (και παραμένει) ένας υπέροχος τρόπος να συνδυάσω δυο μεγάλες μου αγάπες, τη μαγειρική και το γράψιμο. Κι αφού έγινε η αρχή (μια Κυριακή του Οκτώβρη), κόλλησα…
2. Ποιο είναι το θέμα του blog σας / με τι ασχολείται;
Ένα κυριακάτικο κουτάλι δεν θα μπορούσε παρά να ασχολείται με τη γεύση (ως κουτάλι) και με όλες εκείνες τις σκέψεις που γεμίζουν το κεφαλάκι της μπλόγκερ καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας (ως κυριακάτικο). Με άλλα λόγια, αν αυτό το μπλογκ ήταν δέντρο, η μαγειρική θα ήταν ο κορμός, οι συνταγές θα ήταν τα κλαδιά και οι σκέψεις που προλογίζουν κάθε συνταγή θα ήταν τα φύλλα…
3. Από πού βρίσκετε την έμπνευσή σας;
Την έμπνευση μου τη βρίσκω στις βόλτες και στα ταξίδια μου. Βόλτες στην αγορά ανάμεσα σε πάγκους γεμάτους εμπορεύματα, μυρωδιές και χρώματα αλλά και βόλτες στους δρόμους της Αθήνας (δεν φαντάζεστε πόσες ιδέες για νέες αναρτήσεις σού δίνουν οι περαστικοί κι η καθημερινότητα). Ταξίδια σε μέρη που έχω ήδη επισκεφθεί και σε μέρη που θα ήθελα να πάω, καθένα με την ιδιαίτερη κουζίνα του, αλλά και ταξίδια στο παρελθόν, σ” αγαπημένες παιδικές γεύσεις και μνήμες.
4. Σχεδιάζετε από πριν το περιεχόμενο του blog σας;
Μα φυσικά! Άλλωστε, ακριβώς εκεί κρύβεται όλη η μαγεία της δημιουργίας. Γι” αυτό, την επόμενη φορά που θα πετύχετε στο σούπερ μάρκετ μια κοπέλα να κοιτάζει τον πάγκο των τυριών σαν να ψάχνει τον άγνωστο χ σε εξίσωση δευτέρου βαθμού, δείξτε κατανόηση και δώστε της λίγο χρόνο ν” αποφασίσει. Ίσως, σχεδιάζει το κυριακάτικο μενού της…
5. Έχετε νέες ιδέες για το blog σας;
Όταν θα πάψω να έχω νέες ιδέες γι” αυτό το μπλογκ, μάλλον θα έχει έρθει η ώρα να κρεμάσω το κυριακάτικο κουτάλι μου και να παραγγείλω κάτι απ” έξω…
6. Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο blog σας;
Οι κακές γλώσσες λένε «πολύ». Εγώ (με την καλή μου γλώσσα) λέω «όσο πρέπει για να είναι η επόμενη ανάρτηση αξιόλογη». Μετά οι κακές γλώσσες λένε ότι έχω ένα μικρούλι θεματάκι τελειομανίας. Κι εγώ, ως απάντηση, τους δείχνω την καλή μου γλώσσα και συνεχίζω ν” ανακατεύω τις κατσαρόλες μου…
7. Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για εσάς να δημιουργήσετε;
Όλες, όλες, όλες! Τι να λέμε τώρα… Ζω στον πυρετό της δημιουργίας!
8. Τι θα θέλατε να ξέρει ο κόσμος για εσάς;
Αν και έχω βάσιμες υποψίες ότι ο κόσμος ξέρει ήδη πολλά για μένα, λέω να κάνω άλλη μια φοβερή αποκάλυψη. Λοιπόν, δύο ήχοι που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ενοχλητικούς αλλά εμένα μπορούν να με νανουρίσουν είναι ο ήχος του σεσουάρ και ο ήχος της ηλεκτρικής σκούπας (όταν τα χειρίζονται άλλοι). Τελικά, είμαι πολύ περίεργο κορίτσι! Είναι μέρος της γοητείας μου…
9. Ποια είναι τα χόμπι σας;
Ως ανήσυχο πνεύμα που θέλει να δοκιμάσει πολλά προτού τα αρθριτικά και το Αλτσχάιμερ τού χτυπήσουν την πόρτα, κατά καιρούς κάνω διάφορα. Αυτό τον καιρό περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου μπλογκάροντας, μαγειρεύοντας, γράφοντας, διαβάζοντας και κάνοντας και κανέναν κοιλιακό στα διαλείμματα. Αν μου κάνετε την ίδια ερώτηση του χρόνου, πιθανότατα η λίστα θα έχει και πάλι αλλάξει…
Και τώρα που απάντησα και στις εννέα ερωτήσεις και σας άνοιξα την καρδιά μου, λέω να σας ανοίξω και την κουζίνα μου. Δεν πιστεύω να νομίζατε ότι καταπιάστηκα με τα βραβεία και δεν μαγείρεψα! Εννοείται ότι μπήκα στην κουζίνα! Αλλά για λίγο… Διότι τα φιλετίνια κοτόπουλου με σος μπάρμπεκιου και η δροσερή σαλάτα πορτοκαλιού που ακολουθούν δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά φτιάχνονται και πολύ γρήγορα και εύκολα. Αν δεν με πιστεύετε, μια δοκιμή θα σας πείσει…

image
Φιλετίνια κοτόπουλου με σος μπάρμπεκιου & δροσερή σαλάτα πορτοκαλιού

Φιλετίνια κοτόπουλου με σος μπάρμπεκιου & δροσερή σαλάτα πορτοκαλιού
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τα φιλετίνια:
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζ. μπάρμπεκιου σος (θα τη βρείτε στο σούπερ μάρκετ)
λίγο σουσάμι 
αλάτι / πιπέρι
Για τη σαλάτα πορτοκαλιού:
2 φλιτζ. φασολάκια στρογγυλά 
1-2 μικρά πορτοκάλια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 κουτ. σούπας αμύγδαλο φιλέ 
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη βινεγκρέτ της σαλάτας:
1/4 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο, όχι συσκευασμένο)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1-2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 πρέζες κύμινο
αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα φιλετίνια:
Κόβετε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες και τα αλατοπιπερώνετε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε τα φιλετίνια του κοτόπουλου. Τα τηγανίζετε μέχρι να ροδοψηθούν καλά απ” όλες τις πλευρές και να μαγειρευτούν εντελώς. (Αν δεν είστε σίγουροι για το αν έχουν μαγειρευτεί, τρυπήστε ένα φιλετίνι με μια οδοντογλυφίδα. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, το φιλετίνι σας είναι έτοιμο.)
Βγάζετε τα φιλετίνια από το τηγάνι, τα περιχύνετε με τη σος μπάρμπεκιου (προσέξτε να καλυφθούν πλήρως) και τα πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Τα αραδιάζετε σε ένα ταψάκι που έχετε καλύψει με λαδόκολλα και τα ψήνετε στο γκριλ για λίγα λεπτά (μέχρι να καραμελώσει η σος).
Για τη σαλάτα:
Βράζετε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά (θέλουμε να μαγειρευτούν αλλά να μη χάσουν την τραγανή υφή τους) και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς (μπορείτε να τα ετοιμάσετε και από την προηγούμενη μέρα).
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς καμία λιπαρή ουσία, βάζετε το αμύγδαλο φιλέ και το καβουρδίζετε για λίγα λεπτά (προσοχή να μην σκουρύνει, γιατί θα πικρίσει).
Βάζετε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά (μπορείτε να το κάνετε και στο multi).
Βάζετε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα πιάτο και περιχύνετε με τη βινεγκρέτ.
Συνοδεύετε το ζεστό κοτόπουλο με τη δροσερή σαλάτα.
Tip1: Είναι σημαντικό να κόψετε το κοτόπουλο σε ισομεγέθη λωρίδες, ώστε να μαγειρευτούν όλες στον ίδιο χρόνο.
Tip2: Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίσετε καλά τις φέτες πορτοκαλιού από το άσπρο περίβλημα που πικρίζει, ώστε η σαλάτα σας να μην έχει άσχημη γεύση.
Tip3: Αν σας αρέσουν τα τυριά, προσθέστε στη σαλάτα σας κύβους φέτας, η οποία ταιριάζει πολύ με το πορτοκάλι.
Tip4: Αν σας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις, προσθέστε στη σαλάτα σας και σταφίδες.
image
Φιλετίνια κοτόπουλου με σος μπάρμπεκιου & δροσερή σαλάτα πορτοκαλιού

Αυτή είναι μια cache (αποθηκευμένη) εκδοχή της σελίδας από την πηγή: sundayspoon, http://sundayspoon.blogspot.com/2013/05/filetinia.kotopoulou.me.sos.barbecue-droseri.salata.portokaliou.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Χταπόδι με…
  2. Μελιτζάνες…
  3. Αρωματικό τσάι…
  4. Φασόλια…