Από τα φαγητά που σνομπάραμε τελείως στην παιδική ηλικία,
το πρασόρυζο, όπως και το σπανακόρυζο και το λαχανόρυζο,
έχουν γίνει αγαπημένα μια και είναι νοστιμότατα
και τελευταία εμφανίζονται συχνά στο τραπέζι μας!
Υλικά:
6 πράσα
1 ξερό κρεμύδι
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
Μισό ματσάκι άνιθος
Μισό ματσάκι μαϊντανός
3 φρέσκιες ντομάτες
1 κουταλιά πελτές
Αλατοπίπερο
1 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνιθο και τον μαϊντανό
και τρίβουμε τις ντομάτες.
Κόβουμε τα πράσα σε μέτρια κομμάτια
και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά.
Τα σουρώνουμε.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τα πράσα και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ,
αλατοπίπερο και 1 φλυτζάνι νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε άνιθο και μαϊντανό
και άλλο ένα φλυτζάνι ζεστό νερό.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε
και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι,
περίπου 20 λεπτά.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά,
καλύπτουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα
και αφήνουμε για 10 λεπτά να ρουφήξει τα υγρά του.
Σερβίρουμε με λίγο λεμόνι!
Δοκιμάστε το!