Πως φτιάχνω τυρί ρικότα (ricotta) βήμα – βήμα

 
11.08.2017 – Μαίρη Χαρίσκου

Φτιάχνουμε ρικότα εύκολα και γρήγορα στο σπίτι μας. Αν θες να μάθεις να φτιάχνεις τυρί είσαι στο σωστό χώρο γιατί αγαπάμε την οικιακή τυροκομία

Η ρικότα είναι ένα ιταλικό μαλακό τυρί με πάρα πολλές χρήσεις. Τρώγεται σκέτο, αλλά θα το βρείτε ως συστατικό σε όλες τις κατηγορίες πιάτων στην ιταλική κουζίνα. Από το ορεκτικό μέχρι το επιδόρπιο η ρικότα έχει καταφέρει να μπει σε πλήθος συνταγών. Η πιο συνηθισμένη χρήση της – εκτός του να τρώγεται σκέτη – είναι αυτή του γεμίσματος ζυμαρικών.

Ο αναγνώστης μας Γιάννης Χαρπαντίδης ξέρει ότι στο SheBlogs αγαπάμε την οικιακή τυροκομία και αφού είχε σκοπό να φτιάξει ρικότα κατέγραψε τη διαδικασία για να τη μοιραστεί μαζί μας. Τον ευχαριστούμε πολύ που πρόσθεσε τη συνταγή της ρικότα στα τυριά που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές των σουπερμάρκετ όταν έχουν φτηνό γάλα για να φτιάχνετε τυριά στο σπίτι σας και να πειραματιστείτε με την οικιακή τυροκομία,

Η μέθοδος: Η ρικότα φτιάχνεται με μια πολύ απλή διαδικασία που απαιτεί μόνο δύο υλικά, γάλα και λεμόνι όπως και το πανίρ. Δε χρειάζεται πιτιά.
Η πιο διαδεδομένη ρικότα είναι αυτή που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα.

Στη συνταγή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από το ολόφρεσκο γάλα αγελάδας (αν έχουμε δικά μας ζώα ή φίλο κτηνοτρόφο και φυσικά αφού το παστεριώσουμε στους 90C) και το φρέσκο πλήρες γάλα από το σούπερ μάρκετ.
Αυτό λοιπόν που θα κάνουμε είναι να «κόψουμε» ή αλλιώς να χωρίσουμε το γάλα μας στη ρικότα και στον ορό γάλακτος. Αυτό θα το πετύχουμε φτάνοντας το γάλα μας στους 60C και ο διαχωρισμός θα γίνει με τη βοήθεια από τον χυμό του λεμονιού.

Στη συνέχεια θα βάλουμε τη ricotta μας σε καλούπι να στραγγίσει από τον ορό του γάλακτος και σε διάστημα λίγων ωρών θα είναι έτοιμη.

Λίγα λόγια για τον τρόπο διαχωρισμού: Στη συγκεκριμένη συνταγή για ρικότα θα χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού που είναι μέρος της κλασσικής ιταλικής παραδοσιακής συνταγής. Αυτό όμως μπορούμε να το πετύχουμε και με άλλους τρόπους, όπως με το να χρησιμοποιήσουμε κιτρικό οξύ (ξινό), λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Όλα θα διαχωρίσουν το γάλα μας στην ίδια θερμοκρασία των 60C. Η διαφορά θα βρίσκεται ελαφρώς στη γεύση με το κιτρικό οξύ να δίνει μια πιο λεμονάτη γεύση στη ρικότα μας, ενώ τα ξύδια μια πιο «βαριά» γεύση. Θα πρότεινα να αποφύγετε το κλασσικό κόκκινο ξύδι διότι το αποτέλεσμα μάλλον θα σας απογοητεύσει.

Στη συνταγή θα παρατηρήσετε ότι τις αναλογίες του μέσου διαχωρισμού τις δίνω “στο περίπου”. Αυτό οφείλεται διότι όλα τα γάλατα από περιοχή σε περιοχή και από εποχή σε εποχή δεν είναι το ίδιο όπως επίσης και το μέγεθος των λεμονιών, το φλιτζανάκι και το κουτάλι του γλυκού δεν είναι πάντα το ίδιο, αλλά έχουν μια μικρή απόκλιση.

Τι χρειάζεται για να φτιάξουμε ρικότα (ricotta)

Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Υλικα

– Υλικά:

 • 3 λίτρα φρέσκο αγελαδινό πλήρες γάλα.
 • 2 λεμόνια (ίσως και μισό λεμόνι ακόμη) ή ενάμιση φλιτζανάκι του καφέ ξύδι ή μία κουταλιά ξινό διαλυμένη σε μισό ποτήρι νερό. Η αναλογία για κάθε λίτρο γάλακτος είναι μισό περίπου λεμόνι ή μισό περίπου φλιτζανάκι του καφέ ξύδι ή 1/3 κ.γ περίπου ξινό.

– Σκεύη:

 • Μία κατσαρόλα να παίρνει άνετα το γάλα
 • Θερμόμετρο κουζίνας
 • Στίφτη
 • Κουτάλα ξύλινη
 • Κουτάλα τρυπητή
 • Πλαστικό καλούπι για τυρί ή καθαρό τουλπάνι (τσαντίλα)


Πως φτιάχνουμε τη ρικότα (ricotta)

Στύβουμε τα δύο λεμόνια μας και κρατάμε το χυμό.
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 1ο

Ρίχνουμε το γάλα μας σε βρεγμένη κατσαρόλα (βοηθάει να μην κολλήσει το γάλα) και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις με την ξύλινη κουτάλα και ξύνοντας ελαφρά τον πάτο της κατσαρόλας. Παράλληλα με το άλλο χέρι κρατάμε το θερμόμετρο (να μην ακουμπάει τον πάτο της κατσαρόλας) και παρακολουθούμε τη θερμοκρασία.
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 2οΠως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 2ο

Θα πάρει περίπου δέκα λεπτά να φτάσει το γάλα μας στους 60C όπου εκεί θα σβήσουμε το μάτι και θα αφήσουμε στην άκρη το θερμόμετρο.
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 3ο

Με το ένα χέρι τώρα ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονί ενώ με το άλλο ανακατεύουμε ελαφρά. Το γάλα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα αρχίσει να διαχωρίζεται σχηματίζοντας μικρούς άσπρους «σβόλους» από τη μια και από την άλλη ένα κιτρινωπό υγρό (ορός γάλακτος). Αν δείτε ότι ο διαχωρισμός δεν συμβαίνει στο διάστημα του ενός λεπτού ρίξτε λίγο λίγο από το μέσο διαχωρισμού (πχ χυμό λεμόνι) έως να γίνει ο διαχωρισμός.
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 4οΠως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 4ο
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 4ο
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 4ο

Με την τρυπητή κουτάλα συλλέγουμε σταδιακά τους άσπρους «σβόλους» και τους ρίχνουμε μέσα στο καλούπι μας το οποίο έχουμε βάλει σε μια λεκανίτσα για να μαζέψει τα υγρά. Γεμίζουμε το καλούπι μας μέχρι επάνω. Το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του αδειάζοντας συχνά τη λεκανίτσα .
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 5οΠως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 5ο
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 5ο

Αφού γεμίσει το καλούπι ζυμώνουμε και πιέζουμε πολύ ελαφρά με το χέρι ή με ένα κουτάλι την επιφάνεια για να βγει περισσότερος όρος γάλακτος από τη ρικότα μας. Κατόπιν αφήνουμε το καλούπι μέσα στη δίχως υγρά λεκάνη μας για μία με δύο ώρες ώστε να κρυώσει λίγο το τυρί μας.
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 6ο

Αφού περάσει η ώρα, αφαιρούμε τα υγρά από τη λεκάνη και μεταφέρουμε τη ρικότα μας στο ψυγείο μαζί με τη λεκανίτσα, όπου θα καθίσει το λιγότερο έξι ώρες ώστε να βγάλει και τα τελευταία υγρά από το εσωτερικό της.
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta) - Βημα 7ο

Μετά από 6 ώρες το τυρί ρικότα μας είναι έτοιμο να το βγάλουμε από το καλούπι μας και να το απολαύσουμε.
Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta)Πως φτιαχνω τυρι ρικοτα (ricotta)

Πως συντηρούμε τη ρικότα (ricotta)
Η ρικότα διατηρείτε στο ψυγείο κλεισμένη σε πλαστικό δοχείο (τάπερ) με καπάκι για 3-4 ημέρες. Είναι τυρί που πρέπει να καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με τη ρικότα και χαιρόμαστε που αποφασίσατε να φτιάξετε τυρί στο σπίτι σας. Να είστε σίγουροι πως θα το χαρείτε και μετά θα απολαμβάνετε χαρούμενοι το τυρί σας.  Πάμε να φτιάξουμε σπιτική ρικότα λοιπόν!
Κράτα το
Κράτα το
Κράτα το
SheBlogs.eu » ΓΕΥΣΕΙΣ » ΣΥΝΤΑΓΕΣ » Πως φτιάχνω τυρί ρικότα (ricotta) βήμα – βήμα

Αυτή είναι μια cache (αποθηκευμένη) εκδοχή της σελίδας από την πηγή: ΣΥΝΤΑΓΕΣ – SheBlogs.eu, https://www.sheblogs.eu/ftiaxno-ricotta-sintagi/.

Πριν αλλάξετε σελίδα…
Μπορεί να βρεθήκατε εδώ, αλλά είναι σίγουρο -πιστεύουμε- πως υπάρχουν συνταγές απολύτως σχετικές μ αυτό που ψάχνετε! Πάρτε ιδέες για μια παραλλαγή, ή, εμπνευστείτε για κάτι λίγο διαφορετικό σήμερα!
Διαλέξτε ποιά σας ενδιαφέρει περισσότερο και δείτε:

 1. Σπιτικό ζυμωτό ψωμί – βήμα βήμα και για άσχετους
 2. ΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ-ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ-ΡΙΚΟΤΑ
 3. Γεμιστές μελιτζάνες με τυρί
 4. Ρολάκια με τυρί κρέμα

Τι αναζητούν οι επισκέπτες σ αυτή τη συνταγή:

 • πετρετζικης τυροπιτα με σφολιατα στη φορμα
 • τυροπιτα χωρις φυλο καλιδης
 • καραμελωμα
 • τι βαζω αν δεν εχω σελινο στη φασολαδα
 • πετρετζικης τυροπιτα
 • κεικ χωρις αβγα και βουτυρο
 • πετρετζικης τυροπιτα σε φορμα
 • σπιτικη τυροπιτα
 • συνταγες για τυροπιτα
 • συνταγη με φυλο κρουστα