Χταπόδι…

 

image

Για αυτή την ενημέρωση συνέβαλε ένας φίλος μάγειρας, που έμαθε να τρώει χταπόδι στην Ελλάδα και από τότε ψάχνει τον τρόπο να φτιάξει αυτό που του τυπώθηκε στο μυαλό ως ανάμνηση την οποία συχνά πυκνά ανανεώνει με ταξιδάκια στην Ελλάδα.  Μια μέρα που ετοίμαζα το χταπόδι ήρθε να φάει και είδε την διαδικασία, με ρώτησε για τον τρόπο που το φτιάχνω και έμεινε με το στόμα ανοιχτό, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένα απλό «massage» μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα
Για το χταπόδι έγραψα εδώ πρέπει όμως, να προσθέσω δύο ακόμα παρατηρήσεις η πρώτη είναι ελάσσονος σημασίας και πρόκειτε για το μαγείρεμα του χταποδιού το οποίο γίνεται θαυμάσια sous vide στους 77 , βαθμούς για 5 ώρες και το τελειώνω περνώντας το από ψησταριά ή φλόγιστρο, ή en papillot, περνώντας του ένα θερμόμετρο στο δόντι  ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 77 και μόλις φτάσει η θερμοκρασία είναι έτοιμο. Η δεύτερη παρατήρηση είναι πιο σημαντική   και έχει να κάνει με την υφή του χταποδιού. Αφού ξεπλύνω το χταπόδι το γουλιάζω, του κάνω μαλάξεις δηλαδή για περίπου 1 ώρα, βέβαια ως γνήσιος Έλλην την δουλειά την έχω αναθέσει στο kichenaid, στην πρώτη ταχύτητα με το εξάρτημα του ψωμιού, έπειτα το ξανά-ξεπλένω, το αφήνω στην άλμη και συνεχίζω με το μαγείρεμα. Το αποτέλεσμα «πριν το μαγείρεμα» είναι ένα σκληρό σχεδόν άκαμπτο, συρρικνωμένο χταπόδι, ωστόσο  μετά το μαγείρεμα είναι πολύ μαλακό,τραγανό και ζουμερό χωρίς να έχει λιώσει.
Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://greekgastronomia.blogspot.com/2013/04/blog-post_7997.html. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Διασκεδάζοντας την Ελληνική Κουζίνα http://greekgastronomia.blogspot.com/2013/04/blog-post_7997.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. ΠΑ’Ι’ΔΑΚΙΑ…
  2. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ…
  3. Χταπόδι με…
  4. Κρέμα ραδικιών,…