Layer cake /Σοκολάτα και μασκαρπόνε σε στρώσεις

 

Δείτε τη συνταγή απο Sugar Buzz

Η εβδομάδα ξεκίνησε γλυκά(ή τουλάχιστον κοιτάμε να την κάνουμε γλυκιά και ξεχνάμε τις δυσκολίες,τις απεργίες κτλ κτλ..), με καλή παρέα στα γνωστά σεμινάρια ζαχαροπλαστικής. Σ’αυτό λοιπόν που πήγα μάθαμε για τα μακαρόνς, με τη μέθοδο της ιταλικής μαρέγκας, πιο εύκολα από την παραδοσιακή γαλλική μέθοδο που φοβάσαι την υγρασία όχι για το αν θα κατσαρώσουν τα μαλλιά που μόλις ίσιωσες,αλλά για να μην κατσιάσουν τα μακαρόνς.

Συνεπώς είπα στον εαυτό μου ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας(που κοντεύει εντωμεταξύ) καλό θα είναι να πειραματιστώ και σπίτι, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να «μπαγιατέψω» μερικά ασπράδια και να βρω τι θα κάνω και τους κρόκους που θα περισσέψουν…και αυτοί δεν πρέπει να μπαγιατέψουν! Η μια λύση είναι ομελέτα, αλλά μετά θα “ναι να πάω για εξέταση χοληστερίνης και τζάμπα τόσο λυκοπένιο-ντομάτα σχεδόν κάθε μέρα-…οπότε αν έχετε καμιά πρόταση, καλοδεχούμενη!! Μέχρι λοιπόν να ασχοληθώ με τα χαριτωμένα μακαρόνς, ας ασχοληθώ με κάτι άλλο πιο βατό!
Τα ξένα περιοδικά έχουν απίστευτη ποικιλία συνταγών και μόνο το ξεφύλλισμα αρκεί για να χαλαρώσεις, χρώματα, styling, γεύσεις διάφορες, όμορφες ιδέες, οπότε δεν ξέρεις τι να διαλέξεις! Για σήμερα διάλεξα αυτό το Layer Cake ή όπως το έγραφε μέσα celebration layer cake με σοκολατένιο κέικ και γέμιση μασκαρπόνε(Απ’το περιοδικό Easy Bakes/Good Housekeeping). 
Αυτό που έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό που δοκιμάζω ξένες συνταγές είναι ότι γευστικά δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο. Έχουν αρώματα, ωραίες επιλογές υλικών, δίνουν έναν χαρακτήρα θα έλεγα στο γλυκό κι έτσι ξεφεύγουμε από το τετριμμένο βούτυρο-ζάχαρη-αυγά-αλεύρι.

Κι επειδή είναι αργά, καληνύχτα!

Υλικά για το κέικ:
100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75γρ. ζάχαρη
2 αυγά
75γρ. αλεύρι
200γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160βαθμούς αέρα.
Σε μπολ πάνω από κατσαρολάκι με νερό που βράζει(μπεν-μαρί) λιώνουμε την κουβερτούρα.Απλώνουμε τη μισή σε μια λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης να κρυώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη 5′ και μετά προσθέτουμε τα αυγά, στη συνέχεια την υπόλοιπη λιωμένη κουβερτούρα και το αλεύρι.
Ρίχνουμε σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 18 ή 20εκ. όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα και ψήνουμε 30-35′. Αφήνουμε να κρυώσει.


Υλικά για κρέμα:
250γρ. μασκαρπόνε
50γρ. ζάχαρη άχνη
40γρ. φιστίκια αιγίνης και αποξηραμένα cranberries
3 φύλλα ζελατίνης (περίπου 11,5*6,5εκ. το ένα)
χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 ασπράδια(από φρέσκα αυγά)


Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ ελάχιστα το μασκαρπόνε, άχνη, φιστίκια, cranberries, ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το χυμό από πορτοκάλι σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης αφού έχουν μαλακώσει και τα έχουμε στραγγίξει. Ανακατεύουμε γρήγορα να λιώσουν και αποσύρουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ανακατεύουμε στο μίγμα του μασκαρπόνε τη λιωμένη ζελατίνη και μετά την μαρέγκα με σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Συναρμολόγηση:
Καλό είναι να στήσουμε το γλυκό σε τσέρκι και μετά να το αφαιρέσουμε.
Κόβουμε το κέικ-παντεσπάνι σε 3 πάτους. Μοιράζουμε ανάμεσά τους την κρέμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αφαιρούμε το τσέρκι, κοσκινίζουμε κακάο από πάνω και σπάμε σε κομμάτια την κουβερτούρα που είχαμε στρώσει σε λαδόκολλα και την «καρφώνουμε»στο κέικ της πάνω σειράς!



Αντί για φιστίκι αιγίνης, μπορούμε να βάλουμε ελαφρά καβουρδισμένο φουντούκι,ταιριάζει πολύ.


Πηγή: Sugar Buzz

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

  1. Τραχανάς με Ξινόγαλο,Ντομάτα και Πάπρικα
  2. Σπανακόρυζο
  3. Λεμονάτο Φρικασέ με Λουκάνικο Χωριάτικο
  4. Συκώτι με «Μελωμένες» Πατάτες και Σάλτσα Λεμονιού