Délice de Chios

 
image

Το επιδόρπιο αυτό αντανακλά κατά κάποιο τρόπο την σκέψη μου πάνω σ” αυτό που λέμε Ελληνική κουζίνα και πως εγώ την αντιλαμβάνομαι. Πριν από αρκετά χρόνια είχα επισκεφτεί την Χίο, πέρα από την μαστίχα είχα μαγευτεί με τα μανταρίνια και τα υποπροϊόντα αυτών, με το γλυκό και το λικέρ τριαντάφυλλο, τις χαρουπιές κατά μήκος των δρόμων την φιλοξενία των κατοίκων τα πανέμορφα χωριά….!
Μ” αυτές τις αναμνήσεις έφτιαξα το επιδόρπιο που σ” εμένα θυμίζει Χίο και τους πελάτες μας τους κάνει να την ονειρεύονται.

Ganache χαρουπιού
250γρ Σοκολάτα 70%
80γρ Βούτυρο 
250ml Κρέμα
50ml Σιρόπι χαρουπιού

Sorbet Μανταρίνι
1κιλό Μανταρίνια
1 λεμόνι
300γρ φρουκτόζη
10γρ κιτρικό οξύ
10γρ ζελατίνη
2γρ Xanthan

Την μαστιχογκοφρέτα ή όπως λέγεται τέλος πάντων την αγόρασα από το mastιcha shop απ” την Ελλάδα διότι η πολιτική της εταιρείας θέλει η πρώτη παραγγελία που θα κάνει κάποιος στο εξωτερικό να είναι μεγαλύτερη των 1000 ευρώ. ??????? Το αναφέρω διότι είναι τρελό να προσπαθούμε για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και οι εταιρείες (έχω κι άλλα παραδείγματα) να είναι το λιγότερο αδιάφορες.

Για την Ganache βράζουμε την κρέμα με το σιρόπι, ρίχνουμε την σοκολάτα με το χαρούπι και στην συνέχεια το βούτυρο αναδεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για το sorbet στύβουμε το μισό κιλό μανταρίνια και με τον χυμό τους φτιάχνουμε σιρόπι προσθέτοντας την φρουκτόζη, μόλις πάρει μία βράση το σιρόπι προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανταρίνια ολόκληρα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένα για περίπου 20 λεπτά. Αφού βράσουν κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και το ξύσμα του, την ζελατίνη, το κιτρικό οξύ και τα πολτοποιούμε στο thermomix για 3-4 λεπτά έπειτα προσθέτουμε το Xanthan και συνεχίζουμε την πολτοποίηση μέχρι να έχουμε έναν λείο γυαλιστερό πολτό, τον περνάμε από σίτα και τον καταψύχουμε.

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://greekgastronomia.blogspot.com/2012/04/delice-de-chios.html. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Διασκεδάζοντας την Ελληνική Κουζίνα http://greekgastronomia.blogspot.com/2012/04/delice-de-chios.html.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Camembert Delice!
  2. Χοιρινή…
  3. Μήλο με ζαφορά και τριαντάφυλλο
  4. Καλαμάρι γεμιστό, αφρός ζαφοράς

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

  • ραχατ χαλβας με χαρουπι