Γλυκό Νεράντζι Πράσινο (Κιτρομηλάκι)

 

Share Post

Bitter orange new

Την παραδοσιακή συνταγή για Γλυκό Νεράντζι ή Κιτρόμηλο όπως το λέμε στην Κύπρο την έχω βάλει εδώ και χρόνια στο blog μου.

poking bitter oranges

Μόλις μετακομίσαμε στην Ασίνη, πέρσι τέλος Αυγούστου, ξαναέφτιαξα γλυκό, παρόλο που τα νεράντζια ήταν λίγο σκληρά.  Αντί να κάνω τη συνταγή την παραδοσιακή, πειραματίστηκα και το έφτιαξα κάπως διαφορετικά, χρησιμοποιώντας τζίντζερ.  Επειδή υπήρχαν πολλές δουλειές να γίνουν την εποχή εκείνη, όταν βρήκα καιρό να βάλω τη συνταγή ήδη ήταν αργά, γιαυτό η συνταγή περίμενε μέχρι τώρα.

Removing the stem of bitter oranges

Η διαδικασία είναι η ίδια, απλώς τα υλικά αλλάζουν και εάν σας αρέσει η πιπεράτη γεύση του τζίντζερ, θα σας αρέσει και το γλυκό αυτό.

Για να δείτε την περσινή συνταγή, πηγαίνετε εδώ.

Nerantzi Seville Orange

Το ίδιο το γλυκό το έφτιαξα και φέτος, όσο τα νεράντζια ήταν τρυφερά.

Nerantzakia - green bitter oranges

Πριν κάνετε το γλυκό, κόψτε ένα γλυκό στη μέση και εάν δείτε ότι έχουν αναπτυχθεί τα σπόρια μέσα, θα πρέπει να το καθαρίσετε μέσα.  Βλέπετε στη φωτογραφία πόσο τρυφερό ήταν, έτσι δεν χρειάστηκε να τα καθαρίσω.

Tender green bitter oranges nerantzia

Γλυκό Νεράντζι (κιτρομιλάκι), συνταγή της Ήβης

Υλικά:

 • 120 νεράντζια, στο μέγεθος ενός καρυδιού
 • 2 κιλά ζάχαρη + 3 κούπες
 • 11 κούπες νερό
 • 1 φλούδα λεμονιού
 • 20 γαρύφαλλα
 • 5 φύλλα αρμπαρόριζας
 • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

 1. Πλένουμε το φρούτο και το βράζουμε για 10 λεπτά.  Σβήνουμε το μάτι και τα αφήνουμε να κρυώνου. Αφαιρούμε το πάνω μέρος όπου ήταν το κοτσάνι και το τρυπάμε οριζοντίως και καθέτως με ένα καλαμάκι.
 2. Αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα, τουλάχιστον δύο φορές, για πέντε – έξι ημέρες.  Θα δείτε ότι το νερό γίνεται πράσινο.
 3. Την έβδομη ή όγδοη ημέρα το στραγγίζουμε και βάζουμε ανά στρώσεις εναλλάξ το φρούτο με τη ζάχαρη.  Προσθέτουμε το νερό και περιμένουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.  Πριν το βάλουμε στη φωτιά το ανακατεύουμε να βεβαιωθούμε ότι έχει διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
 4. Την πρώτη φορά το βράζουμε για 20 λεπτά.  Το αφήνουμε πάνω στο μάτι να κρυώσει, μέχρι αργά το απόγευμα.
 5. Προσθέτουμε τη φλούδα ενός λεμονιού, 4 φύλλα αρμπαρόριζας, 20 γαρύφαλλα και 1 κομμάτι ξύλο κανέλας.  Εάν θέλετε σ’ αυτό το στάδιο προσθέτετε και το τριμμένο τζίντζερ.  Το ξαναβράζουμε πάλι για 20 λεπτά και το αφήνουμε πάνω στο μάτι μέχρι την επομένη.
 6. Την επομένη το ξαναβράζουμε για 10 – 15 λεπτά.
 7. Το απόγευμα το ξαναβράζουμε για 10 – 15 λεπτά.  Επαναλαμβάνουμε μέχρι να δέσει το συρόπι.  Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το βράζουμε για 1 λεπτό ακόμη.
 8. Αφού κρύωσε το έβαλα σε αποστειρωμένα βαζάκια, αλλά δυστυχώς το συρόπι δεν έφτασε να τα καλύψει.
 9. Πάλι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα.  Έφτιαξα επιπλέον συρόπι με 1 κιλό ζάχαρη, 4 κούπες νερό, 1 κούπα μέλι και 3 – 4 κουταλιές χυμό λεμονιού.  Αφού έβρασε το συρόπι για 7 λεπτά, έριξα και το συρόπι του γλυκού και τα έβρασα για 1 λεπτό μαζί.
 10. Αφού κρύωσε το συρόπι, γέμισα τα βαζάκια.

Σημείωση:

Το ξεπίκρισμα έγινε ανάποδα αυτή τη φορά. Πρώτα τα ξεπίκρισα και μετά τα έβρασα, αλλά οποιονδήποτε τρόπο ακολουθήσετε το γλυκό πάλι θα γίνει.

Η μεγαλύτερη κατσαρόλα που έχω είναι 11 λίτρων.  Το βράσιμο του γλυκού έγινε σε κεραμική εστία όπου το γλυκό έμενε πάνω μέχρι να κρυώσει.  Εάν χρησιμοποιείτε γκάζι, ο χρόνος βρασμού θα πρέπει να τροποποιηθεί γιατί όταν κλείσει το γκάζι, η εστία κρυώνει αμέσως και έτσι δεν συνεχίζεται ο βρασμός.

Το συρόπι δεν έφτασε να καλύψει το γλυκό γιατί και να ήθελα να βάλω περισσότερο από την αρχή, δεν θα χωρούσε μέσα στην κατσαρόλα μου.  Το μέλι το έβαλα γιατί δεν είχα περισσότερη ζάχαρη.  Μπορείτε να βάλετε 5 κούπες ζάχαρη και 5 κούπες νερό.

Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καβουρδισμένα αμύγδαλα, όπως στην προηγούμενη συνταγή.

Glyko nerantzi bitter orange preserve

Παρόλο που δεν θα φύγουμε για διακοπές (πού λεφτά!!) θα σταματήσω να βάζω συνταγές για μερικές βδομάδες.  Όσο καιρό έβαζα συνταγές, ταυτόχρονα δούλευα πάνω στο δεύτερο ηλεκτρονικό βιβλίο μου, αλλά δυστυχώς πάλι θα είναι στα Αγγλικά.  Το βιβλίο θα είναι τρίπτυχο.  Στο πρώτο μέρος θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τη Μεσογειακή Διατροφή.  Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει πάνω από 100 Ελληνικές συνταγές (δεν τις έχω μετρήσει ακόμη :) ), μαγειρεμένες με υγιεινό τρόπο.  Τις συνταγές αυτές τις χρησιμοποίησα όταν έκανα δίαιτα πριν δύο χρόνια και έχασα 18 κιλά.  Στις συνταγές αυτές έχω βάλει διατροφικές πληροφορίες και θερμίδες ανά μερίδα.  Πολλές από τις συνταγές είναι καινούργιες και δεν έχουν δημοσιευτεί στο μπλογκ μου.  Στο τρίτο μέρος υπάρχει πρόγραμμα διατροφής, βασισμένο πάνω στις συνταγές του βιβλίου με την ποσότητα που χρειάζεται κάποιος για να χάσει βάρος.

Χρειάζομαι το χρόνο αυτό για τον τελικό έλεγχο του βιβλίου και ελπίζω στην επόμενη ανάρτησή μου να το έχω έτοιμο. Ευχηθείτε μου καλή επιτυχία!!

Θα ζητήσω τη βοήθειά σας εδώ, εάν κάποιος που ξέρει καλά Αγγλικά είναι διατεθειμένος να βοηθήσει  στον τελικό έλεγχο του κειμένου, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο ivyliac (παπάκι) gmail (τελεία) com για να σας στείλω κάποιο κεφάλαιο.  Μια τελευταία παράκληση.  Ξέρετε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.  Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφική μηχανή DSLR και εάν κάποιος έχει διάθεση να προσφέρει μια δική του φωτογραφία με Ελληνικό φαγητό ή να φωτογραφήσει μια καινούργια, μπορώ να διαθέσω μέχρι $50 για τη φωτογραφία που θα μπει στο εξώφυλλο και φυσικά αναφορά μέσα στο βιβλίο που θα του στείλω.

Σας εύχομαι Καλό Καλοκαίρι!

beach

Άλλες σχετικές συνταγές:

Γλυκά του Κουταλιού
Πώς ξέρουμε ότι το συρόπι έχει δέσει;
Πώς διορθώνουμε τα γλυκά του κουταλιού
Πώς θα αποστειρώσουμε τα βαζάκια μας

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

Share Post

Print Friendly

Tags: , , , ,

Η σελίδα δείχνει cache εκδοχή (στιγμιότυπο) περιεχομένου συνταγής από το public domain: http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/GQbew6FIrsw/. – Μεταβείτε στην πηγή με το σύνδεσμο: Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου http://feedproxy.google.com/~r/kopiaste/nyWW/~3/GQbew6FIrsw/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

 1. Γλυκό κουταλιού νεράντζι ρολό
 2. Καλή Χρονιά με Γλυκό Πιπερόριζας και Μους…
 3. Γκατώ Σοκολατένιας Λάβας με Πορτοκάλι, ένα γκουρμέ γλυκό με τα περισσεύματά μας
 4. Γιαουρτόγλυκο με Πορτοκάλι

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

 • νεραντζι πρασινο γλυκο αργυρω μπαρμπαριγου
 • γλυκο κιτρομηλο πρασινο