Bagels : «Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών»*

 
Ιούλιος 2010 : Αφού χορτάσαμε ποδαρόδρομο φωτογραφικές λήψεις και σνίτσελ στη Βιέννη, αποφασίσαμε «στο φτερό» να πάμε εκδρομή στη Μπρατισλάβα
Η διαδρομή με το τρένο 1 ώρα και το εισιτήριο με επιστροφή αυθημερόν, σχεδόν «τσάμπα»!! Η μέρα ηλιόλουστη, το ταξίδι υπέροχο και η διάθεση στα ύψη.
Μετά τις πρώτες εντυπώσεις για την πόλη που ολοένα και γίνονταν καλύτερες κι αφού είχαμε απολαύσει έναν εκπληκτικό καφέ και πανοραμικές εικόνες, βρεθήκαμε κοντά στο μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Απέναντι από την Ελληνική πρεσβεία υπάρχει ένα εστιατόριο με ονομασία Bagel & Coffee STORY!  
Oh, My, God!!! που λέει και η φίλη μου η Tia! Ήταν η πείνα, ήταν η κούραση απ το περπάτημα, ήταν το περιβάλλον, διαλέξαμε 2 τεράστια από το menu και τα καταβροχθίσαμε!! Υπέροχη τραγανή ζύμη, φανταστική γέμιση, καταπληκτική γεύση. Φεύγοντας από εκεί «πήρα» και τα 3 αυτά μαζί μου και θα έσκαγα αν δεν κατάφερνα να τα ξαναζήσω «οίκαδε»! Έψαξα κι έμαθα την ιστορία τους, πειραματίστηκα με διάφορες συνταγές και να ’μαι…

ΥΛΙΚΑ
4 ½ φλιτζάνια αλεύρι γοχ
2 πακέτα ξηρή μαγιά
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 κτΣ ζάχαρη.
2 κτγ αλάτι.

2 λίτρα νερό
½ κτΣ ζάχαρη.

Σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο κλπ

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στη λεκάνη του μίξερ, ανακατεύουμε 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι με τη μαγιά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη τα διαλύουμε με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα (αλεύρι – μαγιά) του μίξερ.
Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ξεκολλάμε το υλικό από τις πλευρές της λεκάνης και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε το υπόλοιπο (3 φλιτζάνια) αλεύρι.
Ζυμώνουμε αρκετά, μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Τη χωρίζουμε σε 8 μπάλες. Εδώ τώρα έχουμε 2 επιλογές. Αν η ζύμη μας είναι αρκετά ελαστική, πλάθουμε τις μπάλες μας σε κορδόνι και ενώνουμε τις άκρες του φτιάχνοντας στρογγυλές κουλουρίτσες. Οι άκρες πρέπει να ενώνονται απόλυτα!

Αν είναι λιγότερο ελαστική, πιέζουμε τις μπάλες να φαρδύνουν και με το δάχτυλό μας ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης. Στη συνέχεια τραβάμε απαλά και μεγαλώνουμε την τρύπα στα 5 εκατοστά περίπου.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και μοιράζουμε πάνω τις κουλούρες μας. Τα σκεπάζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240ο C και τα ψήνουμε (αντιστάσεις με αέρα) για 5 λεπτά, αφού τα αναποδογυρίσουμε ενδιάμεσα στα 3 λεπτά. Αφού τελειώσουμε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175ο C.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να πάρουν βράση.
Τοποθετούμε τα bagel μας λίγα λίγα στο νερό που βράζει για 3 λεπτά. Tους αλλάζουμε πλευρό και τα αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά (συνολικά 5’).
Τα στραγγίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα περνάμε από το δίσκο με τους σπόρους  (σουσάμι μαυροκούκι κλπ) και τα τοποθετούμε πάλι στα ταψιά..
Τα ψήνουμε (στους 175ο C) για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τα χωρίζουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με ότι μας κάνει κέφι (αλμυρό ή γλυκό)!!
Τα δοκιμάσαμε σαν σάντουιτς (μορταδέλα, τυρί, ντομάτα, μουστάρδα – κοτόπουλο μαρούλι ντομάτα σος κλπ), με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα, με μαρμελάδα, με ταχίνι και μέλι

Όλες οι εκδοχές ήταν υπέροχες!!! Και το κυριότερο: το ταξίδι δεν είχε τελειώσει!!

*Ο εντός εισαγωγικών τίτλος προέρχεται από το ομότιτλο βιβλίο του Παναγιώτη Κουνάδη, με υπότιτλο Κείμενα γύρω από το ρεμπέτικο!

Πηγή una cucina

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ
  2. ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΡΑΣΟ & PHILADELPHIA
  3. ~ΡΑΒΑΝΙ (πειραγμένο)~
  4. Κολοκυθολούλουδα για μερακλήδες