Αρχή Τριωδίου σήμερα και ανεξάρτητα από το τι συνεπάγεται για τον καθένα μας,για τους απανταχού κρεατοφάγους είναι σίγουρα μια ακόμη δικαιολογία…. Προσωπικά,το κρέας με αφήνει αδιάφορη,θα μπορούσα και χωρίς αυτό για μεγάλο διάστημα,όχι όμως χωρίς τυριά,κρέμες,γιαούρτια και γάλα…άρα καταλαβαίνετε οτι η 3η είναι η δική μου εβδομάδα! Στα της συνταγής τώρα…
Η τελευταία Κυριακή που τρώμε κρέας,έως το Πάσχα, είναι η αυριανή σύμφωνα με το ορθόδοξο ημερολόγιο,αφού η επόμενη Κυριακή είναι της Τυρινής. Σήμερα την ώρα του φαγητού,πάνω από ένα μυρωδάτο λουκάνικο τούς το ανακοίνωσα…και γούρλωσαν τα μάτια…και μετά τους ησύχασα,οτι δεν τους αφορά….όχι γιατί δεν είναι χριστιανοί,μα γιατί η νηστεία και η σαρακοστή εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πεδίο που η αποχή από το φαγητό είναι απλά το μέσο και όχι ο σκοπός…
Υλικά: 1 κιλό κρέας(εγώ προτιμώ μπουτάκι) 2 κούπες πλιγούρι 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί 1 ξυλάκι κανέλα 1 κούπα ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι και κύμινο 1 κύβο knorr ή maggieΚαθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κρέας μας,το οποίο έχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σε μεγάλα κομμάτια.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι και μόλις ζεσταθεί βάζουμε το κρεμμυδάκι μας ψιλοκομμένο.Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι προσθέτουμε και το κρέας μας και το αφήνουμε να τσιγαριστεί ανακατεύοντας το με μία ξύλινη κουτάλα για περίπου πέντε λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.Στην συνέχεια ρίχνουμε το κρασί στην κατσαρόλα μας και το αφήνουμε για λίγο να βράσει.Προσθέτουμε τις ντομάτες μας , τον πελτέ μας , δύο κούπες νερό ,το ξύλο κανέλας το αλάτι το πιπέρι και το κύμινο ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις και το πόσο πικάντικο ή μη θέλουμε το φαγητό μας και χαμηλώνουμε την φωτιά .Αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για περίπου μισή ώρα.Παίρνουμε ένα ταψάκι πυρέξ , ρίχνουμε μέσα το κρέας και το ζωμό από την κατσαρόλα μας . Προσθέτουμε το πλιγούρι μας και μία με δύο ( ανάλογα με το πόσο ζουμάκι έχει το κρέας μας )κούπες ζεστό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κύβο μας και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει όλο το ζουμί.Σερβίρουμε με τριμμένο κατσικίσιο τυράκι ή ότι άλλο τυρί σας αρέσει.
Υλικά 250 γρ φασόλια χοντρά 2 κρεμμύδια τριμμένα 2 πράσα ψιλοκομμένα 1 μπαστουνάκι σέλερυ ψιλοκομμένο 3 μακρόστενες πιπεριές ψιλοκομμένες 150 γρ βιταμ 1/2 κιλό χοιρινό από κιλότο κομμένο σε μικρά κομμάτια 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες 1 κύβο ζωμού κρέατος μια πρέζα πιπέρι καγιέν αλάτι και πιπέρι Οδηγίες Βάζετε τα φασόλια σε κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με νερό, τα βράζετε 5 λεπτά και τα σουρώνετε. Βάζετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σέλερυ, τις πιπεριές, και τα μαραίνετε με λίγο νερό.
Υλικά 1300 γρ αρνί σε τεμάχια μεγέθους αυγού. 4-5 κρεμμύδια 2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι νερό μαρούλια καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι 1-2 κρόκους λίγο γάλα 1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ χυμός 1 λεμονιού Οδηγίες Βάζουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο σε κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το κρέας και αφού μισοκαβουρδιστεί για 8-10 λεπτά (χωρίς όμως να πάρει σκούρο χρώμα), προσθέτουμε την κουταλιά της σούπας αλεύρι, το ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας.