Παραδοσιακή ποντιακή συνταγή που έφτιαξα πρώτη φορά με την πόντια γιαγιά του άντρα μου.
Με πατάτες και μαραθόριζα κι ορισμένα μπαχαρικά του γούστου μου έγινε το πιάτο αυτό, το οποίο θα είναι πολύ νόστιμο αν το θέλετε και καυτερό με μπούκοβο, που όμως δεν ήθελα σήμερα. Επίσης, πρόσθεσα και ξύδι με τζίντζερ και μέλι, κάτι που βρήκα τυχαία σε επαρχιακό σούπερ μάρκετ, μια ευχάριστη γευστική έκπληξη, που είναι ωραίο να ενημερωθούμε γιαυτήν οι μαγείρισσες μιας και ταιριάζει σε φαγητά και σαλάτες.
Φεύγω για την πατρίδα. Η νοικοκυρά και βασίλισσα της κουζίνας μου.
Η μουστάρδα δένει υπέροχα με το χυμό από τα εσπεριδοειδή και δίνει ένα αποτέλεσμα καταπληκτικό! Υλικά: 6 πανσέτες Ρίγανη ξερή 2 πορτοκάλια 2 λεμόνια Αλάτι Λεμονοπίπερο 4-5 κουταλιές μουστάρδα 4-5 πατάτες Φρέσκο θυμάρι, ρίγανη και δεντρολίβανο 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο Αλατοπιπερώνουμε την πανσέτα, πασπαλίζουμε με ρίγη ρίγανη ξερή και την περιχύνουμε με το χυμό από μισό λεμόνι και μισό πορτοκάλι.
Τα αλάδωτα είναι χρήσιμα ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα που αισθανόμαστε ευλαβική υποχρέωση να στερηθούμε συμβολικά και ουσιαστικά κάθε είδους υλική παρηγοριά. Κι επειδή αυτό είναι δύσκολο πλέον για μας τους «χριστιανούς πολυτελείας», αυτά τα πιάτα θα κάνουν πιο εύκολο το δρόμο μας νομίζω. Υλικά για πατάτες γιαχνί: πατάτες, καρότα, κρεμμυδάκι φρέσκο και ξερό, αγκιναρούλες 1-2 κ.σούπας ταχίνι χυμό λεμονιού όσο θέλουμε ζωμό μυρωδικών γκαρνί φρεσκοτριμμένο πιπέρι παρασκευή Δεν έχουμε παρά να τεμαχίσουμε τα λαχανικά μας, να βάλουμε ανάμεσά τους το ζελέ ζωμού, το πιπέρι και να τα σιγοβράσουμε με 1-2 κούπες νερό